IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Глобиха Ford заради името Mustang

Компанията няма право да използва названието в Китай

Глобиха Ford заради името Mustang

Съдебните искове срещу китайските компании заради копирането на световноизвестни търговски марки са често срещани. Обратните ситуации обаче не се случват често, но вече една от тях е факт, съобщава Autohome.com.

Глобиха Ford заради името Mustang

Съдът в град Ченду, провинция Съчуан, забрани на Ford да използва китайското имена на модела си Mustang. Искът е заведен от местния производител Yema Auto, който твърди, че на китайски език „мустанг” се превежда като „див кон”, тоест „yema”.

От компанията посочват, че са регистрирали изображение на кон и името Yema като търговски знак още през 1986 г. А рекламата на Ford нанася на фирмата както морални, така и финансови щети. Съдът прие доводите на китайците и нареди на Ford не само да спре да използва названието, но и да изплати обезщетение на Yema Auto в размер на 155 000 долара.

Глобиха Ford заради името Mustang

Най-любопитното е, че компанията Yema Auto, която е част от концерна SAIG (Sichuan Automobile Industry Group), произвежда кросоувъри и минивано. Всички те безочливо копират автомобили от марките Volkswagen, Toyota, Subaru и Land Rover.

Снимки: Ford, Autohome

Тагове: ford mustang yema auto
0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ТТ ( преди 6 години )
    123, икономика или не - Китай не го е цъфнал и вързал, демек и лансирането засяга само няколко китайски милиардери. А от обикновения китаец, да го кажем направо - живеем по-добре! И още нещо - ние, тук - също произвеждаме, изнасяме, на абсолютно същия принцип (аутсорсинг на раб.ръка в бившите соц-страни), но мащабирано към нашата демография - 7 млн, а не 1,4 милиарда.
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 6 години )
    ми евали са се хората, не са си губили времето с ичкии
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А всичко това което китайците правят, го могат предимно защото са много, ама много. Т.е. ако намалеят, нещата може да се променят, знаеш ли :)
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Безобразията на китайците вървят от години и ги правят просто защото могат. Всички се натискат продуктите им да се произвеждат в Китай, защото само там се постига ниска цена с добро качество. Освен това се натискат и да продават продуктите си в самия Китай, защото това е най-големия пазар в света. И в двата случая китайците държат козовете и правят каквото си искат, особено на собствена територия.
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 6 години )
    Вижте сега..по български тоя град добре би било да се казва Xуйна или Xуйня.
  • #10
    1 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 6 години )
    155000 долара глоба...това е цената на два Мустанга , хаха. Но хората са си прави. Аз обаче се чудя нещп...тук доста често имаме китайски имена като това:Хуайнан. Тоя град е побратимен с Русе и има население 1.7 милиона. По китайска логика трябва да забраним на града да се казва така по обясними причини. Какво ли ще кажат 1.7 милиона китайци за това?
  • #9
    5 rate up comment 4 rate down comment
    123 ( преди 6 години )
    Защо плюете Китай, че са правят подобни номера ? Това е похвално и трябва да е пример за поддържание на всички останали страни. Така се лансира и защитава родната икономика. Ако и в България нещата се случваха така, страната щеше да цъфва и вързва. Правосъдието трябва да работи в интерес на гражданите на страната. Наричайте го комунизъм или както щете. От подобно решение народът не губи, губят 7-8 акционери-милиардери във съответната чужда фирма. Така или иначе Фордът ще продължи да се продава
  • #8
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Хехехе! ( преди 6 години )
    Да глобиш Форд за името Мустанг е все едно да глобиш кока Кола за същото!
  • #7
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Какво ревете бе ??????Целия свят се натиска за Китйския пазар, само вие се оплаквате!Света вече е друг, и се развива по други бесни Китайски правила, а вие си стойте в панелките и се оплаквайте!
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Човека явно преди това учтиво ги е помолил да му платят за да използват това име , те са отказали, той ги е осъдил .... в такъв случай ми прилича на изнудване което е защитено от закона