IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Творение в черно: тестваме Rolls-Royce Ghost Black Badge

Тази специална версия струва колкото външния дълг на африканска държава - но точно това е идеята

Eдинственият въпрос при голямото богатство е какво да правиш с него, казвал някога Джон Д. Рокфелер.
За повечето хора, които успеят да се сдобият с милиони, отговорът е лесен: да ги използват, за да изпъкнат сред останалите.


НО ТОВА ДНЕС НИКАК НЕ Е лесна работа. Особено при този най-очевиден признак на благосъстояние: автомобила.
Машини като S-класата на Mercedes или BMW Серия 7 вече се срещат под път и над път. И даже Rolls-Royce, този стожер на неповторимото и ексклузивното, започна да продава над четири хиляди автомобила всяка година.
В края на краищата за какво сте се бъхтали да изкарате милиони, ако накрая се окаже, че 86-ият син на емира на Бахрейн има същата кола като вас?

Творение в черно: тестваме Rolls-Royce Ghost Black Badge

ЗА ЩАСТИЕ В БРИТАНСКАТА КОМПАНИЯ си дават сметка за този проблем и имат няколко решения наум. Днес се срещаме с последното от тях: Black Badge версията на Rolls-Royce Ghost.
Ghost, представен през 2009 и обновен през 2014, стана популярен като "бюджетния Ролс". Необичаен епитет за нещо със стартова цена 210 000 евро, но е факт, че Ghost свали доста летвата за притежаването на Rolls-Royce. Black Badge, тоест "черна емблема", е проект, който осезаемо връща летвата обратно нагоре.

Творение в черно: тестваме Rolls-Royce Ghost Black Badge

НА ПРАКТИКА BLACK BADGE е пакет от най-различни модификации на стойност около 40 000 евро.
Най-видимите са отвън: боядисана в матово черно предна решетка, черен ауспух, антрацитно черни емблеми и черни джанти. Даже прословутият Дух на екстаза на предния капак рязко е сменил цветовата гама.
Впрочем не си мислете, че става дума само за боя. 21-цоловите джанти например са изработени от 44 слоя специално обработени въглеродни влакна и са двойно по-здрави от стоманените - добра новина за собственика, защото смяната на една-едничка от тях струва към три хиляди евро.

Творение в черно: тестваме Rolls-Royce Ghost Black Badge

СЪЩО ТОЛКОВА ИНТЕРЕСНИ са и някои елементи в интериора, направени от така наречения Technical Fiber. Тези ръчно изтъкани нишки от алуминий и въглерод са на практика същият материал, който се използва за производството на F117, прословутия невидим самолет на Lockheed-Martin.
Уникални за Black Badge серията са и някои цветове за седалките, като  ослепително виолетовото в нашата тестова кола, както и монограмите върху всички облегалки.

Творение в черно: тестваме Rolls-Royce Ghost Black Badge

ИНАЧЕ И ТУК ЩЕ ОТКРИЕТЕ всички класически за Rolls-Royce глезотии: ръчно ушитата кожа, пухкавите килимчета от овча вълна, елегантните хромирани бутони и лостчета, чадърите във вратите. Като допълнителна екстра може да си поръчате и звездното небе: 1300 фибровлакна в тавана, които светят като истински звезди и чиято сила можете да регулирате.
Мултимедийната система ще ви напомни за i-Drive в BMW, и нищо чудно, защото под по-елегантната опаковка реално се крие съвсем същата технология. Интуитивна и лесна е за ползване, а пътниците отзад получават свой собствен въртящ контролер, за да не зависят от шофьора. Може дори да се зададе кой да има приоритет при командите - предният или задният ред седалки.

Творение в черно: тестваме Rolls-Royce Ghost Black Badge

НО НЕ СИ МИСЛЕТЕ, че британците ви вземат цената на ново BMW "тройка" само за малко черна боя.
Black Badge ползва същия 6.6-литров V12 двигател като обикновения Ghost, но тук той е тунингован и подсилен с 40 коня - до общо 612. Въртящият момент може да достигне бомбастичните 840 нютонметра. Това е достатъчно да изстреля този мастодонт от 0 до 100 километра в час за някакви си 4.8 секунди. Или, алтернативно, да превърне прочутия със здравината си български асфалт в ръчна хармоника.

Творение в черно: тестваме Rolls-Royce Ghost Black Badge

ОКАЧВАНЕТО Е МАЛКО ПО-ТВЪРДО от нормалния Ghost, но не се тревожете - усещането за вълшебно килимче не се е загубило ни най-малко. Просто Black Badge е способен да завива малко по-уверено, ако ви се прииска динамика. Но пак ще го прави с достойнство и без да ви разлее чашата. Осемстепенният автоматик е постоянно във връзка с GPS-навигацията, за да подготвя смените на предавката според пътя пред вас.
Компанията обещава малко над 14 литра на сто комбиниран разход. Което е само с 6 литра по-малко от реалния разход, който засякохме ние. Ако сте от милионерите, които се плашат от сметката в бензиностанцията, може би трябва да помислите за газова уредба.

Творение в черно: тестваме Rolls-Royce Ghost Black Badge

ОТ ROLLS-ROYCE ОБЯСНЯВАТ, че Black Badge е замислен да привлече по-млада клиентела за марката с повишената си мощност и злодейския почернен вид. От друга страна, цената му някак си изключва от сметката младите семейства. Компанията не дава ценоразпис за отделните опции - ако ви интересува колко струват, значи не можете да си ги позволите. Но само поръчковата аудиосистема ще ви излезе колкото ново Renault Clio. Така, както го виждате, нашият тестов Ghost ще ви бръкне в банковата сметка с 328 050 евро, и то без данъците.
Което всъщност е добра новина, защото шансът някой друг да паркира до вас в Слънчев бряг спада драстично. Освен ако някой от синовете на емира не е решил да отскочи до България, разбира се.

Творение в черно: тестваме Rolls-Royce Ghost Black Badge

6.6 литра работен обем, V12

612 к. с. максимална мощност

840 Нм максимален въртящ момент

4.8 секунди 0-100 км/ч

 

Тагове: rolls-royce ghost black badge
0 от 500