IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Турция ще прави национален автомобил

Пет големи компании ще участват в проекта, който трябва да е готов през 2021 г.

Турция ще прави национален автомобил

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че в страната е създаден консорциум от 5 големи компании, чиято цел е създаването на първия автомобил собствено производство.

Ердоган обяви: Турция ще прави национален автомобил!

Тъй като направата на подобно транспортно средство е доста сложна, най-вероятно за основа ще бъде взета машина от добре известна марката, твърдят медиите в страната. Новият консорциум включва компаните BMC, Anadolu Group (Isuzu), Kiraca Holding, Zorlu Holding и телекоммуникационният гигант Turkcell.

„Надявам се, че консорциумът за производство на национален автомобил на Турция ще представи готов прототип още през 2019 г. А през 2021 г. ще започнат продажбите на серийната машина”, заяви Ердоган, цитиран от вестник Sabah.

На свой ред премиерът на Турция – Бинали Йълдъръм, допълни, че новият автомобил ще се предлага не само в страната, но и в чужбина. Според него, в Турция има достатъчно качествени инженери, които да се справят с поставената им задача.

Всичко това изглежда доста странно, защото проектирането на напълно нов автомобил отнема десетилетия. То е още по-сложно в държава, която никога не е произвеждала изцяло собствена лека кола. Експерти изчисляват, че това ще струва инвестиция от минимум 1 млрд. долара.

Ердоган обяви: Турция ще прави национален автомобил!

Все пак трябва да припомним, че през 2015 г. Турция купи интелектуалните права върху Saab 9-3, като целта беше да се направи нов автомобил, изцяло местно производство. Турците нямат права върху самата марката Saab, но най-вероятно именно моделът 9-3 ще бъде използван за основа на бъдещия автомобил. Идеята е поне 85% от компонентите от новата кола да бъдат местно производство.

Снимки: Sabah

 

0 от 500
  • #8
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Както Сталин запвядва да направят кочинка за простолюдието. Не показват шеф на някоя фирма или конструктурско бюро, а Ердоган. Така е когато не се учат от грешките.
  • #7
    7 rate up comment 2 rate down comment
    И ше се казва... ( преди 6 години )
    Хава Тюрлюгювеч! Ашколсун, аферим!! )))
  • #6
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И в кой точно сегмент са лидери Дачия? В сегмента на бедните ли?
  • #5
    14 rate up comment 5 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    Адмирации за амбицията, няма значение колко стара е платформата на Saab, все от някъде трябва да се почне. Ключов фактор е единственно цената. Дачия им смеехме, а сега в цели сегменти са лидери. Само можем да се огледаме около съседите си и да разберем къде е мястото на нашата държава сред тях. Тъжно, но факт.
  • #4
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Типично диктаторско мислене.
  • #3
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами Тойотите, ще спрат ли да ги правят ? Нашите жълтури вече Сааб ли ще карат ? С Тойотите имат голям успех тука в България.
  • #2
    19 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами нека се пробват, Саабчето е модел вече на 20 години, а и докато пуснат производство ще минат още поне 5, така че да продават 25 годишна кола ще им е много трудно и трудно ще да се конглокират с лидерите в бранша, ако си мислят, че ще имат достатъчно голям пазар да действат, аз лично се съмнявам в успеха на това начинание, но времето ще покаже.
  • #1
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Чок гюзел, ама отур тютюни!