Вход   Регистрация

Зрелищната експлозия на двигател Mazda (ВИДЕО)

Зрелищната експлозия на двигател Mazda (ВИДЕО)
 

Ванкеловият мотор не издържа на натоварването, след като е форсиран до 10 000 об/мин

Мнозина определят ванкеловите двигатели за изтънчени произведения на инженерното изкуство. Донякъде това се дължи на факта, че този тип двигатели се различават изключително много от стандартните бутални мотори, с които сме свикнали. От друга страна, роторните агрегати са особено интересни с това, че генерират голяма мощност от много малък работен обем.

Зрелищната експлозия на двигател на Mazda (ВИДЕО)

Като всяко друго нещо обаче, ванкеловият двигател има и много минуси, както и предел на натоварването, което може да понесе. Това добре се вижда от видеото по-долу, което ни представя рядък поглед към зрелищната експлозия на мотора на една Mazda Familia от второ поколение. Рядък е защото подобни разпадащи се двигатели са характерна част от професионалните драгстери, които работят с алкохол и двигателите им са разпилени до крайност.

Тук ситуацията е малко по-различна. Очевидно е, че задните гуми на тази Mazda са състезателни сликове, а при вглеждане в предното окачване и спирачната система, става ясно мигновено, че колата е претърпяла много модификации и също се ползва за драг цели.

В оригинален вид тези коли се задвижват от 1.0-литров ванкелов двигател, генериращ достойните 100 к.с. Историята мълчи колко точно е увеличен работният обем на тази конкретна машина, но от впечатляващото разпадане на двигателя й смело можем да предположим, че усилия за увеличаването на нейната мощност не са били пестени.

От видеото се вижда, че двигателят буквално се разпада на части в момента, в който шофьорът прекалява с форсирането. Малко преди сюблимния момент, той се обръща назад, защото от аспухът започва да излиза дим, който е сигурен сигнал за наличието на масло или охладителна течност в горивната камера на двигателя. Секунди по-късно всичко е на парчета.Форсирането на двигатели по този начин не е никак добра идея независимо дали става въпрос за бутален мотор или за ванкелов агрегат, тъй като липсата на товар създава резонанс в движещите се части на мотора, който води след себе си дисбаланс и дефект в най-слабата точка. При тези обороти това от своя страна води до тотален разпад. Както е видно и от кадрите.
 

Реклама  


Купи Mazda

Виж всички обяви

Коментари ( 3 )

Напиши коментар Влез

от: Интересно ( преди 10 месеца )

Аз не мога да разбера идиотия надуваме нещо под огромна налягане и обороти и то се скапва?а ма найстина, ли??
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 10 месеца )

Не просто някакъв жълт *** с двама *** в него, кото са си мислили че са направили колата на колите.
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 5  Отрицателни: 8

от: поредният шедьовър ( преди 10 месеца )

тъй като липсата на товар създава резонанс в движещите се части на мотора, който води след себе си дисбаланс и дефект в най-слабата точка
Отговори
 
+7
 

Положителни: 9  Отрицателни: 2


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising