IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият автомобил на Honda не е автомобил (ВИДЕО)

Миниатюрен пикап с пъргав двигател основава автомобилния бизнес на компанията

Първият автомобил на Honda не е автомобил (ВИДЕО)

Honda стартира автомобилния си бизнес сравнително късно, но за сметка на това впечатляващо. През 1963 г. японската компания представя първия си масово произвеждан автомобил, който технически не е автомобил. Става въпрос за миниатюрния, но доста див пикап, наречен Honda T360, чиято история ще разкажем по-долу.

Първият автомобил на Honda не е автомобил (ВИДЕО)

В началото на 60-те Соичиро Хонда бил твърдо решен да излезе на автомобилния пазар, но японското Министерство на международната търговия и индустрията объркало плановете му, обявявайки, че през 1961 г. има намерение да въведе лимит на автомобилните производители в страната. От Honda трябвало да реагират бързо и да изпреварят приемането на новия закон, затова бързо трябвало да произведат автомобил.

Първият автомобил на Honda не е автомобил (ВИДЕО)

И така се стигнало до очарователния роудстър Honda S360 (впоследствие и до S500), който така и не влязъл в серийно производство, но успял да смае света със своя двигател. Малкият кабриолет разполагал с 354-кубиков двигател с два горно разположени разпределителни вала и мощност от 30 к.с., които достигал при скандалните 8600 об/мин. От всичко това ясно си личал опита на Honda в производството на мотоциклетни двигатели, което не останало незабелязано и от конкуренцията. Само за сравнение, по това време Porsche Super 90, както и много други негови европейски колеги, разполагали с литрова мощност от около 50-55 к.с., докато при 531-кубиковия двигател на S500 тя била двойно по-висока. 
Първият автомобил на Honda не е автомобил (ВИДЕО)

Тогава обаче се появил сериозен въпрос - може ли този модел да реализира достатъчно продажби, за да задвижи автомобилния бизнес на Honda. И тогава, точно на място, дошъл съветът, който шефът на Honda получил от своя съдружник Такео Фуджисава, който го убедил, че в сегмента на лекотоварните автомобили има много хляб. И така, един от двигателите с най-висока литрова мощност в света бил изваден от S360 и бил монтиран в лекотоварния миниатюрен пикап Honda T360, който имал задно предаване, средно разположен двигател и максимална скорост от 100 км/ч.

Представете си днес да извадим двигателя на Honda S2000 и да го монтираме в работния кон Isuzu NPR, например. Точно това са направили японците, само че с наличното през 60-те.

Първият автомобил на Honda не е автомобил (ВИДЕО)

Благодарение на забележителното умение на Honda да произвежда високопроизводителни и надеждни двигатели, новият пикап бил супер успешен и издръжлив малък звяр, дори в специфичната обстановка в Япония по това време. Първата магистрала точно била завършена, а повечето пътища в страната били в доста лошо състояние. А за да може да се използва и в планинските райони през зимата, малкият пикап получил и версия с вериги. Японската автомобилна индустрия тогава била нещо като китайската само преди няколко години, но едва ли след четири десетилетия ще говорим за китайски пикап по този начин, по който днес говорим за Honda T360.

Първият автомобил на Honda не е автомобил (ВИДЕО)

Малкият пикап на Honda се предлагал в два основни варианта: T360, който бил оборудван с 360-кубиков двигател с 30 к.с. и отговарял на изискванията на “kei-car” класа в Япония, както и малко по-дългият T500, който се задвижвал от по-големия двигател на S500, разполагащ с 38 к.с. и малко повече нютон-метри въртящ момент.

Историята оправдала първоначалното решение на Honda, тъй като от моделите S500 и S800 били продадени по-малко от 15 000 бройки, докато от пикапите били пуснати на пазара повече от 120 000 екземпляра. Впоследствие от Honda решават да навлязат в по-практичната част на kei-car сегмента, представяйки седаните N360 и N600.



Снимки: Honda

 

0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Кодошо ( преди 6 години )
    То е последния автомобил на *** пак не е автомобил ами църцивик! Питайте Дошо ако не вярвате. Ха ха ха!
  • #9
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нека форумния idotд, да се замисли, каква литрова мощност са вадели италианските мотоциклетни производители по това време, и тогава да пуска словоумия за ***, и колко литрова мощност имали мотоциклетните им мотори!!!Щото си е мотоциклетен двигател, в миниколичка. Отлично решение,евтино производство и поддръжка, ниска цена, но не и нещо високотехнологично! Ама от нискообразовани девственици, какво да очаква човек като коментар!
  • #8
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сегашните поне са косачки. Има напредък.
  • #7
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Може да има впечатляващи к.с. от малък обем, обаче всеки зае че за работна машина не е важно конските сили а работния обем и мощността от ниските обороти. Малко ми прилича като онези товарните Веспи като сложиш два буркана със мляко и всичко приключва.
  • #6
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Те и сегашните не са автомобили ама хайде...
  • #5
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Чудесна статия. Този път без много грешки, което е похвално са к0медиантите. Пущайте повече подобни неща, защото младото поколение и особено поколението на демокрацията след 1990 г. нищо не знаят и си мислят, че всичко немеца е направил и измислил.Съмнявам се обаче, че малко от тях ще е прочетат, защото повечето от това поколение са писатели, а не читатели и пак ще си останат невежи.
  • #4
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВАГ-инал,много късно се включваш. Бях се притеснил да не ти е станало нещо. Сега вече съм спокоен, че ще можеш да тролиш цял ден.Само това за Дошомобил ли успя да измислиш? Разочароваш ме! Зная, че можеш още. Давай, ти си!
  • #3
    8 rate up comment 12 rate down comment
    първия.. ( преди 6 години )
    Първия автомобил на Хонда всъщност се казва Дошомобил.
  • #2
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Впечатляващо е как още преди да произведат първия си автомобил са забили всички в земята с двигателите си вадещи двойно по-висока литрова мощност дори и от разни набедени за спортисти. При това на някаква съвсем непретенциозна работна кола.
  • #1
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хубава статия!Благодаря!