IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пазарът в Европа през 2017 г. – увеличение на продажбите и спад на дизела

Хибридите и електромобилите продължават да бъдат непопулярни на Стария континент

Пазарът в Европа през 2017 г. – увеличение на продажбите и спад на дизела

Британската агенция JATO Dynamics съобщи резултатите от изследването си на европейския пазар за 2017 г. Продажбите на нови автомобили са се увеличили с 3,1% - до 15,57 млн. единици, като този резултат е съвсем близо до рекорда от 2007 г., когато са продадени 16,02 млн. нови коли.

Пазарът в Европа през 2017 г. – увеличение на продажбите и спад на дизела

Отбелязва се обаче, че ръстът е по-малък в сравнение с предишните години, когато той варираше между 6 и 9%. Основната причина за това е Великобритания, където се отбелязва спад с 6% заради планираното излизане на страната от Евросюъза.

Забавянето на ръста се дължи и на прословутия дизелгейт. Въпреки уверениятана производителите, че двигателите с такова гориво вече са безопасни и дале по-безвредни, те губят популярност на Стария континент. През 2017 г. търсенето на дизели е спаднало с 8% - до 6,8 млн. единици. Като цяло дялът на такива автомобили е 44%, след като през 2016 г. беше 49%. За сравнение бензиновите коли вече заемат 50% срещу 47% преди година.

Машините с алтернативни силови агрегати – хибриди и електромобили, продължават да бъдат непопулярни, но все пак отбелязват увеличение – от 3% през 2016 на 5% през 2017 г. Приносът за това е на пазара в Норвегия, където електрифицираните автомобили вече заемат повече от половината от пазара – продадени са 83 000 единици, което е 52% от общия брой през миналата година.

От дизелгейт сериозно е пострадал и Volkswagen, тъй като интересът към моделите Golf, Polo и Passat спада. Общите продажби на концерна Volkswagen AG като цяло обаче са скочичили с 2% - до 3,7 млн. единици, като това се дължи на марките Seat и Skoda.

Пазарът в Европа през 2017 г. – увеличение на продажбите и спад на дизела

А причината за увеличението на продажите са кросоувърите, които записват ръст с 20%. През 2017 г. в Европа са продадени 4,56 млн. автомобили срещу 3,81 млн. година по-рано, като техният дял вече е 20%. Най-успешният модел от този клас за втора поредна година е Nissan Qashqai с 284 000 бройки, благодарение на което той влиза в Топ 5 по продажби на континента. Отлично се представят още Volkswagen Tiguan и Peugeot 3008, които записват ръст на продажите от 31 и 123% съответно.

На този фон падат продажбите на леки коли от клас C+ (минус 3,3% до 3,02 млн. бройки), на средноразмерните модели D+ (минус 7,4% до 1,24 млн. бройки) и на гоемите комбита, компактни ванове и миниванове. От последните през 2917 г. са продадени 1,21 млн. бройки, което е с 15% по-малко.

Пазарът в Европа през 2017 г. – увеличение на продажбите и спад на дизела

Бестселърът в Европа си остава един и същ - Volkswagen Golf, от който са продадени 483 000 бройки. Този модел е лидер в Германия от 37 години, като е на първо място в още два държави – Австрия и Норвегия. На второто място е Renault Clio с 327 000 единици, като този автомобил е лидер във Франция за 7-а поредна година. Той е най-популярен още в Холандия, Португалия и Словения.

В останалите държави най-често първата позиция е за местен модел. В Италия за 6-а година поред начело по продажби е Fiat Panda, в Испания – Seat Leon (четвърта поредна година), а в Румъния - Dacia Logan (13-а поредна година). В Швеция за първия път лидер е Volvo XC60, който измества Golf. Интересното е, че Skoda Octavia води по продажби не само в Чехия (вече 9-а поредна година), но също такаи в Хърватия и Финландия, а през 2017 г. зае първо място и в Швейцария, където измести VW Golf.

Снимки: Производителите

 

Тагове: jato dynamics
0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Мноо зле ( преди 6 години )
    Не знам как е на сняг Пежо-то,но ръста на модела 123% Спечелиха Дакар и се търсят.Много знае леля Гинче предно задно сняг и прочие.Купува си щот и е гот
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Машините с алтернативни силови агрегати хибриди и електромобили, продължават да бъдат непопулярни, но все пак отбелязват увеличение от 3% през 2016 на 5% през 2017 г" Това практически е почти двойно увеличение на продажбите. Единственият пазар на "модерните" дизели Европа вече не ги купува.Освен скандалите с европейските анти-двигатели видно е от статистиката,че седани от клас D,където са Авенсис и Пасат за пример спадат в Европа. Именно затова Тойота преди време искаше да спре Авенси
  • #7
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пена ... нали знаеш че сметките не ти се отдават пак си писала
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    "Машините с алтернативни силови агрегати хибриди и електромобили, продължават да бъдат непопулярни, но все пак отбелязват увеличение от 3% през 2016 на 5% през 2017 г"Ръст 3% до 5% всъщност е ръст от 66%. Тая цифра ако се запази, до 4 години "алтернативни силови агрегати" ще задминат дизела...
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    А бе я преведете кво е казал първия се.так че не му се разбира каво е тва СУВ аз знам за SUV=Sport Utility Vehicle а *** тва СУВ кво е може би в провинцията тва Сув е вървежно пред кифлите ама поне да се разбира кво говори!
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Светослав ( преди 6 години )
    След 10 12 години ги чакаме , като станат на по 500 000 км + и ни ги продават за 150 000 км
  • #3
    13 rate up comment 0 rate down comment
    мноо зле ( преди 6 години )
    Отчитаме и ръст на така или иначе високият процент правописни грешки и изядени букви.Много е зле положението.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    заспал ( преди 6 години )
    "...и на гоемите комбита, компактни ванове и миниванове. От последните през 2917 г. са продадени 1,21 млн. бройки, което е с 15% по-малко."!?!??!Доста напред във времето правят статистика:)))
  • #1
    4 rate up comment 13 rate down comment
    Men ( преди 6 години )
    И най-отпред на снимките пародията на сув - Пежо, което някой случайно може да реши да го кара на сняг и всички ще му се смеят като забуксува. Даже няма и опция за 4х4...