IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW залага на победител от Льо Ман в "Пайкс Пийк"

Компанията се завръща в легендарното състезание с електрически прототип

VW залага на победител от Льо Ман в

Трикратният победител в „Пайкс Пийк” Ромен Дюма ще пилотира електрическия прототип на Volkswagen, с който тази година германската компания ще се завърне в легендарното планинско състезание в Колорадо.

VW пуска победител от Льо Ман в

Дюма спечели състезанието миналата година, а през 2016 триумфира в „24 часа на Льо Ман” с хибридния прототип на Porsche в клас LMP1 919 Hybrid. VW обяви още в края на миналата година, че планира да се върне в „Пайкс Пийк” след 31-годишна пауза и дори публикува тийзър на състезателния автомобил, но нищо повече.

VW пуска победител от Льо Ман в

Единственото, което се знае за новата кола на Дюма е, че електромобилът ще е оборудван с иновационни батерии, които в бъдеще може да се появят в серийното производство на германския гигант. Трасето на „Пайкс Пийк” е 20 километра, като вече е изцяло асфалтирано, а Дюма има победи там през 2014, 2016 и 2017 г.

Абсолютният рекорд на трасето се държи от 9-кратният световен рали шампион Себастиен Льоб, който взе победата през 2013 година с прототипа Peugeot 208 T16 с мощност 875 конски сили и постигна време 8:13,878 минути. Миналата година Дюма спечели състезанието с време 9:05,332 мин.




За последно VW участва в „Пайкс Пийк” през 1987 година със специално подготвен Golf от второто поколение на модела, оборудван с два 1,8-литрови турбо мотора, всеки от които задвижваше по един мост, а общата им мощност беше над 600 конски сили. За съжаление този интересен автомобил не успя да стигне до финала, въпреки че имаше добри времена на ранните контроли.

Тагове: volkswagen
0 от 500