IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Глоби за превъртане на километража и край на фиктивните прегледи!

Регистрацията на автомобила ще се прекратява служебно, ако колата е неизправна

Глоби за превъртане на километража и край на фиктивните прегледи!

Повече контрол и ограничаване на фиктивните технически прегледи на автомобилите и глоби за превъртане на километража. Такива мерки записаха депутатите при второто четене на поредните промени в Закона за движение по пътищата.

Глоби за превъртане на километража и край на фиктивните прегледи!

Те гласуваха служебно да се прекратява регистрацията на превозните средства, за които има уведомление от "Автомобилна администрация", че поради технически неизправности не се допуска движението им по пътищата.

"Когато установим, че е извършен фиктивен технически преглед на автомобил, даваме възможност този преглед да бъде прекратен служебно, защото той реално не е извършен", обясни главният секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски.

По думите му с промените се цели да се подобрят изискванията към техническите прегледи и пунктовете.

Намалява се и админстративната тежест за пунктовете, които ще могат да удължават разрешителните си само с подаване на заявление, без документите, които вече са подадени при първоначалното кандидатстване.

С новите текстове ще има и санкции за тези, които манипулират километражите.

"Слагаме санкция за техническите специалисти, ако не отразят правилно показанията на километропоказателя - 1500 лева", уточни Войновски.

Четете още по темата в Dnes.bg
 

0 от 500
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Минтири-тинтири ( преди 6 години )
    За това ли няма да намериш 2-ра ръка кола, особено Мерц, БМВ и Ауди от Италия БЕЗ превъртян поне 50-100хил.км километраж?Виж в Германия са по-скромни - там "преврътането" е обикновено 30-50хил.км.Във Франция - същото.Та къде ли са тия "бели" страни!?
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В днешно време, проверката дали е манупилран километража не е трудна. За коли след 2010-а можете да проверите това във всеки официлаен представител на съответната марка. Харесвате си примерно ауди на 6-7 год, отивате в Ауди, даже няма и пари да ви вземат. За Мазда примерно, след 2013-а информацията за сервизната история е дигитална, няма книжки, няма хартии. Всичко можете да проверите, кога, къде, на колко км е минавала севриз, какво е сменяно.
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    спиране от движение и регистрация са различни неща щом ти прекратяват регистрацията трябва да ти спрат и данъците.
  • #4
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ако не може да се следи за спазването на един закон той става безмислен. Може и глоба 1 милион да сложат ама като няма кой и как да докаже измамата все тая.
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И как ще се контролира това не е ясно! Всеки търговец може да каже, че колата така си е дошла с превъртян километраж! Няма как да е на 100К километра някоя "нов внос" катафалка от западно автогробище на 15+ години! Може, но ако наистина е катафалка, карала стари бабички в последният им път!
  • #2
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    В белите държави превъртането е престъпление, което се наказва със 100+ хиляди евро. Ако го хванеш за 1 кола вероятността да е превъртял на всички ппреди това е огромна. За 1500 ще поеме риска но при заплаха от 100 хил ще са малцина!Поредната порнография спретната от БГ законодателя!
  • #1
    29 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 6 години )
    И как точно ще разберат, че точно бай Пешо е превъртял километража?