IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай взриви световните продажби на електромобили

Ръстът на глобалния пазар е 63%, в Китай стигна 100

Китай взриви световните продажби на електромобили

Продажбите на електромобили в световен мащаб отбелязаха рекордно ниво през третото тримесечие на годината, благодарение на силното търсене на екологични возила в Китай. За юли, август и септември продажбите на електромобили и plug-in хибриди надхвърлиха 287 000 бройки, което е с 63% повече в сравнение със същия период на миналата година и с 23% повече спрямо второто тримесечие на тази година, съобщи Bloomberg New Energy Finance.

Китай взриви световните продажби на електромобили

В Китай са реализирани над половината от тези продажби, а местният пазар на електромобили записа ръст от 100%, след като властите се заеха сериозно с налагането на по-екологични автомобили заради рекордното замърсяване на въздуха в големите градове и цели провинции. Европа е пазар №2 на електромобили с дял от 24%, а третата позиция е за Северна Америка.

Ръстът на продажбите в Китай се движи както от желанието на местни компании да произвеждат електромобили, които да се съревновават със западните модели, така и от субсидиите, които получават купувачите от държавата. В някои случаи електромобилите в Китай може да се окажат с до 40% от конкурентните им коли с дизелови и бензинови двигатели, което обяснява силните продажби.

Китай взриви световните продажби на електромобили

В Bloomberg очакват, че за първи път тази година глобалните продажби на електромобили ще надхвърлят 1 милион бройки. А този процес се ускорява с подобряването на инфраструктурата за зареждане на електромобилите и предлагането на все повече модели с по-голям пробег.

Много автомобилни компании, сред които Volkswagen Group, Daimler, Jaguar Land Rover и Volvo вече обявиха амбициозни планове да станат производители на електромобили, за да отговорят на нарасналото търсене.

Тагове: tesla
0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    до Русия ( преди 6 години )
    А какво да пропагандират? Новата Лада Нива, която е една и съща от 30 години? Русия можеше да е по-силна от Китай, но крадливите политици й разказват играта. А пък вие им се кланяйте
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Комунистите имат пари.Пак не сте пропуснали да пропагандирате Тисличката.
  • #8
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    До по-предния, а ако тренда се запази за 30 години до 2057 година на всеки човек на планетата ще се падат по 240 нови електромобила годишно! Така, че внимавай с трендовете...
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Фолк с японски ваген ( преди 6 години )
    Китайците си построиха високоскоростни влакове за над $540 млрд., за какво са им притрябвали автомобили?
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Май само в китай тази година ще се купят 1 милион ел и плъг ин коли
  • #5
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    При над 60 милиона продажби на конвенционални автомобили годишно с производството 1 милион какъв дял взимат електричарките някой ще каже ли :)
  • #4
    12 rate up comment 6 rate down comment
    До pepi ( преди 6 години )
    Пробвай някой път през зимата на забутан селски път да останеш без бензин - да видим кой ще ти даде и най-вече как?
  • #3
    5 rate up comment 12 rate down comment
    pepi ( преди 6 години )
    А употребена на 10 г. електричка аджеба дал ши може се ползва стабилно в тежките зими в бг и кой ше ми заеми на пътя ток ако се изчерпа\изчезне тока, клеясват ли на тея клемите, трябва ли да се бута, тежки ли са по принцип?
  • #2
    21 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Като западняците престанат да купуват коли на нафта/бензин ще секне и притока на "нов внос". Тогава ***, ще не ще, ще почне да си купува електрички.
  • #1
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Да ( преди 6 години )
    До 10 години и в България ще има преобладаващ брой на хибридите с по-достъпна цена.