IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Не тръгвайте никъде без тях, за да сте спокойни във всяка ситуация

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Пазарът за автомобилни аксесоари е огромен, но в повечето случаи става въпрос за ненужни глезотии като ароматизатори, стелки с декорации, калъфи за волан и в най-лошия случай масажиращи калъфи за седалки. Има обаче и много аксесоари, които не просто вършат работа, но и пътуването без тях в багажника може да ни донесе много главоболия. Представяме ви 10 автомобилни аксесоара за спешни случаи на пътя, без които не можете.

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Портативна батерия

Да ти умре акумулатора на пътя никога не е забавно, особено ако наоколо няма жива душа, която да помогне с кабели или бутане. И тук идва ролята на портативните батерии за стартов ток, които се връзват към терминалите на акумулатора и осигуряват необходимата електроенергия за стартирането на мотора. Повечето от този тип портативни устройства разполагат и с USB изходи за зареждане на мобилни устройства, което може да спаси и комуникацията ви.

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Стъргалка за лед с уред за избутване на снега

Всеки шофьор знае, че никога не е достатъчно да разполага с обикновена стъргалка за лед. Те обикновено имат доста къси дръжки, които правят почистването на челното стъкло цяло предизвикателство. Освен това не е много приятно, когато по ръцете ви хвърчат дребни късчета лед при минусови температури. Затова във всяка кола трябва да има една удобна стъргалка за лед с дълга, защо не телескопична дръжка, която значително улеснява задачата. На пазара има подобни стъргалки с четки в другия край и уреди за избутване на снега, които влизат в употреба, когато трябва да почистите цялото купе. Внимавайте при избора на такава стъргалка, защото по-некачествените модели могат лесно да надраскат лака на боята на покрива и багажника.

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Къмпинг одеяло

Човек никога не знае какво може да го сполети през зимата. Ако закъсате с колата посредата на нищото, трябва да сте сигурни, че имате какво да ви стопли. Парното на автомобила е повече от логично, но какво се случва, когато и горивото свърши? Такива случаи, разбира се, са малко, но нищо не пречи да сме подготвени и за тях. Ето защо, не е излишно да сложите в багажника едно сгъваемо къмпинг одеяло. Те са известни с това, че едната им страна е непромокаема, което е чудесна новина в случаите, в които ви се налага да легнете под колата дори през лятото. Защо да се цапате излишно?

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Манометър за измерване на налагянето в гумите

Ако не ви се занимава да мъкнете навсякъде със себе си малък компресор, уверете се че поне имате манометър. Много коли в днешно време разполагат със електронна система за следене за налягане на гумите, но шофьорите на такива, които не са оборудвани с подобна технология, е хубаво да имат под ръка аналогичен манометър за проверка на налягането в гумите. При по-висока температура въздухът се разширява, което увеличава налягането, а през зимата се случва точно обратното, така че трябва да разполагате с достоверен източник на информация. Все пак гумите са единственото, което ви свързва с пътя.

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Сгъваема лопата за сняг

През зимата е от изключоително значение да сте подготвени за загуба на сцепление. Ако затънете в дълбок сняг, едва ли има нещо, което ще ви е по-полезно от една лопата за сняг. Само така ще можете да почистите снега под колата, за да успее тя да стъпи отново на гуми и да се измъкнете невредими. На пазара има доста практични варианти с телескопична дръжка, които не заемат много място и са подхподящи дори за по-малки багажници.

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Аптечка

Законите у нас задължават всички шофьори да разполага с аптечка в автомобила си, но ако бъдем честни, повечето от нас разполагат само с подобие на аптечка, която в много случаи не би имала никаква полза в случай на нужда. Уверете се, че имате хубава и добре заредена аптечка в багажника си, защото не се знае кога може да ви потрябва тя. Някои от препаратите вътре трябва да се сменят периодично, защото срокът им на годност изтича, а и тези аптечки обикновено не се вадят от автомобила и са подложени на високи температури през лятото и на ниски през зимата.

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Стъргалка за лед с четка

Вече стана ясно колко важно е да разполагате с хубава стъргалка за лед. Е, още по-важно е да имате такава с четка в другия край. Тя също може да ви помогне да почистите снега от купето, както и навяванията от фаровете и стоповете. Отново трябва да внимавате с качеството на четката, за да не повредите боядата на автомобила си.

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Чукче и нож за колани в едно

Малко или много, всеки от останалите аксесоари е пожелателен, но този тук е повече от задължителен, защото може да ви спаси живота. Този уред трябва а е на лесно достъпно място, например в кората на шофьорската врата, защото ако опрете до него, дори секундите са важни. Едната му част служи за лесно чупене на яките автомобилни стъкла, например ако след катастрофа се озовете във воден басейн и вратите не могат да се отворят заради налягането на водата, а другия край служи за отрязване на обезопасителния колан, ако същият не може да се откопчае и ви пречи да излезете от тежко катастрофиралото возило.

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Фенерче

Мечтата на всеки закъсал шофьор е едно хубаво и мощно фенерче. То може да влезе в употреба в толкова много ситуации, че е трудно да ги изброим всичките. Представете си че чуете странен шум от предна лява гума в движение, например? Спирате и правите първоначална инспекция, но без фенерче, ще трябва да сваляте гумата. Или ако искате да видите дали под колата има теч - фенерчето отново е тук, за да ви помогне. Същото важи и за случаите, в които автомобилът има повреда и трябва да огледате двигателния кош. Едно хубаво и мощно фенерче никога не е излишно. Само се уверете, че батериите са заредени.

10 задължителни автомобилни аксесоара за спешни случаи

Зимна течност за чистачки

Представете си, че пътувате през зимата и посредата на нищото останете без течност за чистачки. Това може да бъде колкото неприятно, толкова и опасно, защото видимостта ви ще бъде компрометирана. Затова винаги в багажника ви, поне през зимните месеци, трябва да има туба със зимна течност за чистачки. Просто, за да сте сигурни.
 

0 от 500
  • #17
    4 rate up comment 0 rate down comment
    СТЗ ( преди 6 години )
    Манометъра е най-важен. Ако ьакъсаш и нямаш манометър...спукана ти е работата...
  • #16
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А манометъра за налягане нагумите само не разбрах за какво е? Какво ще правите с него и как той ще ви спаси, че нещо не се сещам?Всеки телефон вече може да служи и за фенерче. Отпишете го!Това за стартиране с портативната батерия и то не ми стана ясно за какво е. Ако акумулатора ви е умрял по-добре си вземете нов преди за тръгнете на дълъг път! А ако алтернатора не е в ред в сервиз вървете,защото портативната батерия няма да ви спаси! Другите неща са ок да ги вземете и може да са от полза.
  • #15
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Ауто билд за 2 лева ( преди 6 години )
    Колеги,допълненията ви са резонни,но препоръчвам и:1.Отпуснати от парното в колата, може да заспите,за това е подходяща спътница(жена ви), която постоянно да ви дава акъл как да карате;2.Ако ще закъсвате яко, помислете и за суха храница-пушено свинско бутче или друга алтернатива.Без греяна ракия-опасно е;3.Ако се джуенете в някоя преспа-носете си въже за теглене(бесене, ако не ви помогнат);4.Резервоара задължително пълен;5.Затрупани,не палете двигателя -ще се задушите.6.Стойте си у дома!
  • #14
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Забравих да спомена, че винаги си нося згъваема сапьорска лопата, нож, мачете и малка брадвичка, както и запалка. Тези неща са особенно важни според мен. Планинар съм и са ми спасявали живота. На няколко пъти е излизала внезапна буря и се е налагало да пренощувам в балкана. Бил съм не с кола, а пеша.
  • #13
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тези аксесоари повечето изброени за Северниьт полюс,тайгата или тундрата ли сте ги приготвили? У нас не виждам къде толкова ще закъсаш и ще останеш дълго време без да мине кола покрай теб или да няма населено място наоколо. Повечето веща са отдалечени региони от цивилизацията. Смартфон ви трябва, а не фенерче.Винаги имам и една Нокия с фенерче на която и държи батерията 10 дни. Ако тръгвам на дълъг път проверявам всичко и доливам каквото трябва.Имам стъргалка с чутка и това е.Аптечка естествено.
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Axel ( преди 6 години )
    Аз съм без резервна гума, но имам авариен комплект за лепене, метален двубутален компресор и винаги шишета с вода. За пиене и за да видя гумата къде е спукана. Ако мога да си я възстановя. Ако не пътна помощ през застрахоеката европейски аутоасистанс.
  • #11
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най-важният "аксесоар" е колата ти да е технически изрядна и подготвена за зимни условия, с гуми на не повече от 5 години и с достатъчен резерв от гориво в резервоара. Особено зимата като се тръгва на дълъг път, почти задължително е да си с пълен резервоар, защото не знаеш дали няма да попаднеш в задръстване, или ще има отклонен път и т.н.
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    От 10-те задължителни аксесоара виждам само един, аптечката.Светлоотразителни триъгълник и жилетка, пожарогасител и вериги (в някой Европейски държави), тези не ги виждам. Стигнах до 5 на брой ...
  • #9
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В случай, че "ти умре акумулатора на пътя" това значи, че не ти зарежда алтернатора и ще ти помогне само извозване с пътна помощ.
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Фенерчето не си го спестявайте ами си купете хубаво такова и му сложете литиеви батерии.През зимата зарядът на смартфонът пада адски бързо особено в зоните с по-лошо покритие.Тогава апаратът консумира 30-40% повече енергия.