Вход   Регистрация

Renault-Nissan раздава 1 млрд. долара на външни компании

Renault-Nissan раздава 1 млрд. долара на външни компании
 

Групата създава най-големия в индустрията фонд за финансиране на стартъпи

Съюзът Renaut-Nissan, който отскоро включва и Mitsubishi, ще инвестира 1 милиард долара в различни технологични стартъпи през следващите пет години. Новината бе потвърдена от председателя на борда на съюза Карлос Гон по време на изложението CES в Лас Вегас.

Renault-Nissan раздава 1 млрд. долара на външни компании

Френско-японската група ще финансира всякакви компании, работещи в областта на електрификацията, автономното управление и изкуствения интелект. За целта тя ще създаде специален инвестиционен фонд, наречен Aliance Ventures. Това ще е най-голямата структура за подобен род финансиране в автомобилната индустрия.

Още през тази година фондът ще разпредели между стартъпите 200 милиона долара. Могат да кандидатстват всякакви компании, без значение от регистрация и място на дейност.

Renault-Nissan не е единствената компания, която отчита, че не би могла сама да се справи с всички предизвикателства по създаването на автомобилите на бъдещето. Три подобни фонда, макар и с по-малък мащаб, управлява BMW. GM и Toyota също създадоха сходни структури.

"Начинът, по който сме организирани в момента, не е достатъчен", обясни Карлос Гон в интервю за телевизия Bloomberg. "Не мисля, че можем да се справим сами".

Гон разкри също, че един от първите стартъпи, получили финансиране, ще е американската Ionic Materials - компания, която разработва батерии с твърд електролит без използване на кобалт. За Renault-Nissan, която планира 12 изцяло нови електрически модела в следващите пет години, е жизненоважно да разполага с по-ефективни и евтини за производство батерии.

Фондът Alliance Ventures ще бъде базиран едновременно в Париж, Йокохама, Пекин и в Силициевата долина в САЩ. Renault и Nissan ще държат 40-процентови дялове в него, Mitsubishi ще участва с 20 на сто.
 

Реклама  


Купи Mitsubishi

Виж всички обяви

Коментари ( 8 )

Напиши коментар Влез

от: Дошо ( преди 9 месеца )

То по тая сметка и СОЦваген е "само" с 14% държавна собственост и то акциите са на провинция Долна Саксония, ама всички виждаме докъде води това!
Рено е още повече в блатото, до степен да получава ултиматуми от Нисан за освобождаване от държавните вериги.
А мосьо Гомн скоро ще напусне рено и главната причина е водещото се следствие за сериозни измами в обявените вредни емисии на техните коли.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: Ммм ( преди 9 месеца )

Ще го окошарят но няма за какво защото не откриха измамнически софтуер,както при невероятно гениално-лъжливите измамници германците. Що се отнася до това да плащат на други фирми доказали се в дадена област то това няма нищо лошо даже говори добре за дадената фирма, а и се оказва че и БМВ,Форд и др. големи правят същото но с по-малко средства.Успех на Рено и само по този начин могат да продължат на пред в бъдещето не с измаминчески софтуери.Рено е частна и само20% има държавно участие.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: Мдаа .. ( преди 9 месеца )

раздава ли раздава мосьо Гомн, че проКУРатурата го чака на гюме за френския дизел-гейт!
швабите поне окошариха няколко ама адвокатската кантора рено още стиска кълките
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 1  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

И коя фирма е толкова глупава да се прави на всезнаеща и да прозвежда всичко сама. Ето Рено-Нисан купуват батерии, мултимедийни системи, софтуер за колите, но поне си правят двигателите и шаситата, и на края станаха най-големия производител на електрички в света. Е не трябва чак да се взема пример VAG, те дори електродвигател не можаха да направят и го купиха на готово от китайците, ама така или иначе никой не им купува еGolf-а
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Демек като не могат сами да се оправят други да ги оправят!
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: ми ще раздава ( преди 9 месеца )

Покажи Коментара
като не може сама да се оправя ще плаща на други да и правят колите! нали държавната каца е бездънна ...
типично за адвокатската кантора рено.
Отговори
 
 -8
 

Положителни: 2  Отрицателни: 10

от: none ( преди 9 месеца )

Прогнозата в края на Ноември 2017 беше че вече са изпреварили ФВ и Тойота по продажби (с около 200К коли). Все още не са обявили крайните резултати за годината така че да видим. Но това не е толкова важно (важно е само за феновете на ФВ ;)). По-важното е че са осъзнали факта че идва нова ера в автомобилостроенето в която ще им трябва сериозна технологична помощ отвън. Автопроизводителите които не осъзнават този факт са обречени да изчезнат в следващите 10-20 години.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 6  Отрицателни: 5

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Да не казвам голяма дума но няма да съм изненадан ако за 2019 изпреварят Тойота и VW по продажби. Тихо, без много шум отбелязват стабилен ръст и дишат във врата на първите двама!!!
Отговори
 
+19
 

Положителни: 22  Отрицателни: 3


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising