IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Aston Martin става италиански?

Над половината акции все още се държат от кувейтски инвеститори

Aston Martin става италиански?

Италианският акционер в Aston Martin – фондът Investindustrial, явно има големи планове за развитието на британския производител на спортни автомобили, след като през уикенда стана ясно, че планира да установи пълен контрол над компанията.

Aston Martin става италиански?

Вестник Il Messaggero публикува в неделя информация, според която шефовете на Investindustrial са в напреднали преговори за увеличаване на деля на фонда в Aston Martin. Сега италианците притежават 37,5% от британската компания, но целта им е до края на годината този дял да отскочи на 50%.

Следващата крачка ще е листването на Aston Martin на някоя от големите фондови борси през лятото, което ще осигури сериозен свеж финансов ресурс на компанията и ще върне сериозна част от инвестициите на настоящите акционери. В момента контролът над Aston Martin държи консорциум, съставен от инвеститори от Кувейт, като делът му е 54,5 процента. Следва Investindustrial, а автомобилният гигант Daimler има 5%, като тази сделка беше уговорена заедно с доставката на мотори от AMG. Топ мениджърите на компанията също имат акции в Aston Martin, но техният дял е по-малък.

Днес обаче говорител на Investindustrial официално отрече твърденията на вестника за преговорите, както и за излизането на международния финансов пазар. През миналия месец от Aston Martin обявиха, че за първи път от 2010 година насам компанията ще излезе на печалба, като това се дължи на големия интерес към новия модел DB11.

Но говорителят на италианския фонд направи уточнението, че въпреки, че „в момента няма преговори за промяна на структурата, това не означава, че в бъдеще няма да има такива”, но намекна, че е възможно да има сделка, тъй като основните акционери са частни инвестиционни фондове, които преследват възвращаемост на парите си. От Aston Martin все още не са коментирали информацията, идваща от Италия.

Aston Martin става италиански?

Главният изпълнителен директор на компанията Анди Палмър обаче на няколко пъти вече е заявявал, че решението на бъдещо първично публично предлагане на акции трябва да се вземе от акционерите, както и те да изберат момента кога да се случи това. Той обаче направи уточнението, че ще е добре това решение да е налице преди компанията да изпълни плана си за „възстановяване”, което трябва да се случи през 2022 г.

0 от 500