IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford предлага нов джип срещу чаша за за пунш

Компанията търси един от най-важните артефакти в историята си

Ford предлага нов джип срещу чаша за за пунш

Американският производител Ford прави всичко възможно, за да открие един от най-важните артефакти в историята си – стъклена чаша за пунш, която Хенри Форд получава за победата си в автомобилното състезание в Грос Пуенте през 1901 г. Именно този успех подтиква Форд да основе копанията Ford Motor, съобщава Automotive News.

Ford предлага нов джип срещу чаша за за пунш

Състезанието, организирано от Detroit Driving Club, се е състояло на 10 октомври 1901 г. Фаворит в него е инженерът и основател на компанията Winton Motor Carriage - Александър Уинтън. Наградата е избрана от мениджърът на Уинтън, тъй като организаторите на надпреварата са сигурни в успеха му.

Ford предлага нов джип срещу чаша за за пунш

Автомобилът на Уинтън обаче получава повреда, от която се възползва Форд. Благодарение на отразения в пресата успех, за него започват да говорят и инвеститорите. Получената за победата премия – 1000 долара (около 29 000 в днешни пари), е първата инвестицията в новата копания, а чашата за пунш заемо видно място в семейното имение Феир Лейн.


През 1950 г. след смъртта на на съпругата на Хенри – Клари, техните деца продават чашата на търг. По това време тя струва около 70 долара (700 долара в сегашни пари). Купува я собственик на цветарски магазин, след което тя изчезва и така и не се появява до наши дни.

Ford предлага нов джип срещу чаша за за пунш

През 2003 г. дилърът на Ford от Калифорния – Джим Бърк, предлага на този, който намери и донесе чашата, чисто нов Ford Expedition. Такъв човек обаче не се намира. Сега ръководството на компанията Ford също излиза с подобна оферта, като този, който донесе артефакта, ще трябва да сдокаже и неговата автентичност. След което ще си тръгне с чисто нов Ford Expedition (на снимката).

Снимки: Ford 
 

Тагове: ford expedition
0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Но, дааа! Който го притежава това нещо едва ли е толкова зле, че да го размени за един джип! Със сигурност има по-голяма стойност! Нека да "развържат кесията", пък кой знае може и да изникне от някъде тази красива чаша!
  • #2
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Вечния кмет ( преди 6 години )
    В колекцията на некой евреин е, а той да не е глупав да размени такъв оскъпяващ се артефакт за обезценяващо се возило.
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    да предложат новия гт 40 и всички серии на предишните гт 40 и имаме сделка