IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Да следваш модата: тестваме новата Skoda Karoq (ВИДЕО)

На мястото на нестандартното Yeti чехите ни предлагат доста по-нормален, но и по-комфортен автомобил

Трудна работа е да заместиш всеобщ любимец.
Спомнете си Горан Вишнич вместо Джордж Клуни в "Спешно отделение".
Или Адам Ламбърт на сцената с Queen - там, където не може да е друг освен Фреди Меркюри.

НЯМА КАК ДА НЕ СЕ ЗАМИСЛИМ за това при първата си среща с Skoda Karoq. Просто защото това безобидно на вид нещо е всъщност убиецът на един от любимите ни автомобили за последните десет години.
Имаше много причини да харесваме Skoda Yeti: заради скромността и практичността, заради приятната динамика, заради добрите офроуд способности, достъпната цена и недодялания, но свеж дизайн. Но най-вече защото в днешния свят, в който новите модели са почти неотличими един от друг, тя си имаше неповторимо излъчване и собствен характер.

Да следваш модата: тестваме новата Skoda Karoq
Снимки: КОЛЕЛА, SKODA

ПОСЛЕДНОТО, КОЕТО БИХТЕ КАЗАЛИ за новия Karoq, е че е неповторим. Най-малкото защото е построен върху платформа, която се използва за дузина други модели, от Volkswagen Tiguan до Porsche Macan. Като размери е брат-близнак на Seat Ateca, с когото дори се произвеждат на една и съща поточна линия в завода на Skoda в Квасини.
Нито пък е особено достъпен: докато при Yeti спокойно можеше да си вземете прилично оборудвана кола за около 35 хиляди лева, при Karoq ще ви трябват 45 хиляди и нагоре. А версията с двулитровия турбодизел, която единствена за момента се предлага с 4x4 задвижване, започва от 50 хилядарки и спокойно може да финишира над 70.

Да следваш модата: тестваме новата Skoda Karoq

КОЛКОТО ДО ОФРОУД СПОСОБНОСТИТЕ, Yeti печелеше най-вече заради късото си междуосие. При Karoq то е с 6 сантиметра по-дълго, а просветът е с един сантиметър по-нисък.
И накрая стигаме до динамиката: новият кросоувър на Skoda е директен и стегнат, но за разлика от братовчеда Аteca е по-скоро настроен за конфорт, отколкото за дребни хулиганства.
След като казахме всичко това, вероятно ще си помислите, че присъдата е изречена. Но ще сгрешите.

Да следваш модата: тестваме новата Skoda Karoq

KAROQ МОЖЕ И ДА НЯМА чара на своя предшественик, но във всяко друго отношение го превъзхожда чувствително. Всъщност с чиста съвест го нареждаме между финалистите за най-добър компактен кросоувър на пазара.
Въпреки сходствата с Аteca, не е негов клонинг. Личи си дори само от дизайна: на латинския чар на Seat чехите отговарят с ръбати форми и изпъкнали светлини, явен намек за легендарния бохемски кристал.

ДРУГАТА РАЗЛИКА, както споменахме, е в окачването. Дори и без предлаганите като опция адаптивни амортисьори Karoq вози доста по-меко и успява да изглади повечето неравности. Убедихме се на международния прес тест на Сицилия - острова на Архимед, където пътищата изглеждат, сякаш за последен път са били асфалтирани от него самия.
Воланът е директен и дава достатъчно обратна връзка, а седемстепенният автоматик с два съединителя работи достатъчно адекватно, за да го предпочетете пред шестстепенната механична кутия.

Да следваш модата: тестваме новата Skoda Karoq

KАROQ СЕ ПРЕДЛАГА С ПЕТ двигателя. Базовият е еднолитров трицилиндров бензин със 115 коня, после идва пестеливият 1.6 TDI и две версии на двулитровия дизел, по-мощната от които дава 190 коня.
Най-интересен обаче ни се видя вторият бензинов мотор: 1.5 турбо със 150 коня. Той е приятно пъргав, рафиниран, има достатъчно въртящ момент, за да не ви се налага постоянно да си играете със скоростите, и струва по-малко от дизелите.

Да следваш модата: тестваме новата Skoda Karoq

ОФИЦИАЛНО ОБЕЩАВАНИЯТ РАЗХОД от 5.1 литра на сто е постижим само за много духовно извисени хора. При нас показа около 6.5, което също никак не е зле за машина с такива размери. Впрочем Karoq може и да е масивен, но е доста лек - базовата версия тежи с петдесетина килограма по-малко от дребосъка Opel Corsa.
Зоната, в която тази кола слага Yeti в малкото си джобче, е в интериора. Материалите са две нива по-качествени, таблото изглежда изчистено и елегантно. Даже базовите версии ви дават 8-инчов тъч скрийн на мултимедията, а по-високите нива са с 9-инчов. Резолюцията е много добра, графиките са приятни и като цяло системата е лесна за ползване, ако не смятаме доста объркващата навигация. Като опция можете да си вземете и прословутия дигитален кокпит, който толкова ни впечатли навремето в Аudi Q7, и който е достъпен тук на доста по-приятна цена.

Да следваш модата: тестваме новата Skoda Karoq
Кошче, което се поставя в страничния джоб на вратата и я предпазва от петна, когато изхвърляте неща като костилки от праскови или употребявани носни кърпи. Не е жизненоважна екстра, но добре илюстрира философията Simply Clever на марката

ПО-ГОЛЕМИТЕ РАЗМЕРИ на Karoq означават и доста повече простор от Yeti. На задните седалки спокойно могат да седят трима възрастни. Таванът е по-висок от този на Nissan Qashqai. Багажникът поема внушителните 521 литра. Горещо препоръчваме като допълнителна екстра системата Varioflex, която мести задните седалки напред-назад, може да ги сгъва във всякакви конфигурации и дори да ги изважда от колата с две прости движения.

Да следваш модата: тестваме новата Skoda Karoq

КАКТО ПОДОБАВА НА SKODA, получавате и множество дребни и хитри решения, като стъргалка за лед в резервоара, всякакви средства за закрепване в багажника и дори едно миниатюрно кошче за боклук във вратите, където да изхвърляте спокойно дъвките и носните си кърпи.
Колкото до по-високата цена, тя е за сметка на несравнимо по-щедро оборудване. Дори базовото ниво има датчик за гумите, лети джанти, всички електронни системи за сигурност, темпомат, двузонов климатроник, USB и Bluetooth, подгряване на предните седалки кожен волан и безключов достъп.
Накратко, Karoq е приятна за каране, практична, удобна и модерна семейна кола. И във всяко отношение е крачка нагоре за Skoda. Но въпреки всичко на нас ще ни е мъчно за Yeti.

Да следваш модата: тестваме новата Skoda Karoq

1498 куб. см работен обем (турбо)
150 к. с. максимална мощност
250 Нм максимален въртящ момент
8.4 секунди 0-100 км/ч

 

0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Естествено, че ще изоставят Йети. Никой не иска да кара SUV-баничарка. Добре, че смениха дизайна.
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Шкода не са изоставили Йети като модел, но явно ще мине в категорията на градските СУВчета от типа на Нисан Джук и ВФ Т-рок. Карог идва скъп, с автомат и 4х4 спокойно над 52-53 000 просто защото ще се бори с модели като Кашкай. Вече го има по нашите улици, на външен вид не впечатлява много.
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    конглокенция да се чете "конглокенция"
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    до bvbvbvb ( преди 6 години )
    Грозен беше Йети.. тука не си познал.Джипа не е зле и като техника - ако включат и 7 степенното дсг с масло ще е супер.Има сериозна конглокенция обаче - освен близнака Атека, който не отстъпва по нищо, Хюндай Туксон, Куга, Спортидж и Мазда CX-5..
  • #5
    7 rate up comment 9 rate down comment
    bvbvbvb ( преди 6 години )
    Рядко грозен автомобил!!!!!
  • #4
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВАГ-и.налното фенче после да не каже, че Троше и Шкода нямали нищо общо? Казаха го, че с Макан братчеди. Как така се изпусна тоя не знам. Може да му спрат стотинките за рекламата, ама аре няма да го мисля. Иначе цената и тя доста се приближава до Троше. Нещо множко ми се виждат тези цени от 50 хил. и нагоре, а с повече екстри и над 70 000. То бива, то може, но тези вървят по пътя на Хюндай/Кия с много бързи стъпки. Потръгнаха им продажбите и дай да обрулим бАлАците готови да се изръсят.
  • #3
    7 rate up comment 11 rate down comment
    тнт ( преди 6 години )
    Чехите правят грешка,че изоставят Йети вместо да го доразвиват и направят още по-достъпен и достатъчно здрав. Йети си има индивидуално излъчване Такива колички като тази сега има под път и над път. Добре,че има емблема и различна решетка, че да не я объркаме с отрочетата на СЕАТ и ред други. Но какво да се прави,майката от Волфсбург заповядва кой накъде да хваща.
  • #2
    12 rate up comment 3 rate down comment
    до Тъксона ( преди 6 години )
    Ако Тусона беше и на парите на Карока можеше и да ги сравняваш, но сега е просто едно смешно изказване.
  • #1
    5 rate up comment 12 rate down comment
    Ако ... ( преди 6 години )
    го нямаше новия Тъксон на Хюндай и това щеше да върви добре.