IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

С помощта на новата си марка Polestar и парите от Китай шведите могат да вгорчат живота на Мъск

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

Шведският производител Volvo е основният конкурент на Tesla Motors при луксозните електромобили, като това се дължи на сериозната подкрепа, която скандинавците получават от китайския си собственик Geely. Това е мнението на експерти в бранша, според които именно китайският пазар ще се окаже мястото на големия сблъсък между двете копании, съобщава Automotive News.

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

Двете марки имат различен подход към нещата, което обещава сериозна битка за клиенти. В Tesla залагат предимно на лъскави продукти и си поставят високи цели, в които основна роля играе шефът на компанията Илон Мъск. На свой ред във Volvo залагат на 90-годишния си опит, който в комбинация с финансирането от Китай може да изведе фирмата като №1 при луксозните и високотехнологични електрически автомобили.

Новата стратегия на Volvo за електрификация на цялата моделна гама през 2019 г. вече започна да работи с пускането на марката Polestar. Нейният първи автомобил е хибридно купе, което ще бъде последвано от електрически седан, както и от SUV на ток. Всичко това става реалност благодарение на подкрепата на Zhejiang Geely Holding Group, която купи Volvo от Ford Motor Co. през 2010 г.

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

До момента китайците са инвестирали в шведския производител над 11 млрд. долара, които отиват за направата на модерни технологии и съответно предлагането на още по-качествени продукти. За първите 10 месеца от 2017 г. Volvo е продал 461 313 автомобила в цял свят. Целта пред компанията е през 2020 г. резултатът да бъде 800 000 бройки на година.

„Изглежда Volvo и Geely уцелиха момента, в който да атакуват пазари. Всичко, което предлагат – и като автомобили, и като услуги, е впечатляващо, така че нещата се подреждат много добре. Ако Polestar предложи и електромобил, който да се конкурира с Tesla Model 3, нещата ще станат още по-интересни”, коментира Дейв Съливън, анализатор в  AutoPacific.

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

Важна крачка в тази насока е решението на Volvo моделите на Polestar да се предлагат само онлайн. Все пак вече продадените коли ще се обслужват в сервизите на дилърите на Volvo, а отделно ще има и шоу-румове, в които клиентите да могат да видят автомобилите наживо. Като цяло обаче шведите имат различен подход при продажбата и това се харесва на хората.

Именно наличието на дилърска и сервизна мрежа на Volvo ще помогне до голяма степен на продажбите на Polestar в повече от 50 щата на САЩ. В същото време шведите разполагат с 3 произведствени центъра в Китай, както и с огромна търговска мрежа в тази държава – нещо, което Tesla все още няма. Това дава още едно предимство на скандинавците в борбата срещу компанията на Илон Мъск.

Volvo е голямата заплаха за Tesla при луксозните електромобили

Снимки: Volvo

Тагове: volvo polestar tesla motors
0 от 500
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тесла е свършена в момента в който се намесят големите фирми в тази игра наречена ел.автомобили.Ако сега не постигнат равнище на продажбите,печалба и съответно повече пари за нови разработки, няма да могат н бъдеще,когато пазарният дял ще им е %-но малък.те сега са на загуба, че са монопол,какво остава като се включат с пълна сила волво,бмв, японските производители.всички те имат коз - хибридна система,тесла не предлага такава,затова ще си остане един бутиков производител.
  • #15
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Тесла не може да е заплаха за който и да е автопроизводител в света докато предлага коли на картинка предварително събира пари за непроизведени коли и има продажби колкото АвтоВаз!Американската пропаганда скоро ще бъде издухана както стана с Ейпъл от Самсунг.Дали и.и.та ще се казва Стив Джобс Мъск или Бай Х.й все тая!
  • #14
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Браво на азиатците.
  • #13
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Bmw435icc,X3G01 ( преди 6 години )
    Istinata boli.Volvo e palen ***.Mnogo dale4e ot premiuma.Sensus systemata im e potresava6to skapana vse edno kitaiski ipad.Volvo XC60 vob6te ne go imah za kriterii pri itbiraneto na sledva6tia mi premium djip,nai-ve4e za6toto probvah predi 2 godini xc90 za koito sam napisal i podroben test drive v tozi sviat i tam razkazvam s podrobnosti za bezbroinite mu slabosti
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ММ ( преди 6 години )
    Ха ха ха! Колко повече от 50 щата имат САЩ? :)
  • #11
    4 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    волво са върха за хората които живеят на село и са слушали легенди от един който чул как в градска кръчма един казал колко здрави били волво са история и печелят клиенти от женски пол за които сигурността е най важното поради простата причина че не могат да карат бмв 435 да разкаже защо не е влизал в салон на волво хс60 а се е колебаел между велар и х3
  • #10
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Антон ( преди 6 години )
    Волво са на върхът.Продажбите се увеличават постоянно.Волво имат най-доброто от най-важното за един автомобил.Безопасността.Безопасността за много сънародници не е важна-сещат се за нея чак когато са в болница или когато вече ги закопават.Волво ще станат лидери освен в безопасността и в ел.колите.Имат желанието,имат и финансовата възможност.Шведски опит с азиатски средства-екстра.
  • #9
    6 rate up comment 11 rate down comment
    fermera ( преди 6 години )
    Един двигател с 4 цилиндъра струва под 10хиляди лева.Скоростната кутия е по евтина от него.При това напречно разположени и недозавиващи.Какво друго има в него че искат толкова пари.Лично аз почнах да ценя старите Волва повече като се появиха новите.Птай Доктора защо не си взе новото ХЦ90 а си избра новата Х3.
  • #8
    5 rate up comment 23 rate down comment
    Bmw435icc,X3G01 ( преди 6 години )
    Volvo ne e premium marka.Taka 4e niama kak da goni BMW i Mercedes za6toto prosto ne biagat na edna pista
  • #7
    18 rate up comment 5 rate down comment
    До фермера ( преди 6 години )
    Защо не ни разкажеш за новият трактор на JOHN DEER? Защо ни занимаваш с Инфинити? Човек, това е Волво! Автомобил, който 10 години беше на заден план, а сега гони БМВ и Мерцедес! Какви Инфинитита ми говориш? Тази сутрин мери ли си кръвното, че нещо ти е замаяна главата?Хора, които се качват на VOLXO XC90 не искат да слизат от него! Даже сега е модерно да си го купиш на 7-8 години и да умираш от кеф!Та нищо не каза за тракторите?!?