IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производителите на части искат яснота – коли на ток или на биогориво

Шефът на концерна ZF призова бързо да бъде взето решение за бъдещето на автомобилите

Производителите на части искат яснота – коли на ток или на биогориво

Време е световната общественост да вземе окончателно решение за това какъв вид автомобили ще бъдат развиван – такива на електричество или на биогорива? За това призова Стефан Зомер, шеф на концерна ZF, който се занимава с разработката и производството на автомобилни компоненти.

Производителите на части искат яснота – коли на ток или на биогориво

В интервю за немското издание Automobilwoche, Зомер заяви, че да се развиват двете направления едновременно, е твърде скъпо и неефективно. Той е категоричен, че автомобилите на биогорива са по-малко вредни за екологията от електромобилите. Според шефа на ZF, ако през следващите 5 години производителите продължат да се инвестират в зарядни станции за коли на ток, то въпросът с биогоривата сам ще отпадне.

„Трябва да бъде взето окончателно решение по въпроса, при това веднага. Ние трябва да бъдем наясно в каква посока да поемем. За мен, синтетичните горива имат по-добро бъдеще, тъй като създаването на огромен брой зарядни станции за електромобили ще отнеме прекалено много време и ще изисква огромни инвестиции”, смята Зомер.

Като основен довод за тезата си Зомер добавя, че за зареждане с биогорива могат да се използват сегашните бензиностанции, тоест инвестиции не са нужни. Освен това самите горива могат да бъдат правени не от нефт, а от органични отпадъци и растения, като за тяхното изпозване не е нужно двигателите на автомобилите да бъдат пренастройвани.

Производителите на части искат яснота – коли на ток или на биогориво

„Нивата на вредни емисии СО2, образувани при изгарянено на този тип гориво в двигателя, са същите, които едно разстение поглъща при израстването си. Това е далеч по-лесно, по-ефективно и най-вече по-екологично. Така че е далеч по-добре да строим бензинови инсталации, отколкото да се занимаваме с електромобилизация”, твърди Зомер.

Шефът на ZF смята, че именно това е начинът, по който Германия може да спечели битката с Китай за развитие на автомобилите с алтернативни горива. В момента китайците инвестират в електронната мобилност, за да станат водещата държава в този сегмент. Те обаче нямат никакъв интерес към биогоривата. В същото време бензиновите и дизеловите двигатели са голямото оръжие на западните (най-вече германските) производители и те не бива с лека ръка да се отказват от тях.

Снимки: Automobilwoche

Тагове: zf
0 от 500
  • #24
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Jiko ( преди 6 години )
    Ако на Тесла(а и на всяка ел.кола) и се прецака електрониката или прословутите им автономни управления ще си биете шамари
  • #23
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Младен ( преди 6 години )
    Тия ако продължават така скоро класациите за продадени автомобили ще бъдат не между различни марки ами само между различни модели на тоиота ;)
  • #22
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е вие сега какво икате?Как човека ньма да е срещу електричките, като ще трябва да затваря заводите си за СК.И не само той. Ами заводите за резервни части, сервизите. На електромобила няма нищо за обслужване освен спирачна система, окачване. Те немците дето най-много от сервизна дейност печелят да им спрат кранчето ще им дайде доста зле. Направо не ги знам какво ще правят, ако ги няма тракалниците. Те затова не искат да се разделят с тях. Пълни неща-стници....
  • #21
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    Те лоените мозъци вече взеха едно такова "окончателно" решение когато трябваше да решават дали да разработват модерни хибриди или канцерогенни дизели. Резултата всички го виждаме..
  • #20
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Немските лоени мозъци щом са впрегнали цялата си индустрия да защитава дизелите, значи много яко са се набълбукали. Говорим не просто за десетки, а за стотици милиарди. 1/3 от индустрията им е свързана пряко и не пряко с автомобилната промишленост.Те са заложници на тази индустрия, която ги води към пропаста. Не случайно те ни убеждават в какви ли не простотии само и само да се запазят къдящите им нафтови печки.Хората от десетилетиь са прозрели насоката,а тези още не знаят кой път да хванат
  • #19
    6 rate up comment 4 rate down comment
    до този под мен ( преди 6 години )
    хахаха не му викай вагинист че ей ся ще ти скочи да те убеждава че той ваг не кара.знаем си го тоя. толкова е елементарен че човек трудно може да го сгреши с друг...
  • #18
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тинтири, ВАГенисте пр0зД,много ги разбираш нещата, но нещо мисълтта ти бяга по тъча или просто пръстите ти я изпреварват и пишат глупости. Виеш, като 0ск0тял пУмиар срещу Луната и нищо друго не правиш. Нямаш един довод с който да си потвърдиш мнението. Обикновено хората, които нещо не разбират се правят на големи разбирачи, а всъщност са само дървени философи.Всички факти говорят, че животът на ДВГ в леките автомобили е към края си. Дали ще е Мъск или друг, който ще сложи кръста е подробност.
  • #17
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Анонимен, няма да ви се получи, след първоначалната еуфория вече личи, че няма как. И безплатния обяд свърши ще плащате всичко каквото си е за плащане!А ако Свети Мъск фалира хептен нямате шанс с електричките, щот без гуру в което да се кълнете сте за никъде :)
  • #16
    7 rate up comment 2 rate down comment
    2втек ( преди 6 години )
    Искат за знаят по какъв начин да продължават да доят потребителите! В това е въпросът им...
  • #15
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тинтири,не зная кой се е изнервил, но ти определено не си много в ред с главата. Ходи на лекар, докато не е станало късно. По цял ден висиш да обясняваш за електричките, а понятие си нямаш от тях. Ревеш, като ущепана девойка. Споко бе, карай си ТеДеИ-то и трови всички! Още малко остана. Скоро любимите ти канцерогеници отиват в небетието искаш или не. Това е положението! ЕЛЕКТРИЧКИТЕ, ХИБРИДИТЕ И КОЛЕТЕ С ГОРИВНА КЛЕТКА СА БЪДЕЩЕТО -ТОЧКА! Аре ся се разплачи и ходи да се оплачеш на мама!