IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дефектните въздушни възглавници на Takata вкарват още 3,3 млн. коли в сервизите

Засега акцията е само за САЩ и засяга повече от 10 световни производителя

Дефектните въздушни възглавници на Takata вкарват още 3,3 млн. коли в сервизите

Близо 3.3 млн. автомобила, оборудвани с въздушни възглавници на японската компания Takata, ще бъдат привикани в сервизите заради проблем със защитното устройство, съобщава Detroit Free Press.

Още 3.3 милиона въздушни възглавници Takata ще бъдат изтеглени

Акцията ще засегне модели от 2009, 2010 и 2013 г. на производители като Audi, BMW, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, General Motors, Honda, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Subaru и Tesla. Подробности тябва да бъдат съобщение от  Националната администрация за безопасност на движението на САЩ по-късно този месец.

Вече е известно, че в Takata са използвали амониев нитрат, който създава малка експлозия и по този начин разтваря въздушните възглавници при удар. Химикалът от своя страна обаче може да се активира, ако е изложен на високи влажност и температура. При активиране, има вероятност малки метални парчета от еърбега да излетят към водача. Заради дефекта до момента са загинаи 20 души, а други 180 са ранени.

До 15 септември 2017 г. в сервизите на различни производители бяха изтеглени близо 43.1 млн. въздушни възглавници, като само 18,5 млн. от тях са заменени с нови. Японската компания обяви фалит още през миналото лято, като преди това поиска защита от кредитори в САЩ и Япония. Към момента голяма по-голяма част от активите на Takata са притежание на нейния конкурент Key Safety Systems.

Снимка: Takata

Тагове: takata
0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Текста е лекичко некоректен - излиза, че еърбега може да се активира от само себе си, но не е така. Проблема е, че при продължително излагане на висока влажност амониевият нитрат се уплътнява и при задействане на възглавницата се получава по-мощтна детонация, която пръсва металния корпус на пиропатрона. В следствие на това от него се отделят шрапнели, които са опасни. Моята кола също е в списъка на засегнатите, но за щастие еърбега вече е сменен.
  • #7
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Japan power! Няма такива ***! По-скоро ***.Тея трябва да са в най-строгите затвори отдавна отдавна.Дефектни възглавници,дефектна и остлабена стомана,която пак е предпоставка за опасност,ядрени реактори гръмнали и изсипани в океана.. швабите с дизела се отърваха от затвор,сега и тея измамници същата работа.
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Явно всичко си е до контрола на качеството...С немския завод на ТАКАТА няма проблеми, защото се спазва TUV.Предпазните колани на Golf MK7 например също са марка ТАКАТА.
  • #5
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Таката и Кобе Стийл и Адапазаръ/Турция са олицетворение на японското 'качество'.
  • #4
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Цар Навуходносор ( преди 6 години )
    От 1-2 години следя новините в този сайт, имам чувството ,че тези "Takata" не са правили недефектни възглавници...
  • #3
    6 rate up comment 3 rate down comment
    fan. ( преди 6 години )
    Акцията не е само в САЩ!!! В немския сайт на Хонда поне от две години има съобщение до всички собственици, че тряба да проверят дали колата им трябва да посети сервиза. В самия сайт иман опция- попълваш VIN номера и ти излиза информация дали кола трябва да отиде в сервиза за смяна на въздушните възглавници.
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    При толкова смъртни случаи би трябвало да има хора в затвора вече
  • #1
    16 rate up comment 4 rate down comment
    ... ( преди 6 години )
    Японско качество :Д А едно време какви възглавници имаше