IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Почти половината от тази сума ще похарчи германският концерн Volkswagen

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Общият обем на инвестиции в в разрабоката на електрически и хибридни модели, направени от най-големите автомобилни производители, е 90 млрд. долара. Това съобщава агенция Reuters, като уточнява, че броят на продадените такива превозни средства в световен мащаб е едва 1% от пазара.

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Един от производителите, вложили сериозна сума в развитието на екомодели, е Ford. На автосалона в Детройт компанията обяви, че до 2022 г. ще похарчи 11 млрд. долара за електрифициране на гамата си. За следващите 4 години Ford ще предложи на пазара 40 електромобила и хибриди, които могат да се зареждат от електропреносната мрежа.

Най-сериозна обаче е инвестицията на концерна Volkswagen – 40 млрд. долара. Целта на германците, които са най-големият производител в света, е през 2030 г. всички модели от групата Volkswagen да имат електрическо задвижване.

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Подобни планове имат и в Mercedes-Benz, където ще бъдат похарчени 12 млрд. долара. Те ще отидат за разработката на 10 изцяло електрически автомобили и 40 хибрида. Сред тях е електрическият кросоувър Mercedes-Benz EQC, (на снимката) който ще излезе на пазара догодина, но в някои държави от Европа вече се приемат поръчки за него.

Китайските производители също постепенно се отказват от разработката и производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене и преминават към екологично чисти транспортни средства. Концернът Chongqing Changan Automobile вече обяви, че през 2025 г. спира производството на стандартни превозни средства и ще инвестира 15,1 млрд. в напълно нова електрическа стратегия.

Автопроизводителите са инвестирали 90 млрд. долара в хибриди и електромобили

Снимки: Nissan, Mercedes-Benz, Changan Automobile

0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 6 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    Хех, ваги, и 100 минуса да нацвъкаш, това не променя истинността на твърдението ми. Само се потиш..Я по-добре вземи дай някое адекватно мнение.. ...Хаха, майтап бе, *** и адекватно мнение са взаимно изключващи се.
  • #15
    0 rate up comment 21 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    "В момента в който VW извадят новата си батерия ЩЕ СМАЖАТ всички в е-бранша !!!"Ха-ха, само дето преди това LG, Панасоник или Самсунг ще трябва да я направят.
  • #14
    21 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да бе, в шоурума на Порше има изложени. Поне провери преди да пишеш тъпни...
  • #13
    22 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да бе точно ти си се засилил да си купуваш нова кола със заплатата ти на *** от 600 лева, повервАхме ти.....
  • #12
    1 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Те швабите от край време тръбят все за милиарди инвестиции в какво ли не и накрая само нафтови печки предлагат. Уж електромобили и хибриди имали, а никой не ги е виждал все още. Къде ги продават да ме светнат, че нещо не зная все още. Примерно в шоурумовете на най-големият производител няма и никога не е имало нито електромобили, нито хибриди. НИКОГА! говоря за БГ! Е как да си купиш, като няма модел, който да го видиш, пипнеш, покараш. Всичката им немска работа е лъжа и измама.
  • #11
    21 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    200 км реален градски пробег има първата версия!Втората от 2017 има 300 !това е реален пробег, а не като при тесла !
  • #10
    6 rate up comment 18 rate down comment
    v-1 ( преди 6 години )
    Те го продават е-голфа, но какъв му е пробега... 120 км. Рено ЗОе и Нисан Лийф се пордават от първо поколение с по-голям пробег :)Иначе Пена - нямам думи порсто, толкова загубени хора не трябва да се допукста до компщтри с интернет да ръсят "акъл" в нета.
  • #9
    21 rate up comment 2 rate down comment
    аман от непросветени ( преди 6 години )
    ето линк на профана да гледа как голфа няма багажник и как не бик напълно електрическии ревюто е то 2013 година - щото в-голф от тогава е на пазара, пита се теслата от кога?отговор първата тесла е доставена на клиенти август 2013 - тоест е-голф е преди неяhttps://***.youtube.com/watch?v=n1FRJvIdaAI
  • #8
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да бе то понеже в youtube няма 100 ревюта на електрическият голф и все едно всеки който се интересува не може да види, че багажника му е съвсем нормален.
  • #7
    20 rate up comment 3 rate down comment
    аман от непросветени ( преди 6 години )
    pena , говориш простотии, колкото да не заспиш !!!нито упа е спрян нито голфа не е напълно електрически!!! пълни простотии плямпаш дошовак утрепан !поне хвани прочети преди да се излагаш !