IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайският конкурент на Tesla получи милиард долара

Руски инвестиционен фонд също ще дава пари на компанията

Китайският конкурент на Tesla получи милиард долара

Китайското-американската компания NIO, която се готви да произвежда електромобили, конкуренти на Tesla Motors, успя да привлече инвестиции за около милиард долара. Това съобщава Reuters, като се позовава на свои източници.

Китайският конкурент на Tesla получи милиард долара

Сред новите инвеститори в NIO са американският хедж-фонд Lone Pine Capital, китайската фирма CITIC Capital, шотландският мениджър Бейли Гифорд и руско-китайският инвестиционен фонд РКИФ, който на свой ред е сред собствениците на сервиза DiDi Chuxing. Това е китайският аналог на Uber, който се готви да стъпи и на пазара в Русия.

Основният инвеститор в NIO си остава китайският холдинг Tencent. Това е втората по големина корпорация в Азия, като нейната капитализация се оценява на 475 млрд. долара. Люборитното е, че Tencent притежава част от акциите и на Tesla Motors. Според неговите експерти, стойността на NIO в момента е 5 млрд. долара.

Самата компания NIO, по-рано известтна като NextEV, бе основана от китайския интернет-предприемач Уилям Лий през 2014 г. Фирмата участва в шампионата за електромобили Formula E от самото му начало. Тя вече разработи електрическата хиперкола NIO EP9 с мощност 1360 к.с. През декември компанията ще предложи на китайски пазара 7-местен кросоувър ES8, определян като „убиеца” на Tesla Model X, а през 2020 г. ще пусне безпилотния градски електромобил ЕVE.

Снимка: NIO
 

Тагове: nextev nio
0 от 500