IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Създателят на McLaren F1 основа компания за уникални коли

Дизайнерът ще прави автомобили за специални клиенти

Създателят на McLaren F1 основа компания за уникални коли

Създателят на McLaren F1 Гордън Мъри оповести днес създаването на новата му компания – Gordon Murray Automotive, която ще се занимава със създаването на уникални автомобили, създадени според изискванията на клиентите на южноафриканеца.

Гордън Мъри основа компания за уникални коли

Новата компания е свързана с друга компания на Мъри – Gordon Murray Design, откъдето всъщност ще идват проектите за споменатите вече автомобили, които ще се произвеждат в много малки серии, а някои и само в единични бройки.

Бъдещото производство ще базирано на формулата iStream, създадена от Мъри, в която се използвах технологии и олекотени материали, директно заети от Формула 1, както и се преследва много по-високо ниво на безопасност на борда на автомобилите. Според Мъри, този начин на производство е с до 80% по-евтин от традиционните похвати на утвърдените големи автомобилни производители.

Предполага се, че пред ноември вече ще се знаят и какви ще са първите автомобили, произведени от новата компания на Мъри. Представянето им трябва да стане на подготвяната изложба, която ще отбележи 50-годишната дизайнерска кариера на Гордън.

Мъри стартира кариерата си на дизайнер във Формула 1 през 1969 г., когато започва работа в Brabham, а през 1981 и 1983 създава болидите на Нелсон Пикет, с които бразилската звезда на тима печели две от трите си световни титли.

През 1987 г. Мъри преминава в McLaren а от 1991 е начело на дизайна в новосъздадената тогава компания за серийни автомобили, като веднага се захваща със създаването на McLaren F1, а след това и Mercedes SLR McLaren. През 2007 Мъри създава собствена компания за дизайн.

Тагове: tvr mclaren
0 от 500