IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Сърбия ще цака с магистрална такса предимно българите

От Нова година ще плащаме по 3.10 лева за коли и 18.50 лева за камиони по пътя Калотина - Ниш

И Сърбия ще цака с магистрална такса предимно българите

Българите, които са решили да прекарат новогодишните празници в Сърбия, трябва да се приготвят да плащат магистрална такса на връщане, става ясно от информации в сръбския печат. Според тях още от 1 януари догодина започва събирането на такси за новоизградената (и все още недовършена) магистрала от Калотина до Ниш.

И Сърбия ще цака с магистрална такса само българите

Таксите са доста солени - 190 динара (3.13 български лева) за лек автомобил, 560 динара (9.20 лв) за автобус и 1120 динара (18.50 лв) за камион. Особено като се има предвид, че отворените за експлоатация участъци не достигат общо и 50 километра, а най-проблемната част от пътя - дефилето на Нишава преди Ниш - си остава по стария път с необезопасените тунели.

И Сърбия ще цака с магистрална такса само българите

Също както и в Гърция, таксата ще се плаща само от прекосяващите границата - най-вече български и турски граждани. Пунктовете за събирането й са разположени непосредствено преди границата. Така местните шофьори ще могат безплатно да ползват участъците от Ниш до Пирот, най-малкото през първата половин година. След това вероятно ще бъдат изградени нови пункове на всички входове и изходи. 

Гърция приложи същия спорен подход за магистралата, свързваща границата при Кулата/Промахон с пътя Серес-Солун. Там пунктовете са разположени непосредствено след граничния пункт и пътуващите българи са принудени да плащат такса, дори след това да слязат от магистралата. Пътуващите от Солун до пограничните градчета обаче не плащат нищо.

И Сърбия ще цака с магистрална такса само българите

Немалко юристи възразиха навремето, че де факто това е дискриминационна политика, заобикаляща правилата на ЕС, но българската държава засега не е предприела действия. Сърбия не е член на общността, но участъците по т.нар. Коридор 10, за които ще събира такса, бяха изградени с европейски средства.
 

0 от 500
  • #21
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Кво ви цакат бе балъци? Като не искате да ви цакат минавайте по стария път да ви изпопадат пломбите. "И кой е този стар път бе умник? Кабинките са веднага след границата, минавай си откъде щеш, плащаш си. Да не кажа, че 1/3 от стария път, дефакто си е новия...Аман от умници!
  • #20
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А бе факта е че вече всички са пред нас дори за Албания има подозрения нашата инфраструктура е на 70-80 процента комунистическа и е леш некачествена и зле подържана.А винетките са пълен смех.Не случайно навсякъде в белите държави има ТОЛ система в Унгария не ме е.е какво е тва е държава с 40% ци.а.ско население от тия акъл не щем!
  • #19
    4 rate up comment 2 rate down comment
    do: Аз ( преди 6 години )
    Явно ти никъде освен в Сърбия не си ходил!А да кажеш, че са им едни от най-добрите магистрали си е направо лудост. Вземи се разходи по-западно от Сърбия и ще разбереш! А няма да ти казвам, че ако слезеш от магистралата и тръгнеш по обикновените им пътища ще разбереш, че има и по-зле от нас.
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    fan. ( преди 6 години )
    до анонимния с "чуждата кошничка" Кой ти каза , че в Бългатрия няма такси за магистралите?!?!? Винетката какво е ? Не е ли пак такса за ползване на път? Преди години унгарците имаха ТОЛ сиистема - плащаше се за магистралите на пунктове според изминатото разстояние. От няколко години са с винетки , кое ли е по-добре?
  • #17
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Аз ( преди 6 години )
    Сърбите имат едни от най добрите магистрали. И да винаги се е плащало... Явно не сте излизали от България...
  • #16
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Има някакъв селянин тук, който не излиза от селото си и изобщо не го бърка, че сърбите вземали на някаква малка отсечка недоизградена магистрала пари. Е как ще го бърка селтака, като си стои при овцете и не го е еня какво става по света и около нас. Даже и на богадашче се прави колко били 3 лв.? Ами не са много, ама на отиване и връщане стават 6. А и за какво ти ги вземат не е съвсем ясно, като отсечката не е завършена, а и средствата за направата не са от държавата им или от частна фирма.
  • #15
    5 rate up comment 3 rate down comment
    ami ( преди 6 години )
    Какъв е проблема че не стоплям..в Сърбия си се плаща, някой не разбрал?Статията е пълна демагогия,всеки си плаща като мине оттам.Който не иска да се кандилка през Крайова и Тимишоара..
  • #14
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кво ви цакат бе балъци? Като не искате да ви цакат минавайте по стария път да ви изпопадат пломбите.
  • #13
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    а тия дето плача с.у тия лева съм сигурен че карат с винетка 5-ръка на приятел - дето не си ги лепят на стъклото за да си ги менкат !скъсано душици !!!
  • #12
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    с кеф ще им ги дам, че и повече - само да направят цялата връзка с магистрала при НИШ !дано скоро и от наша страна започнат и завършат връзката а Калотина , да се пътува бързо , сигурно и удобно /