IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

EС взима мерки срещу опасните пешеходци

Целта е намаляването на смъртността по пътищата

EС взима мерки срещу опасните пешеходци

Ръководството на ЕС поиска от държавите в организацията да вземат мерки за намаляване на смъртността сред пешеходците. В случая обаче те не са насочени срещу шофьорите, а срещу хората, пресичащи неправилно и създаващи опасност от инциденти.

EС взима мерки срещу пешеходците

Статистиката показва, че европейските пътища си остават най-безопасните в света – през 2016 г. на 1 милион жители са ставали по 50 пътно-транспортни произшествия. Държавите с най-ниска смъртност са Швеция (27 човека на милион). Следват Великобритания (28) и Холандия (33). На обратния полюс са България (99), Румъния (97) и Латвия (80). Сред загиналите 21% са пешеходци, 8% - велосипедисти, 17% - мотоциклетисти и 46 % - шофьори.

Тези данни тревожат ръководството на ЕС и то настоявата местните правителства да започнат работа именно сред пешеходците. Комисията дава някои препоръки, които трябва да се спазват именно от хората, движещи се край пътя. Основната, разбира се, е да се пресича там, където има обозначено място за това, тоест пешеходна пътека.

Друго изискване към пешеходците е преди пресичане също е добре известно – те трябва да погледнат внимателно и в двете посоки, за да преценят дали има възможност за безопасно пресичане на пътя. В момента много хора тръгват без да гледат и разчитат, че превозното средство ще се погрижи за тяхната безопасност.

Отчита се и още един проблем – част от пешеходците спират по една или друга причина на платното, което също създава предпоставки за инцидент. Опасност също така представляват и шествията или по-големи групи, тъй като част от хората не се движат по тротоарите или пък излизат внезапно на пътя.

Засега съветите на Европейската комисия са само препоръчителни, като всяка държава трябва само да реши как ще процедира при работата си с пешеходците. Не се изключва възможността, в някои страни глобите за неправилно пресичане да бъдат драстично увеличени.

Снимка: grothlawfirm.com
 

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да блъснат твой роднина пешеходец, и да те осъдят теб, когато ти дори не знаеш за тази случка кога и къде се е скучила, е свръх нахално. Това да не ти е България, където баща ти като изтегли кредит, ако не го върне, го връщаш ти, дори да се откажеш от наследство...
  • #2
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Еми дай да ги газим, когато не пресичат нормално!!!А какво правим с тези, които вървят по улиците, защото прос***е шофьори са спрели по тротоарите?
  • #1
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пример от Румъния :Ако блъснеш пешеходец на пешеходна пътека, тротоар, спирка или друго място предназначено за пешеходци - жална ти майка!ако обаче блъснеш пешеходец дето не му е нмястот - ако не оживее - роднините му плащат щети и компенсации на шофера !така тррябва да бъде !