IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Тюркменистан забрани автомобилите, но само с определен цвят

Властите в бившата Съветска република конфискуват черните коли

И Тюркменистан забрани автомобилите, но само с определен цвят

Докато някои европейски държави и Китай се готвят да забранят автомобилите с двигатели с вътрешно горене, властите в Туркменистан решиха да приложат подобна мярка срещу колите с черен цвят.

И Тюркменистан забрани автомобилите, но само с определен цвят

Официално позиция за решението на властите засега няма. Митнически служби още през 2015 г. спряха да допускат в страната черни автомобили, без обаче да се позовават на документ, издаден от властите. Търговците и клиенти тогава обясниха, че са били принудени да избират бели коли, тъй като „белия цвят носи късмет”.

От 1 януари този година обаче вече действа забрана, според която черните автомобили нямат право да се движат по пътищата на бившата Съветска република. В столицата Ашхабад черните коли се конфискуват и се прибират на паркингите на пътната полиция.

Собствениците на такива коли си ги получават, но подписват документ, който ги задължава да ги боядисат в светли цветове в определен срок. Това съответно доведе до сериозно покачване на цените в местните автосервизи. Ако досега боядисването на автомобил в Ашхабад е струвало 500 долара, то вече то е поне 2 по-скъпо.

Най-интересното е, че все още липсва официално обяснение за подобна мярка. Местните медии все пак отбелязват, че президентът на Тюркменистан Гурбангули Беримухамедов е доста суеверен, а любимият му цвят е белият.

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500
  • #2
    16 rate up comment 13 rate down comment
    ССЕР ( преди 6 години )
    Е то това е като решенията на ЕврогАйския съюз в който сме. Нали и тук има такива забрани. Например мощността на прахусмокачките. Знаеш ли, че нямаш право и повече не се продават и е забранено над 900 вата? Същата работа е и на тези с цвета на колите. Не е ЕС, а ССЕР (Съюз на Социалистическите Европейски Републики). Само, че в това ЕврогАйско общество е дори и по-зле от преди, защото е безпринципно. Преди поне имаше някаква линия на развитие а сега има пълна деградация и обезличаване на всичко.
  • #1
    18 rate up comment 3 rate down comment
    g ( преди 6 години )
    Тия там са откачени! Навсякъде на изток след СССР остана някой "велик вожд", който е повече от монарх и го величаят като бог. Ненормална работа.....