Вход   Регистрация

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Осем неща, които никога да не оставяте в колата
 

Причините изглеждат очевидни, но често изобщо не се замисляме за тях

Толкова сме свикнали да приемаме колата като продължение на дома си, че често я ползваме и като килер за вещи - макар причините да не го правим са достатъчно очевидни. Американското издание Reader's Digest посочва девет вещи, които повечето хора са склонни да държат в автомобилите си - а не би трябвало.

Лекарства
Най-очевидната причина да не държим неща в колата е и най-често забравяната от нас - че температурата там често варира доста извън поносимите граници. Лекарствата, които по начало трябва да се съхраняват при стайна температура, ще загубят свойствата си, ако ги оставите в жабката, където лятото спокойно може да стане 60 градуса по Целзий (не е добре да ги държите и в шкафа в банята, по сходна причина).

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Електронни устройства
Тук студът е дори по-опасен от жегата. Ниските температури са убийствени за батериите, LCD-екраните и хард-диска. Освен това прекомерното охлаждане води до бърза кондензация на влага, когато внесене устройството в затоплена стая.  Освен това, ако оставите телефон или компютър в колата, рискувате не просто да загубите ценна техника, но и някой да сложи ръка върху паролите и останала ви лична информация.

Плажно масло
Колкото и парадоксално да звучи, активните вещества в слънцезащитните кремове не издържат на високи температури. Не ги оставяйте в колата, за да не загубят свойствата си. Да не говорим, че при големи жеги тубичките могат да се пръснат, оцапвайки всичко наоколо.

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Бутилки с вода
Доста научни изследвания напоследък подсказват, че вещества като бисфенол А и фталати, които присъстват в състава на пластмасовите бутилки, предизвикват рак и сърдечни заболявания. Ако водата бъде забравена твърде дълго в бутилката, те се просмукват в нея. Излагането на слънчева светлина ускорява този процес, а може и да доведе до развитие на патогенни микроорганизми във водата. Ако държите вода в колата, нека бъде в тъмна стъклена бутилка, и я подменяйте често.

Дамска чанта или куфарче
Свикнали сме да възприемаме вътрешността на колата си като неприкосновено лично пространство. Но да оставите там чантата си е директна подкана към крадците - не само към професионалните, но и към всеки злосторник, способен да счупи стъклото и да избяга с личните ви вещи.

Важни документи
По същата причина като таблетите и лаптопите - някой може да сложи ръка върху личната ви информация и да я използва за какво ли не. Особено при популярната напоследък в България схема, при която на паркингите на големите магазини дебнат крадци със заглушител за сигнала от ключа ви към централното заключване. Така на практика колата ви остава отключена и лесно могат да вземат всичко ценно от нея. Затова винаги проверявайте ръчно дали колата се е заключила, преди да влезете в магазина.


Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Вино
И прекалено високите, и прекалено ниските температури са фатални за качествата на доброто вино. Не го оставяйте в колата, дори да е само за половин час.


 

Реклама  


Купи кола

 • Audi A6 3.0TDI S Line Plus Quattro 313кс

  35900 лв.

  дата на произв. - март , 2013 г., пробег - 246250, С.к - Автоматична, цвят - Графит

 • Peugeot 308 1.6hdi /109ps

  7200 лв.

  дата на произв. - септември , 2010 г., пробег - 218000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Audi A4 1.8 Т

  1600 лв.

  дата на произв. - май , 1997 г., пробег - 245000, С.к - Автоматична, цвят - Сив

 • VW Golf 1.4tsi- 122кс.

  8500 лв.

  дата на произв. - април , 2010 г., пробег - 158000, С.к - Ръчна, цвят - Графит

 • Kia Optima LPG само на газ

  17777 лв.

  дата на произв. - октомври , 2012 г., пробег - 198000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Audi A4 1.9tdi

  1111 лв.

  дата на произв. - ноември , 2003 г., пробег - 121000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

Виж всички обяви

Коментари ( 10 )

Напиши коментар Влез

от: Русия ( преди 11 месеца )

И нещо отразяващо да не прай пожар.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: тираджия ( преди 11 месеца )

Но е абсолютно задължително в колата да си насите акъла, че някои редовно забравят.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

И внимавайте също със стъклените бутилки в купето. Да не замените пластмасовиту със стъклени и да предизвикате пожар. Под определен ъгъл стъклото може да се превърне в лупа и да стане белята.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 5  Отрицателни: 3

от: патил ( преди 11 месеца )

Русенската Бъчва пак са го обгазили от Гюргево и пише небивалици!
То мярно, че всеки лаптоп и фотоапарат от среден клас са по-скъпи от вехтата му Фиестичка. Какво обаче ни интересува нас това, че ни го свежда регулярно в 2 поста вместо да напише един.
А иначе в статията съветите са верни и полезни. Особено за водата в пластмаса. Веднъж бях забравил една бутилка. През но
ща се прибирам от ресторант, бях засолил и пих. Стана ми
горчиво в и на следва
щият ден имах гаден вкус в устата.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 4

от: до the brainless ( преди 11 месеца )

принципно си прав - стига чешмяната вода да не е от язовир искър, с 8 пъти над нормата съдържание на тежки метали, което минава през филтрите :)
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1

от: ??? ( преди 11 месеца )

Не си забравяйте и ключовете на таблото.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 10  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

В русе все дараци ли карате и лаптопи за по 300 лв ли ползвате?
Пак ли си обгазен?
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 2  Отрицателни: 3

от: бъчваря ( преди 11 месеца )

Дааааааа..., не е нужно да крадем колата, просто да счупим стъклото и отнеменм Фотоапарата. Дори лаптопа не е такъв проблем, щото повеечето не струват и 300 лева на старо.
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 1  Отрицателни: 4

от: бъчваря ( преди 11 месеца )

Нищо не се споменава за кражбите, а тук може да се добави - никога не оставяйте DSLR-a си в колата. Това много пари и доста често струва повече от дарака, който караме.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 5  Отрицателни: 3

от: thebrainless ( преди 11 месеца )

Пластмасовите бутилки с вода, още преди да попаднат в ръцете ни, седят на силно слънце по складове, лесно се хваща това по по-гадният и вкус. Така че често пристигат с екстрите, за които се говори в статията. По-добре филтрирана чешмяна вода.
Отговори
 
+20
 

Положителни: 21  Отрицателни: 1


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising