IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Служители на Audi и BMW заплашват със стачки

Хората се оплакват от ниски заплати и дълго работно време

Служители на Audi и BMW заплашват със стачки

Служители на Audi и BMW, представлявани от германския профсъюз IG Metall, който защитава интересите на много германски компании, заплашват с 24-часови стачки, ако работодателите им не успеят да удовлетворят исканията за по-късо работно време и по-високи заплати.

Служители на Audi и BMW заплашват със стачки

От съюза искат 6% увеличение на заплатите за общо 3.9 милиона работници в металургичния и инженерния сектор. IG Metall също така искат работодателите да осигуряват възможност за по-къса работна седмица - от 35 на 28 часа - за хората, на които им се налага да полагат грижи за деца, болни или възрастни роднини. Искането е, хората да могат да се възползват от по-кратките работни дни в продължение на 2 години, преди да се върнат на пълно работно време.

Исканията за повече пари и по-малко работа идват на фона на регистрираната рекордно ниска безработица в Германия и най-бързия икономически растеж в страната за последните 6 години.

През миналата седмица служители в заводите на BMW и Audi спряха работа по време на нощната смяна. Работници на Audi сториха това в четвъртък, а тези на BMW оставиха инструментите си през нощта на петък срещу събота. В протеста участваха служители в основния завод на Audi в Инголщат, както и в три от фабриките на BMW - в Динголфинг, Ландсхут и Регенсбург.

Служители на Audi и BMW заплашват със стачки

Засега работодателите предлагат на протестиращите увеличение от едва 2% на заплатите плюс еднократен бонус от 200 евро през първото тримесечие на годината. Исканията за по-кратко работно време са отхвърлени категорично, защото синдикатът не е предвидил възможност за временно увеличаване на работното време впоследствие, с което да се компенсират загубите в производствените мощности.

След всички заплахи, които синдикатите отправят, напредък в преговорите, макар и малък, е постигнат единствено в югозападната провинция Баден-Вюртемберг. И двете страни в регионалните преговори там се съгласиха да се ангажират експерти, които да проучат възможностите за намаляване на работното време. Засега това е малка стъпка в правилната посока към постигането на пълно разбирателство.

Засега 160 000 работници са подкрепили исканията на IG Metall. Преговорите между синдиката и работодателите ще продължат и през тази седмица в Бавария и Северен Рейн-Вестфалия. Преговорите в Баден-Вюртемберг ще бъдат възобновени на 24 януари.

Снимки: BMW


 

Тагове: ig metall
0 от 500