IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault-Nissan раздава 1 млрд. долара на външни компании

Групата създава най-големия в индустрията фонд за финансиране на стартъпи

Renault-Nissan раздава 1 млрд. долара на външни компании

Съюзът Renaut-Nissan, който отскоро включва и Mitsubishi, ще инвестира 1 милиард долара в различни технологични стартъпи през следващите пет години. Новината бе потвърдена от председателя на борда на съюза Карлос Гон по време на изложението CES в Лас Вегас.

Renault-Nissan раздава 1 млрд. долара на външни компании

Френско-японската група ще финансира всякакви компании, работещи в областта на електрификацията, автономното управление и изкуствения интелект. За целта тя ще създаде специален инвестиционен фонд, наречен Aliance Ventures. Това ще е най-голямата структура за подобен род финансиране в автомобилната индустрия.

Още през тази година фондът ще разпредели между стартъпите 200 милиона долара. Могат да кандидатстват всякакви компании, без значение от регистрация и място на дейност.

Renault-Nissan не е единствената компания, която отчита, че не би могла сама да се справи с всички предизвикателства по създаването на автомобилите на бъдещето. Три подобни фонда, макар и с по-малък мащаб, управлява BMW. GM и Toyota също създадоха сходни структури.

"Начинът, по който сме организирани в момента, не е достатъчен", обясни Карлос Гон в интервю за телевизия Bloomberg. "Не мисля, че можем да се справим сами".

Гон разкри също, че един от първите стартъпи, получили финансиране, ще е американската Ionic Materials - компания, която разработва батерии с твърд електролит без използване на кобалт. За Renault-Nissan, която планира 12 изцяло нови електрически модела в следващите пет години, е жизненоважно да разполага с по-ефективни и евтини за производство батерии.

Фондът Alliance Ventures ще бъде базиран едновременно в Париж, Йокохама, Пекин и в Силициевата долина в САЩ. Renault и Nissan ще държат 40-процентови дялове в него, Mitsubishi ще участва с 20 на сто.
 

0 от 500
  • #8
    32 rate up comment 1 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    То по тая сметка и СОЦваген е "само" с 14% държавна собственост и то акциите са на провинция Долна Саксония, ама всички виждаме докъде води това! Рено е още повече в блатото, до степен да получава ултиматуми от Нисан за освобождаване от държавните вериги.А мосьо Гомн скоро ще напусне рено и главната причина е водещото се следствие за сериозни измами в обявените вредни емисии на техните коли.
  • #7
    34 rate up comment 1 rate down comment
    Ммм ( преди 6 години )
    Ще го окошарят но няма за какво защото не откриха измамнически софтуер,както при невероятно гениално-лъжливите измамници германците. Що се отнася до това да плащат на други фирми доказали се в дадена област то това няма нищо лошо даже говори добре за дадената фирма, а и се оказва че и БМВ,Форд и др. големи правят същото но с по-малко средства.Успех на Рено и само по този начин могат да продължат на пред в бъдещето не с измаминчески софтуери.Рено е частна и само20% има държавно участие.
  • #6
    32 rate up comment 3 rate down comment
    Мдаа .. ( преди 6 години )
    раздава ли раздава мосьо Гомн, че проКУРатурата го чака на гюме за френския дизел-гейт!швабите поне окошариха няколко ама адвокатската кантора рено още стиска кълките
  • #5
    34 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И коя фирма е толкова глупава да се прави на всезнаеща и да прозвежда всичко сама. Ето Рено-Нисан купуват батерии, мултимедийни системи, софтуер за колите, но поне си правят двигателите и шаситата, и на края станаха най-големия производител на електрички в света. Е не трябва чак да се взема пример VAG, те дори електродвигател не можаха да направят и го купиха на готово от китайците, ама така или иначе никой не им купува еGolf-а
  • #4
    34 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Демек като не могат сами да се оправят други да ги оправят!
  • #3
    33 rate up comment 10 rate down comment
    ми ще раздава ( преди 6 години )
    като не може сама да се оправя ще плаща на други да и правят колите! нали държавната каца е бездънна ...типично за адвокатската кантора рено.
  • #2
    37 rate up comment 5 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Прогнозата в края на Ноември 2017 беше че вече са изпреварили ФВ и Тойота по продажби (с около 200К коли). Все още не са обявили крайните резултати за годината така че да видим. Но това не е толкова важно (важно е само за феновете на ФВ ;)). По-важното е че са осъзнали факта че идва нова ера в автомобилостроенето в която ще им трябва сериозна технологична помощ отвън. Автопроизводителите които не осъзнават този факт са обречени да изчезнат в следващите 10-20 години.
  • #1
    53 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да не казвам голяма дума но няма да съм изненадан ако за 2019 изпреварят Тойота и VW по продажби. Тихо, без много шум отбелязват стабилен ръст и дишат във врата на първите двама!!!