Вход   Регистрация

Хакерите могат да убият милиони с помощта на автомобили

Хакерите могат да убият милиони с помощта на автомобили
 

Изследване на американски учени показва, че по-новите коли представляват смъртоносно оръжие

Хакерите могат да убият милиони хора, като проникнат в системите на автомобилите, оборудвани с функции за дистанционно управление. Това пише The Times, като се позовава на изследване на американски учени и експерти по безопасност.

Хакерите могат да убият милиони с помощта на автомобили

„Съвременните автомобили представляват „отворена врата” за хакерите, а от възможността да бъдат „хакнати” машините могат да се възползват не само терористи, но и цели държави, воюващи с други страни. Така колите ще се превърнат с смъртоносно оръжие”, се казва в публикацията на английския вестник.

Според експерта по компютърна безопасност от Университета в Ню Йорк – Джъстин Капос, хакерите могат поставят под контрол почти всяка кола, произведена след 2005 г. Застрашени са и някои автомобили, произведени през 2000 г.

„Това е проблем на националната безопасност за много държави. Всяка нация с възможност за кибер-атака може да убие милиони граждани, след като хакне техните автомобили”, категоричен е Капос.

Експертът уточни, че хакерите могат да стартират двигателя от разстояние, както и да контролират кормилната уредба и спирачната система на автомобила, а също така и да блокират хора вътре. Голямата заплаха се дължи на включването на колите към Wi-Fi.

В изследването се припомня, че през 2015 г. бе направен експеримент, при който двама компютърни експерти с помощта само на лаптоп успяха да поставят под свой контрол Jeep Cherokee. Година по-късно китайски експерти хакнаха и Tesla Model S, което принуди американския производител на електромобили да промени изцяло програмното оборудване на колите си.

Снимка: Brace-Automotive

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 9 )

Напиши коментар Влез

от: Az ( преди 9 месеца )

Искахте Тесла, на ви теслА
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: Мадър Раша ( преди 9 месеца )

Руснаците пак няма кой да ги пипне! :D
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: snaky ( преди 9 месеца )

Ти си жалък. Смартфон или лаптоп няма как да те убият. Само могат да записват какво правиш. Колата може и никой няма да разбере. Ще се брои за пътен инцидент.
Отговори
 
+13
 

Положителни: 13  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Лицемер и п0зьор си ти бе дечко!
Не говори за другите това, което си ти самият. Трябва да си много 0граничен умствено, за да правиш сравнение между кола, която може да те убие, както и за убие много други и телефон.
Едното може да се ползва за оръжие и масово унищожение, а другото освен да ти хакнат профила друго не може да ти навреди. Като чета коментарите на 0граничени индивиди, като теб наистина трябва да ви спрат нета. В нет да се виза само с тест за интелигентност ще отпаднете глупа-ците.
Отговори
 
+11
 

Положителни: 12  Отрицателни: 1

от: max ( преди 9 месеца )

Покажи Коментара
Ами по тая умряла логика захвърлете и смартфоните, забравете за фейсбук , спрете селфитата, забравете направо интернет и т.н. Да ама не!!!Вижте колко сте жалки- хем позьори, хем лицемери.
Отговори
 
 -6
 

Положителни: 6  Отрицателни: 12

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

кУрейцете къде ги забрави?
След германци и хАмериканци са на трето място по "иновативни технологии" за следене, записване и манипулиране на колите. Явно нещата са станали така, че за да влезеш в вякой голям пазар, трябва да се подчиняваш на някакви задкулисни правила за контрол, които естествено се държат от службите.
Отговори
 
+7
 

Положителни: 8  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Да благодарим на автомобилните производители, които освен, че правят колите все по-некачествени и чупливи, но за сметка на това все по-скъпи ги правят и така, че някой от ма*ната си да може да ни убие с помощта на лаптоп.
Благодарим ви германски производители на супер ултра мега хипер премиуми, благодарим ви американски иноватори, благодарим ви високотехнологични японци !
Отговори
 
+17
 

Положителни: 19  Отрицателни: 2

от: FF ( преди 9 месеца )

Ше се сетите..досега гпс-а в колата записваше маршрутите.Съвсем лесно благоверния може да бъде изловен къде е ходил.Сега нет щели да им слагат..Гугъл да логва всичко.И дали офф-а е точно офф ..Ама народа е кух и сам го позволява.Западняка съвсем е изсвирясал откъм мислене.Ненаяде се..
Отговори
 
+12
 

Положителни: 14  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

Да са ни честити новите електронни играчки с които могат във всекиедин момент съответните хора да се отърват от вас, ако не сте удобен за някой! Автомобилите вместо да ни служат започват да се превръщат в наши убийци. И това е само заради тотално налаганият контрол над хората и новият световен ред. Тотален и пълен контрол. Измислят нови еко норми, за да могат всички да си вземат нови модерни коли с които да бъдем контролирани. Четете "1984" на Оруел и може да се сетите за какво говоря!
Отговори
 
+16
 

Положителни: 19  Отрицателни: 3


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising