IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Електрическият концепт E1 излиза през 1991 и има достоен максимален пробег от 200 км

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Всички очакваме появата на фейслифта на BMW i3 и по-мощната версия i3S, но дотогава се връщаме близо три десетилетия назад във времето, за да се запознаем с предшественика на модела от Мюнхен. Става въпрос за електрическия концепт BMW E1, който се появява през 1991 и дава ясна заявка за бъдещето на BMW като компания, която ще се концентрира върху алтернативните форми на задвижване.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Всъщност, електрическите разработки на BMW започват още през 1972, когато компанията представя своя електрически прототип BMW 1602 Elektro-Antrieb по време на Олимпийските игри в Мюнхен. Близо две години по-късно, изследователският екип на дъщерното дружество BMW Technik GmbH представя малък електромобил, проектиран основно за градско ползване. В тази връзка E1 може да се разглежда като BMW i3 на 90-те, но без футуристичната визия и авангардния интериор.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Подобно на днешното i3, деветдесетарското BMW E1 e малко отвън, но разполага с щедро интериорно пространство, което може да побере до четирима души и малко багаж. За да се компенсира теглото на батериите, инженерите решават да разработят олекотено купе от алуминиеви профили и външни панели от пластмаса и алуминий.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Не е ясно какъв е капацитета на батериите, с които е оборудван единственият функциониращ прототип, но официалната информация гласи, че E1 може да измине 200 километра с едно зареждане. Доста добър резултат за прототип, построен преди близо 30 години.
Изходът за зареждане на батериите е разположен зад единия от емблематичните “бъбреци”, които украсяват всеки модел на BMW.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Освен всичко друго, BMW E1 не бил и отчайващо бавен, тъй като според официалната информация максималната скорост достига 120 км/ч, което би било повече от достатъчно за градска употреба дори по днешните завишени стандарти. Припомняме, че сегашното i3 развива сходна максимална скорост - 150 км/ч - макар и ограничена по електронен път.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

В BMW никога не са имали амбициите да произвеждат Е1 серийно, а по-скоро да създадат иновативен концепт, с който да се демонстрира нагледно прогреса на компанията по отношение на технологиите, свързани с електрическото задвижване. Подобно на много други проекти на BMW Technik, дизайнът на Е1 e с доста смел и по-различен дизайн от уличните модели на баварците.

Запознайте се с бащата на BMW i3 (ВИДЕО)

Интериорът е семпъл и просторен, особено за малък автомобил, разработен за атака на градската джунгла.
 

Тагове: bmw i3s bmw e1 bmw technic
0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 1 rate down comment
    пропов ( преди 6 години )
    Хубав или грозен - въпрос на вкус. Но истинският въпрос е кой друг по това време е имал идеята, ноухауто и напредничавото мислене да покаже работещ в ежедневието електромобил. Кой бе,кой?
  • #15
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не е много трудно за се разбере капацитета на батерията! Просто трябва малко акъл, който явно отсъства при някои. БМВ никога не са го крили!20 кВтч e с 32 kW моторВсъщност колата изглежда напълно прилично за началото на 90-те и прилича на тогавашната 3ка
  • #14
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ако това в статията е истина в която едва ли има разумен човек, който не би се усъмнил то значи БМВ са тъпкали през годините на едно място. За 26 г. пробегът им почти не е изменен.Интересното е, че не се споменава капацитета на батериите. Познайте защо!Първото е трябвало да ги произведе някой от когото да ги купят. На онова време такава автономност в такава малка кола е просто невъзможно.Второто е че да произведеш ел.кола и да не кажеш капацитета на батериите е все едно спортна кола без мотор
  • #13
    6 rate up comment 7 rate down comment
    do: ФАКТ! ( преди 6 години )
    Xaпчетата!Бъррррзо!Като ги изпиеш се замисли къде са германците и защо са в трета глуха. Сега могат да вадят модели и от ВСВ с по 1000 км пропег, но къде са били тези коли тогава и защо сега не ги има?Точно на такива ***, като теб разчитат вурстовете. Кажат ви нещо и вие първосигнално, като кучето на Павлов започват да ви текат лигите.Все пак, ако можеш малко мисловна дейност да вкараш кажи къде са им и къде са сега електричките им? Защо i3 има подобен пробег,като това нищо от 1991 г?
  • #12
    6 rate up comment 8 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 6 години )
    Само вище коя година е и къв пробег има Теслата тогава къде е.Отговора е никъде полудържавна перачница на ЦРУ.Нищо не може да спре германците никога!
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нощна тарифа има ли електромера?
  • #10
    7 rate up comment 3 rate down comment
    от енергото ( преди 6 години )
    абе смейте се вие ама подобна кола с щепсел и контакт под предната решетка дори и китайците не могат да измислят. много е шукарийска тая раотъ.предполагам новите им модели са ги пуснали с трифазен а не с монофазен ток. абе друго си е да си на 380 волта и съвсем друго е на 220.само не зная от енергото трифазния промишлен ли ще го водят?а къде е електромера? в багажника предполагам а таблото е заключено и запечатано като се има предвид какви тъмни субекти ги карат тея коли.
  • #9
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За другите не зная дали умират от злоба, но лично аз умрях от смях, като го видях това смешно недоразумение.Не вярвам някой да изпитва злоба от факта, че баварците са направили подобна грозотия.
  • #8
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ако е нямаше емблемата щях да кажа, че това е Фиат Чинкуеченто. Дори точно същият цвят беше на един комшия...
  • #7
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    yродлив бащата, такова и детето!Абе тея що така се излагат?