IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайските производители имат очевидна склонност да крадат други идеи

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

С всяка изминала година китайските автомобилни производители доказват все повече, че ако не от друго, то поне от копиране на чужд дизайн разбират. Звучи доста обидно за китайската индустрия, но от друга страна прекаленото “вдъхновение” от чужди продукти стои в основата на почти всички сфери на бизнеса в една от най-бързо развиващите се икономики в света.

В последните години на големите автомобилни изложения в Пекин и Шанхай чуждите посетители остават все по-впечатление от китайската дизайнерска “мисъл”, за което свидетелстват и следващите примери. Това са 10-те най-нагли китайски автомобили на известни модели в последно време.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайско копие: BYD S8
Оригинален дизайн: Mercedes-Benz CLK

Същата нация, която ни предлага фалшиви чанти Gucci и ментета на часовници Rolex, пристига китайския автомобил BUD S8. В прав текст това е фалшив Mercedes-Benz. Компанията BYD, чието име е съкращение от Build Your Dreams, в момента е една от най-успешните китайски автомобилни марки. Така или иначе, в модела S8 няма нищо оригинално. Първоначало моделът се появява през 2007, а вдъхновението е дошло от кабриолета Mercedes-Benz CLK, произвеждан между 2000 и 2009.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайско копие: Landwind X7
Оригинален дизайн: Land Rover Range Rover Evoque

Вносните луксозни джипове са много популярни в Китай, но заради големите мита и други такси те са малко скъпи за средностатистическия китайски клиент. Това е и причината в Китай да кипи от изкопирани версии на чужди джипове, но произведени от местна компания. Един такъв джип е Landwind X7, който се появи преди две години. Той представлява почти идентична версия на луксозния британски модел Land Rover Rover Rover Evoque. Иронично, Landwind е първият китайски производител на автомобили, който стъпва на някои европейски пазари. Това се случва през 2005 с SUV модела X6. Така или иначе, до момента китайците не са имали смелостта да пуснат своето копие на Evoque на Стария континент.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайско копие: Brilliance V6
Оригинален дизайн: BMW X1


Brilliance V5 е чудесен пример за сложните взаимовръзки, които стоят в основата на китайската автомобилна индустрия. За всички е очевидно, че V5 е почти пълно копие на BMW X1, но по-интересното е, че при излизането му на пазара германците не възроптаха срещу това. И това е съвсем разбираемо, имайки предвид факта, че Brilliance China Automotive Holdings притежава 50% от съвместното дружество BMW Brilliance, което дистрибутира и продава моделите на BMW (сред които и X1) в Китай.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайско копие: Dong Feng Motors EQ2050 HMV
Оригинален дизайн: AM General Humvee


Макар че може би са повече, със сигурност има поне три китайски компании, които правят цивилни версии на американския военен джип AM General Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Много от тези китайски машини са сглобени грубо от изкопирани части на Humvee - от шасито до дизеловия двигател. Dong Fneg EQ2050 HMV (High Mobility Vehicle) е именно такъв автомобил, изкопиран от-до AM General Hummer H1.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайско копие: Lifan 330
Оригинален дизайн: Mini Cooper


Хечбекът MINI е компактен, но за сметка на това не особено евтин автомобил за стандартите на Северна Америка и Европа, така че представете си какво означава това за китайските фенове на модела. Ето защо, местните компании не скучаят и представиха копие. То се казва Lifan 330 и е дело на производителя Lifan Motors. Появява се за пръв път под името 320, но бързо се доказва като много успешно копие на MINI и китайците правят фейслифта 330. Lifan продава своя двойник на MINI не само в Китай, но и в други страни със занижен контрол над авторските права, като Перу и Русия.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели


Китайско копие: Rayttle E28
Оригинален дизайн: Renault Twizy


Електрическото Renault Twizy е революционно превозно средство, което се появи на пазарите в Европа през 2012. Човек би си казал, че тази странна кръстоска между мотоциклет и автомобил с 2 места, разположени едно зад друго, би било трудно за копиране. Може и така да е, но съдейки по Rayttle E28, китайците са се справили очевидно много добре. За съжаление Twizy не се предлага в Китай, но местната компания Zhejiang Litong New Energy Automobile Corporation измисли нещо подобно, което нарече Rayttle E28.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайско копие: BYD S7
Оригинален дизайн: Lexus RX

Китайската BYD има сериозен опит с копирането на чужд дизайн, както личи и от този менте Lexus RX. Интересното е, че китайците не са изкопирали актуалното поколение на японския кросоувър, а втората генерация, произвеждана между 2003 и 2008. За разлика от 5-местния оригинал, китайският BYD S7 може да бъде поръчан със 7 седалки и може да бъде поръчан с мощни 4-цилиндрови турбо двигатели.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайско копие: Hawtai B35
Оригинален дизайн: Porsche Cayenne


За китайските клиенти, които не могат да си позволят истинско Porsche Cayenne, този Hawtai B35 е чудесен избор. Базираният в Пекин автомобилен производител си партнира с Hyundai между 2002 и 2010 за производството на корейски автомобили в Китай. Част от това сътрудничество е и Hawtai B35 - копие на Porsche Cayenne, изградено върху платформата на първото поколение на Hyundai Santa Fe.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайско копие: CH Auto Lithia
Оригинален дизайн: Audi R8 e-tron


Китайците не се спират пред нищо. Освен че копират някои масови модели, понякога те се занимават и с суперавтомобили от ранга на Audi R8 e-tron. Компанията CH Auto Lithia е нещо подобно на Bertone и Pininfarina - независим автомобилен производител, който проектира, разработва и произвежда прототипи, преди те да бъдат пуснати в серийно производство. Така или иначе, за разлика от култовите италиански дизайнерски студиа, CH Auto не хабят време и усилия в осъществяването на собствени идеи, а вместо това използват чужди. Пример за това е моделът Lithia, който е точно копие на електрическия суперавтомобил Audi R8 e-tron. Представеният в Пекин автомобил също е електрически и може да измине до 150 километра с едно зареждане на литиево-йонната му батерия.

10-те най-нагли китайски копия на известни модели

Китайско копие: Shuanghuan Auto Noble
Оригинален дизайн: Smart ForTwo


За тези от нас, които не са особено възхитени от последното поколение на Smart ForTwo, което бе представено преди две години, в Китай е пълно с местни разработки с “подобен” дизайн. Една от тях е този Shuanghuan Auto Noble, който се предлата на местния пазар и като Shuanghuan Bubble, Martin Motors Noble и Martin Motors Bubble. За разлика от оригиналния Smart ForTwo, който има две седалки, задно разположен двигател и задно предаване, китайският модел е 4-местен и е базиран на платформата на Suzuki Alto, което има предно разположен двигател и предно предаване. Все пак добър опит.
 

0 от 500
  • #7
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Аз ( преди 6 години )
    И като отидеш на магазин за авточасти да търсиш нещо сигурно ще те питат оригинално китайско ли искате или менте на бош :)
  • #6
    11 rate up comment 0 rate down comment
    off_line ( преди 6 години )
    Поне всички части ще са оригинални.. при ремонт!
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    като се загледаш в първото виждаш фарове от мерцедес с огледала, странични прозорци, покрив и задница от рено меган сс
  • #4
    7 rate up comment 7 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 6 години )
    Баш ама не висят кат японките и талянките!
  • #3
    12 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Те пък германците правят едни коли ама ... само по сервизите висят.
  • #2
    6 rate up comment 11 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 6 години )
    Никоя раса не може да се сравнява с германската раса!Колкото и да краде колкото и да се напъва!А Германия е създадено от просаците които са западни славяни!
  • #1
    12 rate up comment 6 rate down comment
    МЕТАХА ( преди 6 години )
    Ментето си е менте ! Преди време колега си купи отХонконг фалшив ръчен часовник BVLGARI Automatic за 100 долара . Еми спря да работи след около месец употреба . Такава тенденция едва ли ще е различна и при автомобилните копия Made in China .