IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Швеция си иска парите от Северна Корея за продадени коли Volvo

Задължението е от 1974 г., но в Пхенян продължават да си правят оглушки

Швеция си иска парите от Северна Корея за продадени коли Volvo

Швеция отново е настояла КНДР (Корейската Народно-Демократична Република) да погаси дълг с 40-годишна давност за доставени автомобили Volvo, съобщава радиостанция "Гласът на Америка", като се позовава на доклад на шведската компанията за външна търговия EKN.

Швеция си иска парите от Северна Корея за продадени коли Volvo

Според данните, през 1974 г. КНДР е получила от Швеция наколко хиляди автомобила Volvo, както и други стоки на обща стойност 73 млн. щатски долара. Под различни предлози от Пхенян досега така и не са превели парите и с лихвите сумата е скочила 4,5 пъти - до 330 млн. долара. В доклада на EKN се посочва, че това е 45% от общия дълг на непогасените задължения на 16 държави към Швеция.

"Северна Корея по никакъв начин не реагира на нашите искания за погасяване на дълговете. Всъщност, това е единствената държава, която дължи пари на Швеция и дори не се е опитала да върне част от тях", се казва в съобщението.

Властите в Швеция всяка година поне 2 пъти се обръщат към тези в КНДР с искане за уреждане на отношенията и само преди дни отново са изпратили писмо до Пхенян. Отговор обаче  няма и най-вероятно няма и да има. Правителството на скандинавската държава вече е декларирало съгласие за споразумение за разсрочено погасяване на дълга, но е категорично, че няма как той да бъде опростен.

Швеция е известна с това, че никога не опрощава дълговете на други държави. В същото време вече Русия се отказа от 10 млрд. долара, които има да получава от комунистическата държава на корейския полуостров.

Снимка: Volvo
 

Тагове: volvo
0 от 500
  • #10
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    и това го пише човек който кара 20годишната 316-ка на дядо си ........ що се изказвате неподготвени?
  • #9
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    волво не били мошеници да бе дав русия що клиенти изгоряха с поръчки за нови автомобили ония се правят ни лук яли ни лук мирисали че им предлагат повторно да заплатят сумата тия нагли нагли ама така е като има балъци да си поръчват китайски ламарини ще има и тарикати
  • #8
    19 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Комунистите само вземат, те не дават.Още има баламурници, които не са го разбрали.
  • #7
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не знам кой крив и кой прав, но това Волво на снимката кефи много!
  • #6
    29 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И що Волво да са мошенници?СеврноКорейците са крадци а тоя ми пише ,че Волво са мошенници...егати българската логика-невменяема.
  • #5
    4 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    волво са големи мошеници странно обаче как медиите надуват балона за загрижеността им към семейството така че корейците ако имат добър адвокат може да ги осъдят че шведите са им дали тенекиени кутии вместо автомобили
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    gl ( преди 6 години )
    успех с начинанието :)
  • #3
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    волво е китайка марка да те светна !след като се предлагаха на тоя и оня правиха кооперативи с форд и пежо - до там го докараха китайсци да са им господарите и те да се разправят с лудия кореец :) !!
  • #2
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Шведите да пият една студена вода!Те много добре знаят, че парите няма да си ги получат, а и не е сигурно дали имат нещо да вземат изобщо, а не е поредният удар на запада да се очерни Сев.Корея.От какъв зор тогава Шведите да са доставяли толкова неща в соц.държава? Няма логика просто и звучи повече от абсурдно да е било така.Ако наистина дължат обаче е редно да ги върнат.
  • #1
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    стана страшносега китай ще обяви война на корейците !