IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да снимаме колата, която продаваме?

Няколко съвета за по-бързата и успешна раздяла с автомобила

Как да снимаме колата, която продаваме?

Пуснали сте обява за продажба на автомобил, но никой не ви се обажда. Причините могат да бъдат много, но понякога това се дължи на лошите снимки. Просто много хора не са наясно как трябва да представят колата, с която се опитват да се разделят.

1. Колко снимки трябват?


Не по-малко от пет – ракурс отпред и отстрани, ракурс отзад и отстрани, предния панел, интериора и седалките (не оставяйте на тях никакви вещи) и двигателя. Това е минимумът и ако всичко бъде наред, в повечето случаи този брой е достатъчен. Спретнатият външен вид от всички страни убеждава потенциалния купувач, че няма да си загуби времето, ако отиде да огледа лично колата.

Как да снимаме колата, която продаваме?

Но пък ако са направени 5 кадъра, то няма нищо сложно те да бъдат и 10, а защо не и повече. Снимайте приборите, колелата, каросерията от всички страни, а също така и допълнителните елементи по автомобила (ако има такива). Стремете се да избягвате повторенията на един и същи детайл, защото това може да умори разглеждащия обявата.

Сериозна грешка в случая е да се снимат гумите с обърнат към камерата протектор. Просто колата не изглежда добре така. Хубаво е гумите да се снимат отделно и в едър план.

2. Основни правила при снимане

Ясно е, че не е добре колата да бъде мръсна, но това също се среща често. Снимки, направени в тъмната част на деня, предизвикнат съмнения в честността на продавача. Хубаво е целият автомобил да влиза в кадър или пък да се насочи вниманието само към някой отделен детайл. Не е добре да има снимки, на които по-голямата част от колата да бъде отрязана.

Търсете нормално място за снимки. Ако намерите някой живописен пейзаж, това само може да бъде в плюс. В същото време професионалните снимки, които след това биват доработени, често предизвикват недоверие.Фотошопът е хубаво нещо, но за социалните мрежи. Купувачът иска да види колата в нейния истински вид.

Как да снимаме колата, която продаваме?

Някои добавят красиво момиче на снимките, но това не винаги върши работа. Виж чистото и подредено място, на което е заснет автомобилът, помага допълнително.

3. Да се снимат ли драскотини и вдлъбнати?

Ако сте ги описали в текста на обявата, подобни снимки могат да бъдат само плюс. На първо място купувачът ще оцени честността ви, а на второ – ще избегнете голяма част от огледите на хора, които само при вида на драскотина (или друг проблем) веднага ще си тръгнат. В същото време няма нужда от подобни снимки, ако те бъдат ясно описани и потенциалният купувач е наясно с тях.

4. Трябва ли двигателят да работи и светлините да бъдат включени?


Много купувачи снимат приборния панел, на който светят огромен брой лампички. Опитният човек веднага ще разбере, че ако оборотите са на нула, в случая единствено е даден контакт. Неопитният обаче ще се изплаши, защото ще реши, че някои системи на работят. Така че, е далеч по-удачно такива снимки да не присъстват в обявата.

5. Да се мие ли двигателя или не?


Измитият двигател традиционно предизвиква недоверие у купувача, тъй като скрива евентуалнен теч на масло или на други течност. Затова прашният, но сух двигател, ще бъде приет далеч по-добре от блестащия от чистота. В същото време, ако автомобилът е почти нов и е в идеално състояние, то чистият мотор ще предизвика далеч по-малко въпроси. Приема се, че ако колата е нова и нейният двигател трябва да бъде такъв.

Как да снимаме колата, която продаваме?

В същото време, ако двигателят на автомобила, който продавате е много мръсен, то е хубаво да бъде измит. Но пък ако всичко с него е наред, направете снимки, преди да го измиете.

Още два полезни съвета

Подредете всичко в салона на автомобила – поставете седалките в нормално положение, опънете предпазните колани и т.н. Махнете допълнителните аксесоари – видеорегистратори, ключодържатели, освежители на въздуха и тем подобни. Всички тези неща правят впечатление при снимките и може да ви изиграе лоша шега.

Общо-взето основното правило звучи така: снимайте автомобила в този вид, в който ще го продавате. Ако смятате да запазите гумите и да го продадете със стари, снимайте го именно с тях. Купувачът ще иска със собствените си очи да се убеди, че колата е същата, която сте му представили в обявата. И почти сигурно ще се откаже, ако разбере, че е излъган.

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    пешко ( преди 4 години )
    Съгласен съм с всичко написано, най-вече за броя на снимките, много мразя да гледам някоя обява с 3-4 снимки, е извинявайте ама толкова снимки имаше калъфа на телфона ми, където струва 3 долара. Като видя такава обява ме навежда на мисълта, че щом собственикът не е имал време за още няколко снимки, едвали е имал и време да поддържа колата.