IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо през зимата трябва в колата да има лист хартия и чифт чорапи?

Необичайните пособия могат да бъдат много полезни при ниските температури

Защо през зимата трябва в колата да има лист хартия и чифт чорапи?

Зимата, както е добре известно, е най-тежкият сезон за шофьорите и техните автомобили. Снеговалежи, ниски температури и лед – с какво ли не се сблъскваме през този период. Повечето водачи са наясно какво трябва да имат в колата – вериги, въже за дърпане, течност за размразяване на ключалки, както и ледоразбивач. Малцина обаче се досещат за какво са нужни бели листа и стари чорапи.

Защо през зимата трябва да имаш в колата лист бяла хартия и стари чорапи?

ЛИСТ ХАРТИЯ


Некачственото гориво е още по-опасно при зимни условия. Как обаче да разберем дали бензинът, който предстои да сипем, е добър? Ако е на бензиностанция от някоя голяма верига, вероятно повечето хора ще се доверят, но ако имате съмнение за продаваното гориво, на помощ идва точно лист хартия. Капват се две капки от пистолета за зареждане и се чака малко.

Ако бензинът е качествен, той ще се изпари почти веднага, без да оставя нищо. Но пък ако на хартията останат ледени кристалчета, е най-добре веднага да се потърси друга бензиностанция. Този метод работи дори при температури от -8 градуса и надолу, като отнема съвсем малко време.

ЧИФТ ЧОРАПИ

Защо през зимата трябва да имаш в колата лист бяла хартия и стари чорапи?

Защо пък ще ви трябват чорапи, които да седят в автомобила? Отговорът е доста лесен - те се поставят вечер на външните огледала. Да, вероятно ще отнеме време и ще развесели хората, които паркират до вас. На сутринта обаче те ще се мъчат да премахнат леда от огледалата (ако те не се нагряват), докато вашите ще бъдат чисти. Чорапите вършат работа и при чистачките, но е хубаво те да не бъдат притиснати към стъклото.

ПАКЕТ С ПЯСЪК


Защо през зимата трябва да имаш в колата лист бяла хартия и стари чорапи?

На всеки се случва да забуксува на заснежен или заледен участък от пътя. Нещата стават още по-сериозни, ако гумите превъртят няколко пъти и направо полират леда под тях. Ако сте сам в колата и няма кой да ви избута, нещата в студа стават доста неприятни. Тогава на помощ идва пакет с пясък, който седи в багажника.Той се изсипва под гумите и нещата се оправят. Работа ще свърши не само пясък, но натрошена наситно керемида, например.

ЧАША СЪС ЗАРЕЖДАНЕ ОТ ЗАПАЛКАТА

Защо през зимата трябва да имаш в колата лист бяла хартия и стари чорапи?

В студа няма нищо по-хубаво от чаша горешо кафе, но какво правите, ако по маршрута ви няма откъде да се снабдите с него? Ако си носите кафе от къщи, то съвсем скоро то ще е студено. Дори термосът не е ефективен, когато навън е студено. Има обаче друго решение – електрическа чаша, която се зарежда от запалката в автомобила. Тя може не само да затопли течността, но дори и да приготви нова – мощността е достатъчна, за да се свари прясно кафе или чай.

СТАРТОВ КОМПЛЕКТ С ИНВЕРТОР


През зимата акумулаторът е най-слабото звено в автомобилната електрическа мрежа. Дори новата батерия може да откаже, ако превозното средство е стояло няколко дни на студа, без да бъде пален двигателят. Най-лесно в случая е да се вземе ток от друга кола или през нощта акумулаторът да се сваля превантивно.

Защо през зимата трябва да имаш в колата лист бяла хартия и стари чорапи?

Далеч по-просто е обаче да имате на разположение стартов комплект с инвертор, който представлява малка кутийка. Тя се включва към разредения акумулатор и му помага да завърти стартера и съответно да запали двигателя. Някои от устройствата са толкова мощни, че дори след това в тях остава достатъчно енергия за да се зареди смартфон или таблет.

0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Тцъ ( преди 6 години )
    Не е вярно, че подгревът е от полза само зимата. Помага при дъждовно време и при заскрежаване в пролетни и есенни утрини.
  • #11
    3 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 6 години )
    1вият сняг ни изненадва всеки път...тези неща кога да ги заредя в колата!?
  • #10
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най- важно е да имаш тоалетна хартия.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ок, разбрах. От вече над 21г карам автомобили и никога не съм имал автомобил без подгряване на огледалата. Сегашния ми няма само на волана, но мисля да го коригирам в следващия. Всякакви подгреви са добре дошли зимно време
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това с чорапите е готино. Ще го пробвам!И не е вярно, че е сериито от 30 г. Колата ми е на няколко год. и не си е поръчах тази екстра, защото заедно с автоматичното пребиране и подгрева цената беше над 1500 лв. Тази цена ми се стори прекалена и заради това нямам. А и огледалата замръзват само при много големи студове, а такива вече почти няма. По-скоро замръзват страничните прозорци освен преден и заден и трябва да се чистят.
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    ,.,.,.,.,. ( преди 6 години )
    mmdaa
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Полезно, особено за тук.
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Педро ( преди 6 години )
    Бръснарско ножче. Върши чудесна работа ако решиш да си прережеш вените.
  • #4
    12 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Има доста по-нови коли без подгряване на огледалата, но по-голям проблем е изчистването на стъклата. Там помаха кашон защипан с чистачките. Пак е малко смешно, но не колкото това с чорапите, а и спестява чистене на лед от много по-голяма площ.
  • #3
    23 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Истинска зима в България имаше миналата година.Тогава Бойко Борисов я докара с цел да умори народа ама хората го натиснаха и я прекрати.Тая година го е страх да я докара отново и зима няма да има.