IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-странните автомобилни рекорди

Сред тях са тоалетна, вдигаща близо 90 км/ч и лимузина с дължина 30,5 метра

Най-странните автомобилни рекорди

Когато се опитвате да бъдете по-добър от останалите, естетиката остава на заден план. Затова и много автомобили-рекордьори изглеждат прекалено рационално и дори странно. Предлагамe ви някои от най-безумните инженерни решения, направени в името на рекорда.

Italcorsa/Tarf II

Най-странните автомобилни рекорди

Каросерията на този необичаен автомобил се състои от две съединени торпеда. Той е измислен от Пиеро Таруфи – инженер, който е правил каросерии за Bugatti, Alfa Romeo, Ferrari, Maserati и Mercedes. Вторият му опит да построи автомобил-рекордьор е именно този Tarf II, който се задвижва от 4-цилиндров двигател на Maserati с компресор. Моторът с обем 1720 куб. см развива 290 к.с.

Най-странните автомобилни рекорди

Tarf II е готов през 1951 г. и само за 2 години поставя 7 световни рекорда за скорост на дистанциите 1 км и 1 миля. Максималната скорост при летящ старт на 1 миля е 298,5 км/ч. След това машината е преоборудвана, като получава 6-цииндров двигател от Ferrari 246 Dino и скоростна кутия от Rover. През 2012 г. Tarf отива в частна колекция срещу 89 600 евро.

Bombshell Betty

Най-странните автомобилни рекорди

На езерото Боневил всяка година идват огромен брой странни машини. Bombshell Betty се отличава от повечето от тях, тъй като е изградена на основата на сериен модел – Buick Super Riviera от 1952 г. След намесата на Джеф Брок колата получава 5,2-литров редови 8-цилиндров мотор от модела Roadmaster (1950 г.), който е допълнен с изпускателен колектор Hart's Collision-Racing Shop и карбуратор Jegs-Quick-Fuel.

Най-странните автомобилни рекорди

В крайна сметка през периода 2009-2013 г. автомобилът поставя няколко рекорда в клас XO/GCC. Най-добрият резултат на Bombshell Betty е от 2013 г., когато развива 266,7 км/ч. През 2016 г. машината е продадена на търг в Лас Вегас за сравнително малка сума – 36 300 долара.

Urbee 2

Най-странните автомобилни рекорди

Ако Toyota Prius ви се струва скучна, то вероятно не сте чували за Urbee 2, чийто дизайн е изцало подчинен на аеродинамиката. Всъщност това е и най-аеродинамичният автомобил в света, поне според Книгата на рекордите Гинес. При него коефициентът на челно съпротивление е 0,149.

Най-странните автомобилни рекорди

Има и още – Urbee 2 е първият автомобил в света, чиято каросерия е направена с 3D-принтер, което прави хибрида по-лек и по-евтин за производство. През 2015 г. колата трябваше да постави рекорд за икономия на гориво, като пресече САЩ от единия край до другия, но внезапно изчезна от полезрението на медиите и оттогава не се е чувало нищо за нея.

Tango T-600


Най-странните автомобилни рекорди

Това странно Tango T-600 така и не се превърна в революция на пазара, но също записа името си в Книгата на рекордите Гинес. Той е най-тесният сериен автомобил в света – широчината на хечбека с 2 места е едва 99 см. Това е постигнато благодарение на разположените една зад друга седалки.

Най-странните автомобилни рекорди

Цената на Т-600 е над 100 000 долара, като това се дължи на факта, че той е и много мощен – ускорява от 0 до 100 км/ч за 4 секунди и развива максимална скорост от 217 км/ч. Заради батериите колата е доста тежка за размерите си – 1430 кг.

Лимузините на Джей Орберг

Най-странните автомобилни рекорди

Този автомобил се казва American Dream („Американска мечта”) и е създаден от Джей Орберг, който е искал да направи най-дългата лимузина в света. И е успял, като използва основата на Cadillac от 70-те години. Орберг поставя 26 колела и увеличава дължината зо 30,5 метра. В резултат на това се получава автомобил с басейн, хеликоптерна площадка и две шофьорски кабини (отпред и отзад).

Най-странните автомобилни рекорди

Автомобилът е завършен в начолото на 90-те години, след което е забравен и започва да се разпада. През 2012 г. полуразрушената машина е купена от Autoseum Automotive Teaching Museum в Ню Йорк, където в продължение на 3 години го реставрират. Това явно ще продължи поне още известно време.

Thunderbolt

Най-странните автомобилни рекорди

Ако си спомним автомобилите, които в някакъв момент да държали световния рекорд за скорост, всички те изгреждат забележително. Но има един, който се отличава от всички – това е Thunderbolt. Причината е, че построената във Великобритания машина е с 6 колела.

Най-странните автомобилни рекорди

Оборудваният с два 12-цилиндрови самолетния двигателя Rolls-Royce с мощност 2350 к.с. всеки Thunderbolt води битка с друга машина от това време Railton Special. Двата автомобила поставят редица рекордите за скорост преди Втората световна война. В край сметка последната дума е на Railton Special с 594,7 км/ч. Постижението на Thunderbolt е малко по-слабо – 575,3 км/ч. До наши дни е оцелял само един от двигателите, а самият автомобил изгаря в пожар.

Колите на Ед Чайна

Най-странните автомобилни рекорди

Водещият на няколко телевизионни предания Ед Чайна е известен със своята страст към създаването на необичайни автомобили, които попадат в Книгата на рекордите Гинес с достах страни формулировки. Например – „най-бързата тоалетна в света” е построена именно от Чайна. Тя развива 85,6 км/ч, като има сериозна конкуренция от „най-бързия диван”...

Най-странните автомобилни рекорди

...Или пък най-бързият офис. Hot Desk е построен през 2006 г., като успява да развие 140 км/ч. За любителите на романтиката е предназначен най-бързият креват (111 км/ч), а за хората с вили – най-бързият градински навес (94 км/ч). Общо-взето, в гаража на Ед е пълно с такива машини.

Снимки: Motor

0 от 500