Вход   Регистрация

И Тюркменистан забрани автомобилите, но само с определен цвят

И Тюркменистан забрани автомобилите, но само с определен цвят
 

Властите в бившата Съветска република конфискуват черните коли

Докато някои европейски държави и Китай се готвят да забранят автомобилите с двигатели с вътрешно горене, властите в Туркменистан решиха да приложат подобна мярка срещу колите с черен цвят.

И Тюркменистан забрани автомобилите, но само с определен цвят

Официално позиция за решението на властите засега няма. Митнически служби още през 2015 г. спряха да допускат в страната черни автомобили, без обаче да се позовават на документ, издаден от властите. Търговците и клиенти тогава обясниха, че са били принудени да избират бели коли, тъй като „белия цвят носи късмет”.

От 1 януари този година обаче вече действа забрана, според която черните автомобили нямат право да се движат по пътищата на бившата Съветска република. В столицата Ашхабад черните коли се конфискуват и се прибират на паркингите на пътната полиция.

Собствениците на такива коли си ги получават, но подписват документ, който ги задължава да ги боядисат в светли цветове в определен срок. Това съответно доведе до сериозно покачване на цените в местните автосервизи. Ако досега боядисването на автомобил в Ашхабад е струвало 500 долара, то вече то е поне 2 по-скъпо.

Най-интересното е, че все още липсва официално обяснение за подобна мярка. Местните медии все пак отбелязват, че президентът на Тюркменистан Гурбангули Беримухамедов е доста суеверен, а любимият му цвят е белият.

Снимка: Mercedes-Benz

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 2 )

Напиши коментар Влез

от: ССЕР ( преди 8 месеца )

Е то това е като решенията на ЕврогАйския съюз в който сме. Нали и тук има такива забрани. Например мощността на прахусмокачките. Знаеш ли, че нямаш право и повече не се продават и е забранено над 900 вата? Същата работа е и на тези с цвета на колите. Не е ЕС, а ССЕР (Съюз на Социалистическите Европейски Републики). Само, че в това ЕврогАйско общество е дори и по-зле от преди, защото е безпринципно. Преди поне имаше някаква линия на развитие а сега има пълна деградация и обезличаване на всичко.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 15  Отрицателни: 13

от: g ( преди 8 месеца )

Тия там са откачени! Навсякъде на изток след СССР остана някой "велик вожд", който е повече от монарх и го величаят като бог. Ненормална работа.....
Отговори
 
+14
 

Положителни: 17  Отрицателни: 3


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising