IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

До 2020 г. половината електромобили ще са в Китай

50% от произведените хибриди също ще са на този пазар

До 2020 г. половината електромобили ще са в Китай

Според изследване на американската консултантска компания AlixPartners бъдещето на електромобилите зависи от Китай, а положението ще стане впечатляващо още преди края на това десетилетие – очаква се до 2020 г. половината от електромобилите в световен мащаб да се движат по пътната мрежа на комунистическия гигант.

До 2020 година половината електромобили ще са в Китай

Тази прогноза беше допълнена още една – пак до 2020 г. почти половината от plug-in хибридите, планирани за производство, ще бъдат дело на китайски компании. Тук има известна условност, тъй като става въпрос за компании, които вече произвеждат хибриди или поне разполагат със смислен бизнес план или са си осигурили инвестиции. По-точно 49 от 103 проверени производители на хибриди са или ще са китайски компании.

И трето – до 2021 г. Китай ще доминира в производството на литиево-йонни батерии, като ще отговаря за две трети от това производство, което пък е изключително важно за развитието на електромобилите. В момента 96% от plug-in хибридите, които се продават в Китай, се произвеждат там, което не е изненада, като се има предвид, че чуждестранните екологични возила просто не получават държавна субсидия и отстъпки.

Според резултатите от изследването на AlixPartners, може да се очаква, че през 2025 г. на световния пазар ще настъпи паритет между електрическите автомобили и тези с двигатели с вътрешно горене.

И накрая – още една прогноза, която също обещава интересни времена – очаква се сериозна консолидация на китайските компании, произвеждащи хибриди и електромобили, тъй като е трудно да се очаква, че над 50 такива компании ще оцелеят на един пазар. А и държавната власт в Китай вече започна да подсказва, че точно консолидацията на пазара ще е следващата стъпка, но преди това трябва да се постигнат определени квоти на електромобили и хибриди, които да присъстват на местния пазар.

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ".. през 2025 г. на световния пазар ще настъпи паритет.." Говори се за световния пазар. Към момента ел колите са под 1% и според множество изследвания към 2030 се очаква да са между 15-20%. И това ако продължи политиката да се насърчава купуването им което сега не е проблем но при рязък скок на броя им надали ще е възможно. Трябва да се развие и инфраструктура със зарядни и т.н. Затова смятам, че за 7-8 години няма как да се изравни броя ел - двг коли.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Май забравяш че става въпрос за Планова икономика. То беше невъзможно да изградят 70 гигавата фотоволтаици до края на тази година, когато дадоха обещания 2014 година а имаха само 20 гигавата. Миналата година завършиха със 77 гигавата, А тази ще изградят още 55. Та кое казваше е оптимистичното в прогнозата?Според мен ще стане доста по-скоро. Още 2022 се очаква на цените да се изравнят с бензиновите дори и без субсидии. Оттам нататък пазарът ще си каже думата.
  • #1
    0 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    2025 е мноого оптимистичен срок ел колите да се изравнят с тези с двг. Дори да говорим не като коли по пътищата, а само нови продажби