IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen ползвал маймуни за тестове на вредни емисии

Компанията се извини и обяви изпитанията за „грешка”

Volkswagen ползвал маймуни за тестове на вредни емисии

Германският автомобилен производител Volkswagen призна, че е използвал маймуни в експеримент, при който те са били принудени да вдишват отработените газове на дизеловите двигатели. Така се е проверявала токсичността на вредните емисии, отделяни от моторите, съобщава ДПА.

Volkswagen ползвал маймуни за тестове на вредни емисии

По-рано миналата седмица „Ню Йорк Таймс” разкри, че в изследователски център в Албакърки десет маймуни са били заключени в херметично затворен контейнер. Там те са вдишвали отработени газове от работещ Volkswagen Beetle, докато са им показвани анимационни филми за отвличане на вниманието.

„Използваните научни методи са погрешни и щеше да бъде по-добре тези тестове изобщо да не бъдат провеждани. Volkswagen осъжда всички форми на злоупотреба с животни и помоли за прошка заради това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица”, се казва в изявление на компанията.

Тестовете са били проведени през 2014 г., тоест около година преди да избухне скандала с манипулираните дизелови двигатели на концерна. Скандалът нанесе огромни щети на германския производител, като той все още не е отшумял напълно.

Правителството на германската провинция Долна Саксония, която е сред основните акционери в компанията, обяви, че е шокирано от случилото се и поиска пълно разследване на тестовете на новия скандал. Провинциалните власти поискаха уверение, че такива практики няма да се случват никога повече.

Снимка: Motor

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #37
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    И като нацъкахте минусите какво стана ?Пак се изпоядохте за марките. Ограничени коне с капаци, некадърни и банално изпростел*и. Това е 90% от частта от потребители тук.Минусите не само, ченняма да ви оправят, но и го доказват. Ченединствемите минуси тук.... Сте вие, воюващите на тема коя *** е най-дълга!!!
  • #36
    8 rate up comment 20 rate down comment
    Не, не ( преди 6 години )
    Грешка в описанието! VW са маймуни, това е ясно. Въпросът е какви са хората, на които им се обяснява, вкл. с официални доклади от СЗО, че дизелът е главната причина за градския смог и смъртност в големите градове и че твърдите частици от дизела са толкова микроскопични, че влизат ДИРЕКТНО в кръвопотока на човека... и те продължават да карат и купуват дизели с умишлено махнати DPF филтри.КАКВИ ХОРА СА ТОВА, питам аз и отговор не ща!
  • #35
    10 rate up comment 34 rate down comment
    doc ( преди 6 години )
    Не случайно"народната кола" бе фаворизирана от Хитлер!Садизмът е в кръвта на швабите!Жалко за абизяните!
  • #34
    48 rate up comment 16 rate down comment
    F11 ( преди 6 години )
    Ей , откакто немците задминаха дръпнатите по световни продажби , родните им фенове не могат да се успокоят.Японците ги бива само при нискобюджетните автомобили , а немците за всички коли.Само вижте новото А8 и замълчете от срам джапанки мили.
  • #33
    48 rate up comment 15 rate down comment
    F11 ( преди 6 години )
    Ей , откакто немците задминаха дръпнатите по световни продажби , родните им фенове не могат да се успокоят.Японците ги бива само при нискобюджетните автомобили , а немците за всички коли.Само вижте новото А8 и замълчете от срам джапанки мили.
  • #32
    46 rate up comment 17 rate down comment
    Bmw435icc,X3G01 ( преди 6 години )
    Ako i Yaponcite izpolzvaha maimuni za da testvat ubiicite airbeci,kolko stotici hiliadi hora 6tiaha da sa sred nas.Kolko po-malko siraci 6te6e da ima.Kolko bebeta i deca 6tiaha da sa o6te sred nas.Triabva da blagodarite vsiaka ve4er predi liagane na VW 4e sa izpolzvali maimuni a ne kato iaponcite directno 4ove6ki sa6testva.To4na po temata
  • #31
    10 rate up comment 30 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Май не си чел досатъчно, немците са използвали не само маймуни , но и хора за опитите си! Разликата е, че животните никой не ги е питал дали искат да участват в подобно нещо! А, на хората вероятно им е била спестена много голяма част от съществото на изследванията! И вземи да пишеш най-накрая на крилица, за да прикриеш донякъде кроманьонския си начин на мислене!
  • #30
    50 rate up comment 5 rate down comment
    До по-долния ( преди 6 години )
    Я кажи бе тарикат кои точно френски коли се продавали в САЩ, че нещо не се сещаме?От немските - Порше, Мерцедес, БМВ, Ауди, че и VW!А онова недоразумението рено даже беше забранено за продажби в САЩ, че и в Канада, дори и във френско говорящите провинции... Защо ли е така? ;-)
  • #29
    10 rate up comment 30 rate down comment
    Фолк с японски ваген ( преди 6 години )
    Не искам да мисля какво има във вурстовете и кебапчетата VW. ;))
  • #28
    16 rate up comment 32 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Дойчовците започват да се извиняват само, когато нещата изплуват на яве. Преди това няма проблем! Правете си сметка колко искренни са им извиненията и колко им пука за животни и хора!!!