Вход   Регистрация

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция
 

Глобите занапред ще са според доходите, ще отнемат книжка за изхвърлен фас

Няколко ключови промени предстоят в гръцкия закон за движение по пътищата, съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Христос Спирдзис пред националната телевизия ERT. Две от тях ще са от особено значение и за стотиците хиляди българи, които шофират в южната ни съседка, особено през лятото.

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция
Пунктът за плащане преди Промахон образува гигантски опашки в края на миналото лято, въпреки иначе добре организираната работа на самата граница. Снимка: КОЛЕЛА

Първата е, че занапред гръцкият КАТ ще налага глоби за нарушения на база имотно състояние, а не по установени таблици, както бе досега. Това означава, че нарушителите с високи доходи ще плащат в пъти повече, каквато е системата във Финландия и в някои кантони на Швейцария.

Проектозаконът още не е внесен в парламента и затова не е съвсем ясно как ще се оценява имотното състояние на чуждестранните лица. За гръцките пътната полиция ще получава в реално време справка от данъчните власти.

Втората промяна, която вероятно ще бъде посрещната с облекчение от българските туристи, е отпадането на пунковете за събиране на магистрални такси. Новоизграденият пункт точно преди границата Промахон-Кулата бе причина за рекордни опашки от гръцка страна това лято. Вместо това ще се въведе електронна система за отчитане с опция за плащане чрез смартфон.

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция
Гръцкият транспортен министър Христос Спирдзис

Новият пътен закон въвежда по-строги наказания, включително отнемане на книжката, при нарушения като говорене по мобилен телефон зад волана, паркиране на инвалидно място и дори изхвърляне на фас през прозореца на колата. За такива провинения свидетелството може да се отнеме за до два месеца, след което шофьорът ще е принуден да се яви на повторен изпит.

Правителството предлага също да се увеличи максимално разрешената скорост в някои участъци.

Спирдзис обяви също, че е твърдо решен да наложи регулация на електронните платформи като Uber, които според него в момента заобикаляли изискванията, валидни за таксиметровите услуги. Не искаме да забраняваме тези платформи, но трябва да въведем ред при тях, подчерта министърът.


 

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 14 )

Напиши коментар Влез

от: модераста изтри: ( преди 11 месеца )

Интересно, че глобяват за изхвърлен фас и ползване на GSM, а разрешават пушенето в колите!
Може би паленето на цигарата-периодичното "изтупване" на пепелта и гасенето са по-малко отклоняващи от пътя ,ли!?
Да не говорим за тровенето на пътниците в купето ...
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 2  Отрицателни: 3

от: аззз ( преди 11 месеца )

КАТ е държавна институция, всички проблеми идват от неработещата държава, а държавата това са хората
Отговори
 
+2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 0

от: Край ( преди 11 месеца )

Преди 10 ноември 89 в актовете имаше графа месторабота и наказанието трябваше да се съобразява /на око/ с доходите на накзвания. Демократите решиха че това е социализъм. Глупости на търкалета. Така наказанието и по-ефикасно. Бих ги направил процент от застрахователната стойност на колата с която го извършваш. За некой милионери не е проблем да плащат глоби по 300 -500 лв. А за някой чичка това е месечния доход.
Отговори
 
+4
 

Положителни: 6  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

"Явно са станали пишман маляките от северните си съседи за да въвеждат такива сериозни мерки!"

Явно по гръцко въобще не си бил. Там масово гърците са откачалките по пътя. Повечето карат доста по бързо, аз на ръба на ограничението или леко отгоре съм един от бавните. Иначе правилата се спазват като цяло. Със сигурност не е заради нас, самия факт че ще налагат санкции по доходи, го отхвърля. Ние определено сме по бедни от гърците
Отговори
 
+9
 

Положителни: 9  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

Като не искаш да те глобяват , спазвай закона , не да смяташ колко ще му вземат на бедняка.
Отговори
 
+12
 

Положителни: 12  Отрицателни: 0

от: нововнос ( преди 11 месеца )

Напротив, колега. То това не са го измислили гърците, в Швейцария и доста други бели страни също е така. Смисъла на глобата е да те заболи и да си вземеш поука да внимаваш повече и да не правиш пак така. Бедняка ще го заболи от 100 евро, богаташа не - за това за богаташа глобата е такава, кооято и той да усети негативно. Потърси примерно в Швейцария какви рекордни случаи на глоби има за някои хора.
Отговори
 
+19
 

Положителни: 19  Отрицателни: 0

от: Аморфис ( преди 11 месеца )

Покажи Коментара
За доходите е много глупаво!
Значи имаш пари, купуваш си автомобил. Всички закони по пътя са равни! Всички глоби съответно, трябва да са равни. Не може аз да мина с 16 км/ч над ограничението и да бъда глобен с 1000 евро, а някой с минимална заплата на 20 км/ч над ограничението да е с 200 евро. То е смешно!
Отговори
 
 -13
 

Положителни: 5  Отрицателни: 18

от: Русия ( преди 11 месеца )

Всичко е за пари.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 4  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

всички проблеми в България идват от неработещите КАТ !
помислете малко и ще видите,че е точно така:
липсата на култура на шофиране, незачитането на правилата и чувството за безнаказаност дава незабавно отражение върху всички, и върху животът ни, като цяло !
КАТ са виновни за мизерията в животът ни !
Отговори
 
+27
 

Положителни: 27  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

Лятото ходих с колата до Катерини и за целият ми престой с обикалянето покрай брега и до Метеора видях само един полицейски патрул!Трябва да слагат камери, иначе не виждам как ще хващат нарушителите.
Отговори
 
+12
 

Положителни: 12  Отрицателни: 0

от: Джибрил ( преди 11 месеца )

Явно са станали пишман маляките от северните си съседи за да въвеждат такива сериозни мерки! Да не говорим, че изхвърлен фас може да направи нещо много сериозно, като горски пожар, например! И в България трябва да станат такива правилата, но да се спазват е най-важното!
Отговори
 
+21
 

Положителни: 22  Отрицателни: 1

от: Loco ( преди 11 месеца )

Не знам, ама и при сегашния гръцки закон българските *** изведнъж стават хрисими и внимателни в мига, в който минат границата :) ако КАТ също вършеше някаква работа, освен да дебне за рушвети, вероятно и в България щеше да е така. А ако отнемат книжки за фасове, няма да има никакво задръстване в София
Отговори
 
+37
 

Положителни: 38  Отрицателни: 1

от: :) ( преди 11 месеца )

Предтавям си ако трябва да направят справка с нашите и да чакаш на място... Ще дойде зимата, докато дойде отговор от нашите данъчни :D
Отговори
 
+24
 

Положителни: 24  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

Ще получават справка от гръцките данъчни власти? Нали знаем, че това 95% от тях го заобикалят и без това
Отговори
 
+11
 

Положителни: 12  Отрицателни: 1


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising