IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Според доклада на Goldman Sachs, петролната индустрия ще изпадне в криза през 2030 г.

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Анализаторите на банката Goldman Sachs представиха доклад, който предвижда какви ще бъдат резултатите от увеличаващото се производство на електрически автомобили. Според него, през 2030 г. се очакват огромни загуби за петролната индустрия, което ще се отрази пагубно на бюджета на някои държави по света.

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Експертите са начертали 3 сценария, които са озаглавени „базов”, „хиперсценарий” и „2 градуса по Целзий” (в случая се има предвид затоплянето на климата с 4 градуса до 2100 г.). В първия случая през 2030 г. електромобилите ще бъдат 6,5% от световния автопарк, във втория – 10%, а в третия – 15%.

Според изследването, през 2024 г. потреблението на петролни продукти ще достигне своя пик заради стремително развиващите се пазари, начело с Индия. След това обаче интересът към горивата ще започне рязко да спада.

Едновременно с това броят на електромобилите ще расте, като се очаква през 2030 г. те да достигнат 83 млн. Това е 40 пъти повече от 2016 г., когато колите на ток бяха 2 млн. Решаващо влияние за развитието на електрически транспорт ще окаже стойността на батериите. Сега те струват около 220 долара на киловат/час, но за да може електромобилите да се конкурират със стандартните автомобили, цената трябва да падне до 100 долара.

В сценария, написан от икономистите от Goldman Sachs, се казва, че през 2020 г. един кВт/ч ще струва 165 долара. Само след 5 години тя ще достигне 110 долара, а през 2030 г. вече ще е 75 долара. В случая това предвиждане е според „хиперсценария”, така че има възможни още два варианта.

Всичко това ще удари жестоко петролната промишленост. Цената на барел нефт продължава да пада и през 2030 г. целият отрасъл ще започне да губи по 1,3 трилиона долара на година. Цели 5 години преди това натоварването на заводите за преработка на нефт ще спадне до 81%, което е границата за печалба на компаниите. Под нея те вече са на загуба. През 2030 г. производителите на нефт ще загубят още 9% от пазара, а доходите им ще започнат да спадат с 93 млрд. на година.

От Goldman Sachs предупреждават, че по този начин развитието на електромобилите ще удари сериозно бюджета на държави, много от които разчитат именно на доходите от нефт за икономиката си.

Снимка: Nissan

Тагове: goldnan sachs
0 от 500
  • #43
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Повече мощности не ни трябват, Кремиковци за щастие не работи. АЕЦове пък въобще, хората в нормалните държави ги закриват, минавайки на ВЕИ.
  • #42
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тъй наречената еврейско-американска банка начертала сценарий. Тези типове открай време чертаят само сценарии - след тези сценарии само смърт и разруха по света - революции, войни, перестройки, диктатури, тероризъм и накрая все те са чисти и ни лук яли, ни лук мирисали. *** и отвъдокеанските ви сценаристи долни и гнусни.
  • #41
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    (Капиталистите нямат сметка и полза от средна класа.)Какви глупости пишеш бре в развитите капиталистически страни минималната заплата е достатъчна за да си средна класа зависи какво разбираш ти и дори с минимална в Южна Корея която е 6.70долара на час си живееш по-добре от 90% от северняците а в Тайван с 700долара минимална пак си си по-добре от повечето континентални китайци за Офшорките и ниските данъци на богатите няма как да не съм съгласен че са несправедливи
  • #40
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Миналата седмица имаше инфо, че "дизел гейт" и насъчил купуването на бензинови коли, а не на електрически. Продажбите на хибриди и plug-in вървяли вяло и за 2017 процентът им е под един.
  • #39
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Оня пък със злините сигурно си ти, защото двама такива тАпанара да се съберете е малко изключено.Най-голямата злина е алчният, див капитализъм за който няма никакви граници. Алчността, а не нещо друго ще погуби човечеството. Капиталистите трупат и трупат и все не им стига. Следиш ли тенденциите по света, че богатите стават още по-богати, а бедните още по-бедни. Забелязваш ли, че средната класа изчезва навсякъде. Капиталистите нямат сметка и полза от средна класа. Те искат само бачкатори. Факт!
  • #38
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    АЕЦ Белене го замразяват 1990 г. познай кои! Същите които купиха и дадоха без пари Мариците, за да ни заробят много години напред. Там м нещата бяха почти готови, реакторите направени и оставаха строежа и монтирането им. Цената на централата щеше да е супер ниска, защото всичко беше договорено по времето на бай Тошо. Да обаче демократите и техните ментори не разрешиха да се случи, както и на Южен поток не разрешиха да се случи. Абе ти *** ли си наистина или само се правиш,че не разбираш?!
  • #37
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    1. Турция ще строи 3 АЕЦ, Румъния още една!2. 2027 г. изтича договорът и до тогава, както и до сега плащаме от скъп по-скъп ток.Така ли е или не? Отговори, както аз ти отговарям!3. Какво ще стане е въпрос на време. Сега и в момента обаче общо 28 г. ние плащаме изключително скъп ток на 2 централи, които са ни вързали ръцете заради подписани договори4. Ти кажи колко ще струва! Може и нищо да не струва, ако е закрият нали и открият други мощностиТокът от АЕЦ Белене няма да е по-скъп!!!
  • #36
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Всъщност... ( преди 6 години )
    тоя т.нар. "анализ" показва двете най-големи злини в съвременното общество - банките и петролната индустрия!Третата - производството на цигари и тютюнопушенето уж се "изкоренява" , има-няма вече 10-на години...Та всеки сам да си направи извода.
  • #35
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    пишете Колко милиарда струва АЕЦ "Белене"? в гугъл
  • #34
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    АЕЦ Белене би струвал поне 20 милиарда а тока ще е най-малко 2 пъти по-скъп от този на Козлодуй