Вход   Регистрация

Специална шапка ще предпазва шофьорите от заспиване

Специална шапка ще предпазва шофьорите от заспиване
 

Устройството е създадено от бразилското подразделение на Ford

Филиалът на Ford в Бразилия, занимаващ се с производството на товарни автомобили, разработи специална шапка SafeCap, която ще предпазва шофьорите от заспиване по време на пътуване.

Специална шапка ще предпазва шофьорите от заспиване

Устройството изглежда като обичайна шапка (тип бейзболка), но то ще реши един от основните проблеми, с които се сблъкват повечето водачи на превозни средства, особено тези на големите камиони. Това е сънливостта, предизвикана от дългото и монотонно пътуване.

Самата шапка има вградени сензори, които успяват да разпознаят движенията на главата на водача и така „усещат” когато той е уморен или заспива. В този момент устройството започва да предупреждава за потенциална опасност с вибрация, звук и светлинен сигнал. Така шофьорът разбира, че трябва да спре и да си почине.

Първата стъпка към съдаването на подобно устройство е станало проведено изследване, което е посветено на разликите в движението на главата на водач на превозно средство при нормално шофиране и при състояние, в което той започва да се унася. Получените данни от този анализ са вградени в шапката, която за разпознаване на движенията използва малък жироскоп.

Специална шапка ще предпазва шофьорите от заспиване

Ефективността на шапката Safe Cap е тествана в продължение на 8 месеца в напълно реални условия, като група шофьори на камиони са изминали повече от 5000 км. Изпитанията на устройството продължават, след което то ще бъде патентовано, за да може да се произвежда. От компанията обаче са категорични, че ше използват шапката само за своите шофьори, а не с търговкска цел.

Снимки: Ford Brazil
 

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 1 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

Пълни простотии.
А чорапи няма ли да измислят или друга глупост? Да караш с шапка с жироскоп е леко налудничево. Много по добро и точно средство е миникамерка която да следи погледа на шофьора и когато започне да заспива да започнат вибрации в седалката и волана. Тази "екстра" според мен трябва да стане задължителна, защото повечето катастрофи през тъмната част на деня се дължат на заспиване.
Отговори
 
+8
 

Положителни: 8  Отрицателни: 0


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising