IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бивш шеф на Lotus възражда легендата De Tomaso

Скандалният бизнесмен Дани Бахар представи Project Panther

Бивш шеф на Lotus възражда легендата De Tomaso

Помните ли Дани Бахар? Роденият в Турция швейцарски бизнесмен, който винаги има огромни планове и сериозни амбиции, които обаче напоследък не постигат очаквания успех. Бахар беше начело на екипът, който във Формула 1 превърна Jaguar и Minardi в Red Bull и Toro Rosso, а освен това отговаряше и за футболната експанзия на империята на Дитрих Матешиц, като отговаряше за покупката на футболните клубове в Залцбург, Ню Йорк и Гана.

След това Бахар стана старши вицепрезидент на Ferrari, като отговаряше за търговските въпроси и развитието на марката, а от октомври 2009 г. пое поста главен изпълнителен директор на Lotus. Не може да сте забравили гамата нови модели, които бяха представени в началото на управлението на Бахар в Lotus – в Париж през 2010 г. компанията представи пет нови коли, със сходен дизайн и амбиции да се бори с Ferrari, Aston Martin и Porsche.

През 2012 г. обаче Бахар беше уволнен след разследване, което показа, че той е използвал пари на компанията, за да финансира луксозния си начин на живот, а от Proton потвърдиха, че в Lotus са усвоени над 100 милиона долара под формата на кредити. Последваха няколко дела между Бахар и компанията, като в крайна сметка всичко се реши извън съда.

Дани Бахар ще възражда De Tomaso Pantera

През 2014 г. Дани основа ARES – компания, базирана в Модена, която се занимава със създаване на уникални каросерии, промяна на интериора на автомобили и силов тунинг.

И сега стигаме до първия сериозен проект на ARES – Project Panther, който има амбицията да възроди легендата De Tomaso Pantera, създадена от Алехандро де Томазо. Шасито и задвижването на новия Panther са заети директно от Lamborghini Huracan, а за дизайна на новия супер автомобил, чието производство в много ограничена серия трябва да започне другото лято, е Михай Панайтеску.

Дани Бахар ще възражда De Tomaso Pantera

Основната идея е да бъдат пресъздадени формите на Pantera, но по съвременен начин, като обаче Panther също да има потенциал да остане сред класиките на автомобилостроенето. С оглед на това, че основата е Huracan, то новият проект получава същият 5,2-литров V10 мотор, разположен пред задния мост, но клиентите на ARES ще могат да си го поръчват с по-голяма мощност.

Шасито също е от Huracan, което означава, че Panther ще е със сходни размери с „донора”. Все още не са оповестени технически данни на Panther, но би трябвало да очакваме ускорение от 0 до 100 км/ч за около 3 секунди и максимална скорост над 320 км/ч.

Дани Бахар ще възражда De Tomaso Pantera

Това е най-сериозният проект на ARES, като компанията преди това се справи отлично със създаването на двуврата версия на Bentley Mulsanne и X-Raid варианта на Mercedes-AMG G 63. Бахар, който е основател и главен изпълнителен директор на ARES обяви, че за трите години от основаването й фирмата е имала над 200 клиенти, търсещи основно индивидуализиране на супер автомобилите им.

0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    KLASIKA ( преди 6 години )
    Най-сетне!!!!!Нещо като живота,като изначалото и сътворението на най-хубавото!Омръзна ми да гледам грозните спортни коли на Ауди,БМВ,Мерцедес,новите смешни Поршета и всичко пошло което се пръква!За това говоря,за това става дума,за това си заслужава да серадваш,че живееш!!!