IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford направи автономна система за офроуд-модели

Компанията е получила разрешение за разработка и тестове на технологията

Ford направи автономна система за офроуд-модели

Американският автомобилен производител Ford патентова нова автономна технология за управление, която ще бъде използвана при неговите бъдещи модели със задвижване на четирите колела и предназначени за придвижване по тежък терен.

Ford може да използва автономна система в бъдещи офроуд модели

Новата система ще разчита на компютърен процесор, който ще запаметява настройките при различни типове настилки. Ако програмата изчисли, че преминаването през конкретни препятствия е безопасно, то автомобилът ще може сам да адаптира окачването за преодоляването на трудния участък.

С помощта на вградени датчици технологията сама ще взима решение дали да продължи движението. Освен това, автономната технология ще предупреждава пътниците, ако тяхната сигурност не е гарантирана. Тя ще може да им предложи да напуснат колата, докато сама преодолее препятствието. Въпреки способността да взема решения, технологията няма да попречи на водача, ако той реши, че ситуацията не е опасна.

Друга характерна черта на вече патентованата автономна технология за управление ще бъде и възможността за контролирането й от разстояние с дистанционно устройство. Така, ако водачът е в близост до автомобила, той пак ще може да подпомага системата.

Снимка: Ford

Тагове: ford
0 от 500