IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi направи „умна” електрическа мрежа

Автомобилите на марката ще си общуват със станциите за зареждане

Audi направи „умна” електрическа мрежа

Много автомобилни производители работат върху по-тясна интеграция на електромобилите и „плъг-ин” хибридите с електрическата мрежа. Това дава възможности на машините да променят своето време за зареждане в зависимост от ситуацията – ако мрежата е натоварена или спрямо тарифата.

Audi направи „умна” електрическа мрежа

Подобен проект стартира и Audi. Той се казва Audi Smart Energy, като в момента работи на две места – в центъра на Цюрих и в околностите на Инголщад, където се намира централата на компанията. В експеримента участват и частни домове, като се използва хибридното Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro.

Партньор на Audi е компанията от Цюрих – Ampard, която е разработила специален софтуер. Той разпределя енерегията между фотоелектрически панели, автомобила и самата мрежа по най-изгодния към даден момент начин. Всички компоненти образуват виртуална електростанция, която отчита колебанията в мрежата и ги регулира.

Използваните слънчеви електростанции правят системата още по-ефектнивна, а самите автомобили могат да си „общуват” с така наречените „умни домове”. В този случай превозните средства дават енергия на домашната електротехника или на охранителната система.

Audi направи „умна” електрическа мрежа

Над подобни проекти работят също компании като Porsche и Volkswagen, която вече приключи с експеримент, наречен INEES. В него няколко автомобила на марката бяха включени в „умна мрежа”, като от Volkswagen обявиха реултатите за „обнадеждаващи”. Засега обаче проблемите са масовото използване на такива системи за недобрата инфраструктура, както и пропуски в законодателството.

Снимки: Audi, Volkswagen
 

Тагове: audi smart energy
0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    WRX ( преди 6 години )
    Свързани са постоянно със сервиза :D
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Край ( преди 6 години )
    По добре да ги свържат постоянно със сервиза - и като има как директно да си записва час - автоматично.
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    "Автомобилите на марката ще си общуват със станциите за зареждане"Ммм...да...ще чу'кат лафче. Вицове и приказки ще си разправят ;)
  • #6
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мен ме съмнява, че тея пак някаква Щуротия са измислили, за да мамят със заредените киловати и да вземат парите на балъците собственици на ВАГ.
  • #5
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не само Leaf, но и Приус и Мирай го могат това нещо, коуто "умните" вурстове са измислили за "първи" и ще го въвеждат евентуално след години. Ама то да го въведеш е нужно и електромобили да имаш, не като тях уж дя ги имяш, а никой да не ги купува, защото хората знаят, че това са китайчета с цена за премиум.
  • #4
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пак софтуери разработили завалиите и ги нарекли умни. И пак не те, а външна фирма им разработва софта и пак по стара ВАГенска традиция има намесено ТДИ.След био дизелите които от въздуха и водата щяха да произвеждат био дизел сега ново 6 от тея нещастници. Тея вурстове, като ви кажат добър ден, поглеждайте да не е нощ! Няма по-големи мошеници от тях и продължават да лъжат...
  • #3
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Министър ( преди 6 години )
    Ми много ясно. Няколко милиона батерии по 50-100 киловатчаса сещате се какъв ресурс е. Ако те питат искаш ли да дадеш едни 50 милиарда за нова атомна електроцентрала или вместо това геврекаджиите да ползват умни зареждачки, отговорът е повече от ясен.Audi са назад. Към момента новият Leaf на Nissan може да захранва къщата ти при липса на ток. 40 киловатчаса са си 40 киловатчаса - 1 ден конвектор, хладилник и телевизор.
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да, защото когато шофьора е т,ъ,п поне колата трябва да е умна
  • #1
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Нашенския ( преди 6 години )
    А аз съм си направил салатка с пресни зеленчуци, хубаво домашно сиренце, сипвам си ракийка и си пия. Наздраве!