IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Наистина ли Ferrari ще напусне Формула 1?

Италианците редовно шантажират спорта с това

Наистина ли Ferrari ще напусне Формула 1?

Големият бос на FCA и Ferrari Серджо Маркионе заплаши, че "Черните кончета" ще напуснат Формула 1, ако ФИА и новите собственици на световния шампионат Liberty Media въведат новите правила за двигателите, които трябва да влязат в сила за сезон 2021. Острата реакция на италианците идва само 24 часа след подобния отговор на Mercedes и Renault, а много анализатори на Формула 1 признаха, че италианците направо са закъснели да реагират на ситуацията.

Наистина ли Ferrari ще напусне Формула 1?

От Mercedes и Renault обвиниха ФИА и ФОМ, че искат да предизвикат „нова ера във въоръжаването” при двигателите, както и да вкарат доставчиците на мотори в нови разходи, без да им се дават каквито и гаранции „как ще изглежда Формула 1” след 2020 г.

Според последното Споразумение „Конкорд”, което има действие до края на 2020 г., всички участници във Формула 1 са приели ангажимента да участват, а срещу това ФИА и ФОМ не могат да променят правилата без тяхното съгласие. Но за 2021 г. промените са наложителни.

ФИА и Liberty Media искат нови по-мощни, по-прости и по-евтини двигатели и хибридни системи. Отборите и автомобилните производители – също, но май само на думи. Маркионе, който за първи път отправя такава заплаха, откакто е начело на Ferrari заяви, че Скудерията няма да участва в „глобален НАСКАР” и даде да се разбере, че италианците ще са против всякакви промени, които могат да отнемат стратегическите им предимство, едно от които е големият бюджет.

Другата седмица ще има още шум по тази тема, тъй като във вторник ще бъдат представени другите мерки за промени във Формула 1, които засягат налагането на таван на бюджетите, въвеждането на нова структура, по която да се вземат решенията във Формула 1, нова формула на управление и т.н.

Целта е една – намаляване на разходите плюс увеличаване на атрактивността на спорта, т.е изравняване на силите, което ще направи състезанията по-интересни и ще привлече повече фенове. Точно това обаче не искат Ferrari и Mercedes и другата седмица оплакванията за моторите, които чуваме сега ще ни сторят като немощни писъци пред това което предстои да чуем.

Преди Маркионе Лука ди Монтедземоло на няколко пъти заплашваше Бърни Екълстоун, че Ferrari ще напусне Формула 1 и всеки път това водеше до нова, по-добра и по-изгодна сделка за тима от Маранело, а това означаваше и повече пари от ФОМ за италианците.

Новите собственици на Формула 1 обаче дадоха да се разбере, че смятат да прекратят тези привилегии на единствения тим, който участва в шампионата от самото му начало. Маркионе обясни, че евентуалното напускане на Формула 1 ще се отрази добре на баланса на компанията.

Това е така, но ще важи година-две, в дългосрочен план отсъствието на Ferrari от стартовата решетка ще е самоубийство за италианската марка, докато шампионатът, макар и трудно, но ще оцелее и без тях.

Тагове: ferrari
0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 3 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 6 години )
    V-10 му е майката!
  • #3
    5 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Италиано Макарони скоро без пари за спагети Толкова са зле А формулата стана номера и тарикатлъци КОй ще прецака останалите
  • #2
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Мърконе ( преди 6 години )
    ..No Power No fun,No V8 No power= no fun.! Просто като боб.Освен това да се забранят електронните тренажори.Експириънс само на пистата, въртете ,тренирайте трошете, но там.Тия турбини ги захвърлете у коша.Не са за там.4 Л. V8 Негодници останалото е сапунка. Спрях да ги гледам,нямам фаворит ,нямам отбор..безинтересно ми е .Цял живот ги гледах.От Алези насам.
  • #1
    17 rate up comment 5 rate down comment
    fan ( преди 6 години )
    No Ferrari, no party!