IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

SEAT се отказва от Иран за сметка на Африка и Латинска Америка

Испанците с 15% ръст на продажбите през 2017 г.

SEAT се отказва от Иран за сметка на Африка и Латинска Америка

Испанската марка на Volkswagen – SEAT, вече няма планове да навлезе на пазара в Иран, като вместо това компанията ще се концентрира върху подсилване на представянето си на пазарите в Европа, северна Африка и Латинска Америка.

Защо SEAT се отказа от Иран?

Говорител на SEAT уточни, че решението няма връзка с политиката на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на Иран. Миналата седмица Тръпм отказа да потвърди, че Иран спазва правилата на ядрената сделка от 2015 г. и заплаши да я анулира.

Точно тази сделка свали голяма част от санкциите, наложени срещу Иран и позволи завръщането на западните автомобилни компании на местния пазар, който е примамливо голям и със сериозен потенциал. Естествено, в отсъствието на западните марки, в Иран се появиха много китайски производители, а някои от местните партньори на чуждите компании продължиха да произвеждат коли, без да имат право на това.

Смята се, че френските компании Renault и PSA са фаворити за масирано навлизане на иранския пазар, но конкуренцията там ще е повече от сериозна.

През март главният изпълнителен директор на SEAT Лука де Мео потвърди, че компанията е била поканена от испанските власти да разгледа възможностите за бизнес в Иран и да анализира ситуацията.

Миналата година стана първата от десетилетие насам, в която SEAT записа печалба и марката иска да разшири успехите извън пренаселените с нови модели европейски пазари. Обновяването на гамата на SEAT и лансирането на SUV модели се оказа ход, одобрен от клиентите на марката и компанията е единствената под шапката на Volkswagen, която тази година има двуцифрен растеж на продажбите в Европа.

За първите 9 месеца на годината продажбите на SEAT са скочили с 15% до 294 000 коли.

През третото тримесечие SEAT започна да сглобява коли в Алжир, където оперира съвместното предприятие на VW с местния дилър на компанията SOVAC, а това първият случай в 67-годишната история на испанската марка, в който тя има производство извън Европа.

Тагове: seat vw
0 от 500