IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Започнаха да манипулират и станциите за зареждане

В Германия хакери не плащат за полученото електричество

Започнаха да манипулират и станциите за зареждане

Новите станции за зареждане на електромобили могат лесно да бъдат манипулирани и да се не плаща за получената от тях енергия. За това съобщава германското издание Handelsblatt.

Започнаха да манипулират и станциите за зареждане

Оказва се, че немските хакери бързо са успели да проникнат в станциите и така да не плащат за получената от тях електрическа енергия. Това е показала проверка на системата за плащане от експерти от Германския компютърен клуб, които са открити сериозни пробойни в системата за защита.

Операторите на зарядните устройства предоставят на своите клиенти карти с вграден чип NFC, в който единственото уникално нещо е номерът. На картите няма никаква персонална информация или цифров подпис на собственика, тоест те не могат по никакъв начин да бъдат свързани с клиента.

За да се зареди електромобила, е нужен единствено валиден номер на картата. Така тя лесно се клонира (прави се такава със същия номер). Другият вариант е да се вземе номер на реална карта. Фалшификатите дори вече се продават в интернет и този, който купи такава карта, може да я използва, без нейният истински собственик да разбере. При корпоративните карти измамата дори няма да стане ясна, тъй като с тях се осъществяват голям брой транзакции, а следи не се оставят. 

Според експерти, слабата защита на картите се дължи на факта, че при тяхното пускане електромобилите са били считани за екзотика и не е имало смисъл да се усложнява (и съответно оскъпява) системата. Сега обаче техният брой расте и съответно мошениците също се увеличават.

Снимка: Motor


t

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 2 rate down comment
    ekoактивисти ( преди 6 години )
    ....ьоааож правиш ли разлика между еко шарлатания и лакирани нокти, и цяла нация,...взем иси таралясника и *** обоколи из немско..и тогава генерализирай.Обещавам ти че има какво на видиш и да научиш.
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    до: тнт ( преди 6 години )
    И каква връзка имат бензиностанциите на които се плаща с кредитна карта с новината?Или викаш те всички карти за теб са еднакви, кредитни, дебитни, карти с вграден чип, чип NFC, карти за игра и т. н.И да те светна не само в Германия ги има тези бензиностанции. И не са цели бензиностанции, а 1-2 колонки работят само с кредитни карти. И то в повечето случай, когато е отворено плащаш на касата, а само, когато е затворена бензиностанцията можеш на колонката да платиш с кредитна карта.
  • #5
    3 rate up comment 4 rate down comment
    ьоааож ( преди 6 години )
    изостанала работа и тия немци ще ми се хвалят че са развита държава
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    ekoактивисти ( преди 6 години )
    Еми те това са еко-вците,.. те не са по-различни от другите..освен че са по арогантни.
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    тнт ( преди 6 години )
    Когато искаш да прецакаш нещо,откриваш топлата вода по сложния начин. В Германия има много бензиностанции без персонал,в които се зарежда с кредитна карта.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Не се знае от кой е писан софтуера.
  • #1
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хубава работа, ама немска...