IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Идва ли време за атомни двигатели?

NASA започва полеви изпитания на революционен микрореактор, създаден за марсоходите

Идва ли време за атомни двигатели?

Американската аерокосмическа агенция NASA започва полеви изпитания на революционен компактен ядрен реактор, който може да задвижва машини с размера на леки автомобили. Системата, наречена Kilopower, е предназначена за бъдещите пилотирани мисии до Марс, но ако изпитанията са успешни, би намерила приложение и на Земята.

Идва ли време за атомни двигатели?
Прототипът на Kilopower е вече готов за полеви изпитания. Снимка NASA

От NASA вече са приключили първите тестове на Kilopower, който е по същество миниатюризирана версия на реакторите за ядрен разпад като в съвременните атомни електроцентрали. Лабораторните изпитания на умален прототип са минали успешно и през март агенцията започва полеви тестове на реалната система.

Kilopower е с мощност до 10 киловата и спокойно може да захранва с енергия няколко домакинства. В бъдещите мисии до Марс той не само ще зарежда батериите на електрическите марсоходи, но и ще снабдява с енергия жилищните помещения и ще произвежда течен водород като гориво за обратния път до Земята.

Концепцията не е никак нова - по същество в NASA са възкресили планове от 60-те години.

Идва ли време за атомни двигатели?

"Главното предимство е, че подобен реактор дава енергоизточник с висока плътност, независим от положението му или от слънчевото греене", обяснява Патрик Макклур, който ръководи проекта в лабораторията Лос Аламос.

Самият реактор е с размерите на ролка тоалетна хартия, и все пак е достатъчен да захрани две къщи за цял ден. Kilopower е с ядро от уран-235, което отдава топлина по натриеви тръби. Тя на свой ред се преобразува в електричество чрез т. нар. двигатели на Стърлинг. В известен смисъл системата наподобява устройството на съвременен автомобил с двигател с вътрешно горене.

Досега космическите апарати, като марсохода Curiosity или сондата Voyager. ползваха като източник на енергия нещо, наречено радиоизотопен термоелектрически генератор. По същество той извлича енергия от полуразпада на известно количество радиоактивно вещество. Недостатъкът на тази иначе много надеждна технология е, че произвежда много малко енергия, а бъдещите мисии ще се нуждаят от значително повече.

Идва ли време за атомни двигатели?

За момента учените от NASA не коментират възможните приложения на Kilopower на земята, вероятно заради ширещите се настроения срещу атомната енергетика след инцидента във Фукушима.

Независими експерти като физика проф. Джонатан Удфърт обаче твърдят, че подобна система би могла да е изключително безопасна, надеждна и с минимални количества радиоактивни отпадъци. И би се оказала решителната крачка за прехода от двигатели с вътрешно горене към електромобили. Вероятно дискусията ще продължи след края на първите полеви тестове на Kilopower.
 

Тагове: nasa kilopower
0 от 500
  • #10
    32 rate up comment 1 rate down comment
    Нюклиър ( преди 6 години )
    Аз наистина съм учил ядрена физика :) макар за съжаление да не работя в тази сфера...
  • #9
    37 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Брейййй,в тоя форум освен разбирачи за всичко, което се сетите, имало и ядрени физици! :)))Браво! :)))
  • #8
    32 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Автомобилът няма да може да се охлажда добре,освен това ще бъде ненужно скъп,сложен и тежък.Обаче за космическо превозно средство изглежда многообещаващ.
  • #7
    37 rate up comment 4 rate down comment
    нюклиър ( преди 6 години )
    С двигател на Стърлинг няма да стане, най-много някой велосипед да подкара с 3-4 км/ч. Освен това тази ниско-потенциална топлина, която "реактора" подава ще може да захрани само някоя лампа евентуално, но не е достатъчна за МПС. Това съветите го направиха преди 40 години с арктическите фарове. Имаше проекти за самолети с ядрен реактор, но се оказаха неуспешни. Та така... не чакайте с едно зареждане на няколко грама ядрено гориво да карате колата си 150 години, няма как...
  • #6
    35 rate up comment 5 rate down comment
    ооооо ( преди 6 години )
    до анонимко който все вижда беди , навсякъде по света има глобална мрежа която следи постоянно радиоактивния фон и ако иизвадиш 1 граб уран на въздух веднага 10 черни нинджи ще скокнат на главата , та не се притеснявай спи спокойно мило дете никой няма да разколачва ядрени реактори и да хвърля уран насам натам , пък и дори да го направи , голяма работа то това живот ли е
  • #5
    42 rate up comment 0 rate down comment
    до Fe ( преди 6 години )
    Мисля, че не разбираш правилно. Реакторът няма да се монтира в автомобила. Ще се ползва да зарежда батериите. Може да се сложи в двора на къщата или в паркинга на мола. Но колко ще е безопасно и какви отпадъци ще има, не се знае. Засега искат да го ползват само на Марс, ще видим
  • #4
    39 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В ядрените ракети където разпада на урана е неконтролируем са взети мерки да не се стига до взрив при катастрофа.Същото е и при подводниците.Същите мерки биха важали и при удар между две ядрени коли.
  • #3
    37 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А какво се случва ако някой реши да отвори кутията с уран от 3-4-5 автомобила и разпръсне съдаржанието в центъра на някой милионен град?
  • #2
    41 rate up comment 2 rate down comment
    химико ( преди 6 години )
    Урана е капсулован в кутия която наподобява черните кутии на самолетите , инженерите са помислили все пак че се работи с опасни материали , колкото и да е тежка катастрофата нищо няма да се случи , също така може да не е уран а да е тории и тогава е още по-безопасно.Представете си едно такова на камиот или автобус 10 години каране с едно зареждане , ще си взема едно на джипа , хе ще карам 10 години хем и вилата ще има ток като ходя.
  • #1
    36 rate up comment 15 rate down comment
    fe ( преди 6 години )
    какво се случва след тежка катастрофа на два "автомобила" задвижвани с новата технология?Радиоактивно заразяване на района за следващите 50години?! Май не е това решението на проблема..