IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Във Великобритания застраховката е по-скъпа, ако се казваш Мохамед

Расистки скандал с цената на полиците избухна на Острова

Във Великобритания застраховката е по-скъпа, ако се казваш Мохамед

Собствениците на автомобили във Великобритания с име Мохамед плащат по-големи застрахователни полици в сравнение с тези, които имат традиционни английски имена. Това разкрива в. Sun, с което предизвика сериозен скандал на Острова.

Във Великобритания застраховката е по-скъпа, ако се казваш Мохамед

Оказва се, че полиците на най-големите английски застрахонателни компании като Admiral, Diamond, Bell, Elephant или Marks&Spencer са значително по-евтини за „изконните” британци, отколкото за тези, които идват от мюсюлмански държави.

Пред изданието 36-годишният Бъд разкри, че е сключил договор със застрахователната компания Admiral. При разговорите с фирмата му била съобщена една сума, но когато станало ясно, че второто му име е Мохамед, цената на полицата скочила на 166 паунда. Според Бъд, това си е чист расизъм.

От компанията категорично отрекоха подобни твърдения, но въпреки това репортерите на Sun започнали разследване. Оказало се, че за застраховка на една и съща кола Джон плаща една сума, а Мохамед друга. Например, застраховката срещу кражба за Ford Focus от 2007 г. за Джон Смит струва 1333 паунда на година, а за Мохамед Али – 2252.

Подобно е положението и при други застрахователи. Например, Marks&Spencer застрахова колата на Мохамед срещу 3182 паунда, а тази на Смит - срешу 2949. При компанията Bell разликата е още по-фрапираща – цели 543 паунда, докато при Diamond е 205 паунда.

Любопитно е и друго – името Мохамед (във вариации Мухамед или Мухамад), заема 8-мо място по популярност на Острова. Това сочи проучване на Националния институт по статистика. На първо място е името Оливер, следвано от Хари и Джордж. В топ 10 влизат още Джейк, Джейкъб, Ноа, Чарли, Томас и Оскар.
 

0 от 500
  • #6
    38 rate up comment 2 rate down comment
    д-р Исня ( преди 6 години )
    Нагло е каското да ти покрие щетите от мачкане на пешеходци!
  • #5
    33 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе да ти кажа от колко време съм в Лондон, само нашите българи се бъркат на двойните кръгови.
  • #4
    41 rate up comment 0 rate down comment
    Ахмад ( преди 6 години )
    Теа па.. 2000 паунда !?? Да дойдат в БГ, за нащи тука гражданската е безплатна.
  • #3
    56 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вземам най-ниската оферта и отивам при друг застраховател, който е направил близка като цена с най ниската и започвам да се пазаря и му казвам, че ще отида при конКурентите, ако не ми направи по-добра оферта. И по този начин въпреки българското ми име си докарвам цени на застраховките като на англичаните. Разбира се нямам нарушения и съм изряден. Ако си джигит и там и си правил магарии, ако ще първи братовчед на кралицата да си пак ще ти е скъпо. А Ахмед, Хасан карат като джигити и после що така
  • #2
    59 rate up comment 2 rate down comment
    ДЗИ ( преди 6 години )
    Не е заряди името тАпи жу.р.на.ля!Не е и стига правихте сензации с подобни глупости. По висока е не заради имуто, а заради националността на лицето. Застрахователите имат статистика за произшествията случили се с хора от съответната държава. Дори и Джон да му е името, като запишат в графата националност да кажем Пакистан, няма начин застраховката заради името да е по-ниска. Отделно застраховките са предмет на договаряне. Обаждаш се и питаш и искаш да ти пратят оферта. Събираш офертите и гледаш!
  • #1
    60 rate up comment 2 rate down comment
    а ( преди 6 години )
    не е случайно това.. застрахователите работят със статистика.