IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler забърка скандал с наета и потрошена Tesla Model S

Концернът взел колата под наем, за да я разглоби напълно и да я тества в екстремни услония

Daimler забърка скандал с наета и потрошена Tesla Model S

Концернът Daimler изпадна в доста конфузна ситуация, след като се опита да проучи как е устроен Tesla Model S. Германският производител реши да икономиса пари и вместо за си купи електрическия седан, го нае като частно лице от компания за коли под наем. Всичко това доведе до сериозен скандал, съобщава Spiegel.de.

Daimler се забърка в скандал с наета и потрошена Tesla Model S

Електрическият седан е взет под наем от компанията Sixt и след една седмица е върнат обратно. През този период машината първо е закарана в техническия център в Зинделфинген, където е напълно разглобена и след това събрана отново. Електромобилът е бил тестван на местния полигон, както и в изпитателния център в Барселона.

Скандалът избухнал, след като се оказало, че компанията Sixt също е наела електромобила от германска семейна двойка. Моника Киндлейн и Манфред ван Ринсум (на снимката) имали три електрически коли в автопарка си и ги давали под наем. Още в началото съпругът се усъмнил, след като пристигналият клиент се интересувал само от програмното оборудване на машината и най-вече от системата за автопилот.

Договорът все пак бил подписан, като наемателят на Model S се съгласил, че пробегът за една седмица не бива да надвишава 1500 км, както и че колата не може да бъде тествана в екстремни условия. По-късно обаче в офиса на Манфед пристигнало съобщение от самия електромобил, който уведомява собственика си, че се намира доста по-далеч от тези 1500 км – в Барселона.

Първоначално 55-годишният мъж не се притеснил, защото решил, че колата е натоваране на влекач и така е закарана в Испания. Все пак мъжълът започнал да следи местоположението на машината, като правел скрийн-шотове от телефона си. От тях се виждало, че електромобилът се подлага на огромни натоварвания по планински трасета и кални терени.

Когато от Sixt върнали колата на семейството, Манфред внимателно е огледал и видял, че задната врата е повредена, както и че на места е сериозно одраскана. В жабката пък бил открит лист, на който пишело, че е нарушено правилника за паркиране в центъра на Mercedes-Benz в Зинделфинген.

Тогава Ван Рансум разбира, че колата му е повредена от служители на Daimler. Той е направил няколко снимки и е закарал машината за експертиза в Мюнхен. Щетите по нея са изчислени на 15 674 евро, но загубите за семейството за още по-големи, тъй като предстои ремонт и те няма да могат да дават колата под наем.

Освен това експертизата е показала, че колата е била разглобени и после сглобена наново, като са допуснати много неточности. По покрива са останали и следи от поставянето на измерителни уреди. Затова и семейството е поискало от Sixt да плати всички ремонти, както и компенсация за времето, в което Model S ще бъде възстановен – по 1000 евро на ден. Общата сума, включваща ремонт, боядисване, разходи за експертиза и морални загуби е на стойност 99 939 евро.

Копие от писмото си Манфред изпратил и на Съвета на директорите на Daimler AG. Юридическият отдел на концерна е обявил, че искането на семейството ще бъде удовлетворено. По-късно от Sixt обявиха, че въпросът е приключен и всичко е регулирано и платено.

Снимка: Spiegel.de
 

Тагове: tesla model s daimler sixt
0 от 500
  • #45
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Напоследък швабите го дават много хитри. А за такива хитреци си има поговорка: "Хитрата сврака, с двата крака".
  • #44
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Електричка ( преди 6 години )
    Истината е в ел.колите. Те са на 10 год. като технология . Сравнете ги с 10 год. развитие на дизелов мотор например и ще разберете какво ще е след 20-30 год. развитие. Сигурно ще се зареждат за 5 мин. с 1000км. пробег и 400 000км гаранция на батерията....просто трябва време но това е бъдещето.
  • #43
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И никой не се замисля, че това са едни жълтении ... за съжаление охотно публикувани ... и защо да не се публикуват, като видиш коментарите отдолу
  • #42
    3 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 6 години )
    Добре де, изтрихте ми коментара вчера, може би защото съдържаше линк, ама поне да го бяхте прочели и да бяхте си поправили неточностите в информацията...Та, с няколко думи - за Model X става въпрос, не за S...
  • #41
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Типично за немските из.ме.кя.ри да правят подобни си.***.ски номера!Те ако не излъжат ще откраднат. А най-често правят и двете заедно.
  • #40
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Рабирач ( преди 6 години )
    Глупости на търкалета
  • #39
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    То хубаво, ще я купи ,но трябва да чака 3-4-5-6 години доставка.
  • #38
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Ivanov ( преди 6 години )
    Ако на някой концерн му трябва тесла ще си я купи !
  • #37
    0 rate up comment 2 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 6 години )
    а на снимката е модел Х! ;-)
  • #36
    4 rate up comment 0 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 6 години )
    Доста забавна новинка! Би била жълта, но е показателна за симптомите на мастодонтите в автомобилостроенето! Назадраве! Мъск трябва да ги черпи и той!