IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Влияе ли коледната украса на разхода на автомобила? (ВИДЕО)

Елхата на покрива може да излезе доста солено на собственика на колата

Влияе ли коледната украса на разхода на автомобила? (ВИДЕО)

Инженери от концерна General Motors изясниха доколко коледните украшения върху автомобилите влияят на разхода на гориво. За теста беше избран кросоувър GMC Terrain Denali, който беше закаран в аеродинамичния тунел за ниски скорости на фирмата Lockheed Martin в Джорджия.

Влияе ли коледната украса на разхода на автомобила? (ВИДЕО)

Кросоувърът GMC Terrain е оборудван с 2,0-литров бензинов турбомотор с мощност 252 к.с., 9-степенна автоматична скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела. Според данните на производителя, той харчи 11,2 л/100 км в градски условия и 9,0 л/100 км извън града.

Според изследването на GM, украшения като еленски рога и червен нос увеличават коефициента на аеродинамично съпротивление с 3%. Това води до повишаване на разхода на гориво с 0,5 л/100 км в извъградски цикъл (при движение със скорост 112 км/ч).

Голяма панделка на покрива увеличава коефииента на съпротивление с цели 15%, като увеличава и разхода на гориво с 1,5 л/100 км. Коледният венец на решетката на радиатора не влияе на нито един от параметрите, но от GM предупреждават, че той вероятно ще попречи на охлаждането на мотора.



Елхата на покрива оказва най-голяма влияние на разхода на гориво. С нея коефициентът на аеродинамично съпротивление нараства със 70%, а разходът на гориво се увеличава с цели 30%.

Снимка и видео: General Motors

Тагове: general motors
0 от 500
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    тнт ( преди 6 години )
    Слаба им е фантазията на окичилите се с нещо,подобно на рога. Вече няколко пъти тези дни в първия миг,като видя че стърчи нещо от прозорците си мисля ,че оня вътре си е купил някакви летви от Практикер.
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Мариян ( преди 6 години )
    А ако впрегмен еленчета ?!
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    97 лв за винетка са много, но 20-25лв за нос и рога на колата са ОК.
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В С-ф беше пълно с такива последните няколко години, тази са по-малко ама пак се виждат тук-там.
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А къде си ги виждал?Освен в хАмерика на друго място правят ли ги тези извращения? Обикалял съм много по света, но май само там е традиция това.
  • #2
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като видя някоя кола с нос и еленски рога, ми става лошо. Пълно извращение
  • #1
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Добре поне, че при нас подобни простотии не са популярни и поради тази причина статията не се отнася за нашите географски ширини, както и за Европа, където също не съм веждал някой да си кичи колата за Коледа с подобни глупости. При нас, ако решат да ги окрасяват ще трябва да сложат буренце с вино на покрива и гирлянди от суджуци и луканки. И една Снежанка разбира се еротично облечена.