IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще поскъпва ли бензинът през 2018?

Америка вече започва да компенсира нарочно ограничения добив на ОПЕК

Ще поскъпва ли бензинът през 2018?

Какви ще са цените на горивата през новата година? Това е по традиция много трудна за правене прогноза (даже да не споменаваме за твърде далечната понякога връзка между световния пазар и цените по българските бензиностанции). И все пак последните данни на Международната агенция по енергетика (IEA) показват, че най-вероятно през 2018 ще имаме колебания около сегашните равнища (60-70 долара за барел брент), без възможности за по-трайно поевтиняване или поскъпване.

Ще поскъпва ли бензинът през 2018?
Поле за шистов добив в Калифорния. Дребните американски производители отново станаха конкурентни след повишаването на цените в края на миналата година, и са най-сериозният фактор срещу по-нататъшно поскъпване

Някои анализатори очакваха цените да тръгнат по-уверено нагоре след решението на ОПЕК и Русия да ограничат добива. Но статистиката на IEA от декември показва, че този процес вече се неутрализира от рязко увеличените добиви на шистов нефт в САЩ.

Американските производители, които не бяха конкурентни при цени около 45 долара за барел, сега отново са в играта и щатският добив се е увеличил с 1.4 милиона барела на ден, до рекордните 10.4 милиона. Изглежда сигурно, че при това темпо САЩ ще изпреварят Саудитска Арабия и ще започнат да гонят Русия като най-голям световен производител.

Прогнозата на IEA сочи леко нарастване на търсенето в глобален мащаб от миналогодишните 97.7 млн. барела дневно до 99.1 милиона. Това ще доведе до лек дефицит през втората част на 2018, когато може да се очаква и леко покачване на цените, но не дълготрайно. "Геополитическата несигурност и твърде динамичното развитие на американския шистов добив означават, че ни очаква година на постоянни колебания", отбелязва в прогнозата си агенцията.
 

Тагове: iea
0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За предната седмица дизела просто него следях се дигна със 5 стотинки за 7 дни
  • #2
    31 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 6 години )
    Представете си следната схема:Цената на петрола на международния пазар пада.Цената на горивата по цял свят спада (логично е).Цената на бензинЯ в БГ ще расте, няма как :), логично е :)Това ни чака, ако не позная, хвърлям си дипломата за маг :)
  • #1
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Американците усетиха че ерата на петрола приключва и си разпечатаха кладенците.