IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Винаги вярна: тестваме новата Honda Civic

Напук на тенденциите бестселърът на японците е станал по-нисък, а не по-висок

Вече нищо не може да удържи всеобщата мания на хората да седят високо над асфалта. Honda има немалка вина за това - нейният CR-V бе сред първите така наречени кросоувъри, убедили публиката, че си струва да си вземе по-тежка и по-лоша за каране кола на по-висока цена.



СЕГА ОБАЧЕ ЯПОНЦИТЕ се опитват поне малко да поправят нещата с новия си Civic.
Напук на всички тенденции той не е станал по-висок, а по-нисък, и най-после е проектиран изцяло за европейските пътища и европейските вкусове. Иска ни се само това да се отнасяше и до дизайна.

ВСЯКА АВТОМОБИЛНА КОМПАНИЯ, когато представя нов модел, се кълне, че той няма нищо общо с предишния. И обикновено послъгва. Но в случая със Civic сме склонни да вярваме.
Единствените прилики с предишното, девето поколение, са в сходните външни очертания и в интериора. Но десетата генерация стои съвсем различно на пътя, получила е ново многозвенно окачване и два изцяло нови турбомотора.

Винаги вярна: тестваме новата Honda Civic

ТОЧНО ТАКА, добрият стар атмосферен 1.8, който напук на солидния си обем имаше подчертано приспивно действие, се е оттеглил в пенсия. Базовото ниво на Civic вече идва с трицилиндров бензин с обем 1 литър. Признаваме си, че още ни побиват студени тръпки, когато ни предложат нещо толкова нищожно за задвижване на дълъг четири и половина метра автомобил. Но всъщност това моторче има цели 129 коня, добър въртящ момент и позволява безгрижни изпреварвания. Единствената ни забележка е, че на моменти се усеща шумно и грубовато.

С ЧИСТА СЪВЕСТ ОБАЧЕ можем да ви препоръчаме по-големия турбомотор, с обем 1.5 литра и със 182 конски сили.
Това е с 70-ина повече от оригиналния Golf GTI, и макар по съвременните представи да не е достатъчно за хоч хеч, прави от новия Civic една удивително забавна за каране машина.
С изцяло подменената кормилна рейка управлението е станало прецизно и живо. Макар че в по-остри завои ще ви се иска воланът да не се усещаше чак толкова лек. Самата кола е олекнала чувствително в сравнение с предишното поколение.

Винаги вярна: тестваме новата Honda Civic

6-СТЕПЕННАТА РЪЧНА  трансмисия работи безукорно. Алтернативата й е безстепенен CVT aвтомат, който е, нека се изразим деликатно, лишен от жизнерадост. Той ще свърши отлична работа на хората, които просто искат да имат едва свободна ръка. От друга страна, ако си вземат такси, ще си освободят и двете.

ВЪНШНИЯТ ВИД НА CIVIC не се е променил радикално и все така предизвиква полярни реакции. На нас резките линии, безбройните ъгли и фалшивите петостепни въздухозаборници ни се струват прекалени. Но говорихме и с хора, за които този Civic е една от най-красивите коли на пазара. Въпрос на вкус.

Винаги вярна: тестваме новата Honda Civic

ИНТЕРИОРЪТ Е СТАНАЛ с една степен по-луксозен и вече смело твърдим, че не отстъпва на германските конкуренти. Материалите изглеждат качествени и отлично сглобени. Единствената муха в буркана с мед е мултимедийната система. Тя е с ниска резолюция, мудна и с на моменти напълно непонятни менюта. И на всичкото отгоре е монтирана да гледа нагоре и отразява слънцето. Допускаме, че след няколко дни ще й свикнете и няма да ви прави впечатление.

МЯСТОТО ВЪТРЕ Е ИЗОБИЛНО, включително и отзад. Задната седалка обаче не е удобна за по-високи хора заради полегатата линия на покрива. Багажникът побира 478 литра, което бие с доста Volkswagen Golf, да не говорим за Ford Focus, но отстъпва малко на Skoda Octavia. Задната седалка се сгъва лесно и осигурява идеално равен под за по-големи товари.

Винаги вярна: тестваме новата Honda Civic

ТОВА ПОСТЕПЕННО НИ ОТВЕЖДА до другия деликатен въпрос: за цената. Civic никога не е бил евтин на европейските пазари, и новото поколение няма да промени това.
С еднолитров мотор и най-базовото ниво на оборудване - S - хечбекът започва от 39 000 лева.
Но това най-базово ниво явно е било предвидено за корпоративни клиенти от типа на Софийския централен затвор, защото то няма дори климатик. В брошурата като основна екстра е посочено "фабричен интериор" - може би като успокоение, че все пак има някакъв, а не се налага да си го издялквате сами.

ЗА СМЕТКА НА ТОВА ОБАЧЕ, Honda има подчертано щедро отношение към електронните системи. Дори тази най-оголена версия идва серийно с адаптивен круиз контрол, система за разпознаване на пътните знаци, автоматични светлини и всички системи за сигурност.
Само че ако все пак искате повече екстри, като в нашата тестова кола, ще трябва да си приготвите не 40 и дори не 50, а цели 62 хиляди лева.
От друга страна, в замяна получавате колата, която в последната анкета на What Car? за надеждност се класира убедително първа в своя клас. А пък надеждността става все по-рядка в наши дни.

Винаги вярна: тестваме новата Honda Civic

182 к.с. максимална мощност
240 Нм максимален въртящ момент
8.2 секунди 0-100 км/ч
129 мм пътен просвет

 

Тагове: honda civic
0 от 500
  • #35
    8 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хонда- неоправдано скъпа пластмасова посредственост. Не ме интересува.
  • #34
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Доста добра кола е Сивика, но малко са се поулели с цените ми се струва.Интересното е, че на другите пазари извън Европа цените са им нормални, а тук цените са много високи. Нямам представа защо се получава така. Нещо ЕС ли ги цака с акцизи, мита или такси, какво ли не зная. Още повече, че Сивик се произвежда в Англия и поне за сега няма оскъпяване по отношение излизането им от ЕС.
  • #33
    15 rate up comment 10 rate down comment
    Кодошо ( преди 6 години )
    Демек когато се плащат 6 до 8 пъти ли ве Дошка - тогава ли ше стигнат ***!?"Алтернативата й е безстепенен CVT aвтомат, който е, нека се изразим деликатно, лишен от жизнерадост. Той ще свърши отлична работа на хората, които просто искат да имат едва свободна ръка. От друга страна, ако си вземат такси, ще си освободят и двете." - 2017 година а оризарите още не могат да направят свестен автомат! Ха ха ха!
  • #32
    16 rate up comment 11 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    Момченца проблемът е, че ПЛАЩАТЕ гоуфа и особено производното му алуди, 3 даже и 4 пъти чрез системните посещения в сервиза за какво ли не!Когато СОЦвагените стигнат поне 50% от този показател на ХОНДА, тогава разните "разбирачи" да развиват теории тук.
  • #31
    12 rate up comment 19 rate down comment
    Аз ( преди 6 години )
    Проблема на тази кола е че нито ме интересува как ускорява нито колко коня е нито цената.Защото като я гледам колко отвратително грозна е въобще не ми хрумва да давам пари за нея.
  • #30
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    (колко от тези неща има Без да трябва да се доплащат ?)Да доплащат се и с тях освен безжично зареждане а само жично и отопление на задни седалки струва 5300лв по-малко което също е голяма разлика а и Голфа ускорява по-близо до 1.5литровия 182коня ДВГ отколкото до 1литровия 129коня
  • #29
    5 rate up comment 10 rate down comment
    шо така ( преди 6 години )
    То от пластмаси не мое да разбереш това-кола ли е или детска играчка!То гаче е така по-добре евреопейска колица да е поне нема да гори маслото кат"бензина!Хонда беше -веки не струва да наливаш постоянно масло...
  • #28
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Reventon ( преди 6 години )
    Въпроса всъщност е голфа какво има, например има ли кожен салон и отопление на предни и задни седалки, безжично зареждане на телефон,панорамен покрив,асистент за спазване на платното, задна камера за паркиране, безконтактно отключване и запалванe, адаптивно окачване, колко от тези неща има Без да трябва да се доплащат ?
  • #27
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Има си клипове колкото щеш влез и провери и не пиши глупости за ускорението и дай пример ко няма дет да струва 16000лева
  • #26
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Reventon ( преди 6 години )
    Влез и провери оборудването което ти предлага голфа,той няма абсолютно нищо бе човек :D,a А това за ускорението го приказвай на някой друг, защото само на хартия е вече всички се убедихме какви измамници са вагините :)