Вход   Регистрация

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?
 

Технологията разпознава пешеходци и предупреждава шофьорите в случай на нужда

Докато повечето автомобилни производители се опитват да оборудват моделите си с най-актуалните технологии за безопасност, поне една компания се опитва да стори същото, но с...улиците. Идеята е серия от LED панели да покриват пътното платно и с помощта на специални датчици да засичат пешеходци и да сигнализират визуално на шофьорите за евентуална опасност. Първият прототив вече е готов, разработен е в Англия и бе представен преди дни на частно събитие.

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

Информацията идва от британското издание Auto Express, от чиято публикация става ясно, че технологията е разработена от компанията Umbrellium по поръчка на застрахователната фирма Direct Line. Системата използва камери с висока резолюция и LED технология, които са вградени в самата пътна настилка. Според създателите, новото изобретение има потенциала значително да намали броя на пътните инциденти в бъдеще.

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

“Създадохме път, който може да засича и да реагира на пешеходци,” коментира Усман Хак, който е един от основателите на Umbrellium, както и архитект по образование. “Две камери, които могат да записват стотици различни променливи, следят 22-метровата прототипна отсечка и засичат пешеходци или други участници в движението, като изпращат информацията за обработка в компютърната система по-бързо от една стотна от секундата.”

Изобретението на Umbrellium работи с компютърна програма, която може да се самообучава и да предвижда действията на пешеходците. Самата настилка е изработена от износоустойчива пластмаса, която може да издържи както на сериозен трафик, така и на климатичните условия, твърдят от компанията. Вътре във всеки панел са вградени повече от 660 LED диода, които могат да бъдат програмирани да сменят цвета на светлината, както и да формират различни изображения в зависимост от ситуацията.

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

Целта е ясна - вниманието на шофьорите да бъде привлечено, за да могат те да реагират адекватно на променящите се условия, без значение дали става въпрос за предупреждение за участък в ремонт или пък за мигновено изскочило на платното дете.

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

От компанията не уточняват каква е цената на 22-метровата отсечка, но споделят, че създаването й им е отнело повече от 9 месеца.

“Прототипът ни е водоустойчив, може да издържи тежестта на автомобилите и може да различава пешеходци, автомобили и велосипедисти. Всичко е готово, за да променим начина, по който използваме улиците,” коментира Хак.

 

Реклама  


Купи кола

 • Mercedes-Benz S 500 AMG

  95000 лв.

  дата на произв. - февруари , 2014 г., пробег - 150000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Citroen C5 Exclusive

  11200 лв.

  дата на произв. - октомври , 2009 г., пробег - 172000, С.к - Автоматична, цвят - Тъмно сив

 • Peugeot 207 1.6HDi/SW

  4900 лв.

  дата на произв. - януари , 2008 г., пробег - 220000, С.к - Ръчна

 • BMW 320 320D 177/6CK

  8000 лв.

  дата на произв. - януари , 2008 г., пробег - 170000, С.к - Ръчна

 • BMW 530 525d/3.0 M OPTIC

  29890 лв.

  дата на произв. - август , 2010 г., пробег - 194000, С.к - Автоматична

 • BMW 530 231/START.STOP

  11000 лв.

  дата на произв. - ноември , 2006 г., пробег - 220000, С.к - Автоматична

Виж всички обяви

Коментари ( 3 )

Напиши коментар Влез

от: FenIX ( преди 9 месеца )

Точно ти умнико си от хората за които говориш - нищо не казваш по темата а ме коментираш без да ме познаваш. Всъщност драги част от работата ми е свързана точно с тези и др системи внедрени в колите. А твоята "компетентност" се вижда още от първото ти изречение. За твое сведение професоре тези системи отдавна са тествани и са внедрени в много от новите модели така че няма нужда от "чучола". Потърси в нета Autonomous emergency braking и се образовай малко за да не се изказваш неподготвен друг път
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 0  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 9 месеца )

И да те вземат теб за чучоло да тестват системите си.
Скачай внезпно на пътя. Тя системата си знае работата.
Във форумите 90% от българите са готови за харвард, членуват в Грийнпийс, няма тема по която да не са компетентни и накрая стоят в офиса или във фабриката цял ден и си чоплят носа.
Отговори
 
+6
 

Положителни: 8  Отрицателни: 2

от: FenIX ( преди 9 месеца )

Според мен е безсмислено да се дават пари за подобно нещо при положение че се върви към автономни автомобили които ще имат системи които да реагират при екстремни ситуации. И в момента има коли оборудвани със системи които автоматично спират колата при изскочил пешеходец. И действат много по-бързо отколкото ако светне диспплей на улицата който водача трябва да види и да реагира.
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 6


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising